A  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)  és a  Prima Primissima Alapítvány  2007. december 7-én tartotta egész napos rendezvényét,  ahol sor került a  2007. évi Vállalkozói Díjak,  és a Prima Primissima Díjak átadására az ország minden részéből érkezett mintegy 900 vállalkozó jelenlétében.

 

A  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)  és a  Prima Primissima Alapítvány  2007. december 7-én tartotta egész napos rendezvényét,  ahol sor került a  2007. évi Vállalkozói Díjak,  és a Prima Primissima Díjak átadására az ország minden részéből érkezett mintegy 900 vállalkozó jelenlétében.

A Művészetek Palotájában tartott ünnepséget  Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke nyitotta meg,

beszédében hangsúlyozta, az „Új Magyarország" csak erős, hazai vállalkozói bázisra építve valósítható meg.

Több megbecsülést igényel az a kis- és középvállalkozói réteg, amely a magyar munkavállalók kétharmadát, közel 1 millió főt foglalkoztat.  Az Unióhoz való csatlakozás után a VOSZ felismerte, hogy csak erős, koncentrált érdekvédelem tudja az országot képviselni az Unióban, képviselni a vállalkozókat a törvényhozás irányában, ez a felismerés tette a VOSZ-t a legerősebb érdekvédelmi szervezetté.

Aktuális kérdésekről szólva, az elnök elmondta, a VOSZ tagság általános helyzete nem javult, pályázati esélyeik romlottak, a magas adó-, járulék és illetékterhek miatt a reálszféra jövedelem-termelő képessége stagnált.

A VOSZ 2007-ben  elvárásként fogalmazta meg; előtérbe kell helyezni a gazdaság dinamizálását. A folyó év során a szervezet közreműködött a jogalkotási folyamatban az elvárt adó,  a tv-üzemben tartási díj,  a szabadságnapok kiadása,  a kisadók- és a társasági adó kedvezményes mértéke, a társadalmi párbeszéd és a fekete gazdaság kérdéskörében. 

Kiss Péter  kancellária miniszter, Veres János pénzügyminiszter és Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter köszöntője, ill. hozzászólása után  vehették át  Az Év Vállalkozója Díjat  az idei kitüntetettek: 

A Miniszterelnök javaslatára a Magyar Köztársaság Elnöke idén a magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikereszt kitüntetését adományozta  Kopcsik Lajos mestercukrásznak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta :

Csomor Gábor  VOSZ ügyvezető igazgató,

Krisán László  vezérigazgató, KA-VOSZ Zrt.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapta :

Gablini Gábor  vezérigazgató, Gablini Vagyonkezelő Zrt.,

Jean Paul Filliat  vezérigazgató,  Auchan Magyarország Kft.

Az Év Vállalkozója 2007 díjak sorában  GKM kitüntetést, Magyar Gazdaságért Díjat heten vehettek át,  négyen pedig miniszteri elismerésben részesültek.

Az Év Vállalkozói Díját további 52 személy vehette át;  köztük cukrász, fogadós, főorvos, szövetkezet-vezető, nyomdavezető órásmester és sok más további szakma képviselője. 

A Vállalkozói Díjak ünnepélyes kiosztása után  a VOSZ soros elnöke, Lits József moderálásával Gazdasági Fórumon fejtette ki véleményét a magyar gazdaság helyzetéről Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter,

Kállay László, vállalkozásfejlesztési főosztály-vezető (GKM),   Kádár Béla akadémikus,  Lengyel László elnök-vezérigazgató (Pénzügykutató Zrt.),   Sárközy Tamás professzor, egyetemi tanár és  Matolcsy György igazgató (Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet). 

Matolcsy György a hosszú távú nemzetpolitikai elgondolásokat hiányolta, mondván, a jelenlegi gazdaságpolitika csak a közvetlen kiegyensúlyozást tartja céljának. 15 nagy hibát rótt fel a gazdaságpolitika jelenlegi vonulatában.

Lengyel László közelebbre tekintve bírálta a gazdaságvezetést és új vezetőkkel tartja csak elképzelhetőnek a kilábalást.  A kormányoldalról megszólalók emlékeztettek az eddig elért eredményekre, a bírálók a legsötétebb színekkel írták le a jelenlegi közállapotokat.

Az ünnep délutánján a megjelenteket a MÜPA Fesztivál Színház termében vállalkozókról szóló kabaré-előadás szórakoztatta neves előadókkal, majd a Szekszárdi Junior Star Big Band műsorát hallgathatták meg.

A palota folyosóin a 2006. évi Területi Prima díjasok kiállítását láthatták a sétára kerekedők, a belépő szinten pedig a 2006. évi Területi Prima díjas zenekarok, közte a Forgács Trió koncertje szolgált háttér-muzsikával.

Este a Prima Primissima Díjkiosztó Gálaesten tíz kategóriában, ötödik alkalommal jutalmazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat  a szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport területéről.

Az ötéves jubileum alkalmából a korábbi évek Prima-díjasai közül öten lettek Jubileumi Prima Primissima Díjasok.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az  OTP Bank elnök-vezérigazgatója

a kitüntetetteket köszöntve az alkotói tehetség és a tartós teljesítmény jelentőségét hangsúlyozta.  

A közvéleményhez fordulva arra kért mindenkit, támogassa a magyar tudományt és kultúrát, akár a felajánlható adószázalék formájában is. 

Kiemelte a zsűri kiváló munkáját, amelynek tagjai megfogadták a kérést és pártatlan döntésüket világnézeti különbségre való tekintet nélkül, kizárólag szakmai alapon hozták meg, mivel, ahogy fogalmazott;  a díjazott területeken nem „hungaro-siiták vagy hungaro-szunniták" érték-érik el a kiváló eredményeket.

A Prima Primissima Díjat kapták:

magyar irodalom kategóriában:  Tandori Dezső költő, műfordító,

magyar színház- és filmművészet :  Lukács Sándor színművész,

magyar képzőművészet :  Schrammel Imre, az Iparművészeti Egyetem egykori rektora, keramikus-iparművész.

magyar tudomány :   Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke,

magyar oktatás és köznevelés :  Hankiss Elemér szociológus,

magyar építészet és építőművészet :  Finta József építész,

magyar írott és elektronikus sajtó :  Rangos Katalin, az MTV elnöki és műsorpolitikai főtanácsadója.

magyar népművészet és közművelődés :  Jankovics Marcell filmrendező,

magyar zeneművészet :  Perényi Miklós gordonkaművész,
magyar sport :  Egerszegi Krisztina úszó, olimpiai bajnok,

Az 50 ezer euróval járó közönségdíjat a Magyar Állami Népi Együttes nyerte el, melynek vezetője Mihályi Gábor.

A díj ötéves jubileuma alkalmából a korábbi díjazottak közül a 40 ezer euróval együttjáró Jubileumi Prima Primissima díjat nyerte el:

Bánki András újságíró,

Novák Ferenc koreográfus,

Kocsis Zoltán zongoraművész,

Szabó István filmrendező,

Töröcsik Mari színművész.

(A elismerésről odaítéléséről Demján Sándor döntött.)

Az egyes kategóriák győztesei, a  „primissimák",  50 ezer eurót kapnak, valamint megkapják a kitartás szimbólumát, a Zsolnay-kerámia  Kincsem-szobrot.   A további  primák egyenként tízezer euró díjazásban részesültek.

http://www.primaprimissima.hu/index.asp?id=5 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük