Nem, valóban nem tévesztettük el Verne világhírű regényének a címét, ám az állítás igaz. Mindazok, akik kilátogattak az elmúlt héten a kőbányai vásárvárosba a 36. Utazás kiállításra képet kaphattak szinte az egész világ turisztikai ajánlatairól. Olvasóinknak – ahogyan azt már megszokhatták – erről cikksorozatban számolunk be.

Nem, valóban nem tévesztettük el Verne világhírű regényének a címét, ám az állítás igaz. Mindazok, akik kilátogattak az elmúlt héten a kőbányai vásárvárosba a 36. Utazás kiállításra képet kaphattak szinte az egész világ turisztikai ajánlatairól. Olvasóinknak – ahogyan azt már megszokhatták – erről cikksorozatban számolunk be.

A statisztikai adatok azt mutatják, a kiállítás sikeres volt. Öt kontinensről harminc ország mintegy ötszáz kiállítója jelent meg. Ennek örülhetnénk, bár az örömünk nem maradéktalan. Az szinte törvényszerű, hogy minden nagy rendezvénynél akadnak kisebb-nagyobb zökkenők, sajnos ez most is így volt. Vannak gondok, amiért a rendezők egyáltalán nem tehetők felelőssé, ilyen például az unalomig ismételt közlekedési, parkolási nehézségek halmaza. A Keleti-pályudvarról 5-10 percenként induló vonatokkal öt perc alatt lehet kijutni Kőbánya-Felső állomásig. A megállótól viszont akár félórába is beletelhet, amíg az utas felfér valamelyik ritkán és zsúfoltan közlekedő 100-as buszra, hogy eljusson a főbejáratig. Itt is furcsa a helyzet. Azon a napon például, amikor odabent a Vajdaság bemutatója zajlott, az erre érkező két nagy autóbusznyi szerb vendéget „Nagymagyarország" matricát osztogatók várták. A csoportkísérők határozottságán múlott, hogy tettlegességre nem került sor. Az előcsarnokba érkezőket azután teljes káosz fogadta. A pénztárnál jegyet vásárlók, az on-line előre regisztráltak, a névre szóló meghívóval érkezők szétválasztása megoldhatatlan feladatnak bizonyult – zsúfoltság volt és lassan mozgó tömeg. Odabent a digitális katalógus adott némi bosszúságra okot. Valójában nem adott – mert nem is létezett. A helyéről csak a számítógép hiányzott! Végül talán annak is meg lehetne találni a módját, hogyan figyelmeztessük diplomatikusan a kiállítókat. Ha vendéglátással kombinált bemutatót tartanak meghívott vendégeknek, akkor zárják el a területükre bevezető utat. Így talán elkerülhető lenne, hogy a tálakat meglátva, a hívatlan látogatók az éhenhalók kétségbeesésével rohanjanak be, mindenkit félresöpörve, a házigazdák egy részéből döbbenetet, más részéből lesajnáló mosolyt és „magyarok" megjegyzést kiváltva. Nem biztos, hogy ez így együtt jó nekünk.

Ami viszont a kiállítás szakmai részét illeti, ott nem lehetett okunk panaszra. Mindenki megtalálhatta az érdeklődésének és pénztárcájának leginkább megfelelő kínálatot, legyen a vágya belföldi vagy külföldi utazás. Cseppet sem meglepő módon a külföldi utak iránt nyilvánult meg nagyobb érdeklődés. A TSTOURS irodavezetője, Serák Csaba azt is elárulta, ők körülnéztek a versenytársaknál és utána úgy döntöttek, most inkább a fiatalabbaknak, a 30-40 év körülieknek állítanak össze ajánlatokat. Még az idegenvezetőik is új stílusban, humorral, némi dinamikával teszik színesebbé az utakat. A kedvelt vallási helyszíneken kívül a sivatag közepén található melegvizű forrás köré épült oázis is a célok között szerepel, ahol az elhalt bőrsejteket legelésző „pedikűrhalakkal" lehet együtt úszni. A nyüzsgő, soha nem alvó Tel Aviv is népszerű a fiatalok körében. (www.tstours.hu)

Először volt jelen Budapesten önálló kiállítással Észak-Ciprus. Az érdeklődőket – igen előzékeny módon – több magyar nyelvű tájékoztató füzettel várták. Az egyik például listába szed és felsorol ötven okot, amiért érdemes idelátogatni. A tízezer éves történelem során épült itt római katolikus katedrális, melyből két minaret hozzáépítésével mecset lett, az egyik vár ihlette Shakespearet az Othello megírására, egy másik mintázatát Walt Disney „Csipkerózsika" című filmjében fedezhetjük fel. Aki inkább a természet szépségeire fogékony, csodálatos növényeket láthat, igazi különlegességnek számítanak a nemzeti parkban szabadon élő vadszamarak is. A búvárszezon a partvidéken áprilistól decemberig tart, a homokot két tengeri teknősfaj is költőhelyül választotta. Ciprus borait már a rómaiak is kedvelték, az éttermek pedig az évezredek alatt errefelé megfordult népek legfinomabb ételeit kínálják. (www.simplynorthcyprus.com)

Ciprus déli fele már hagyományosan népszerű a magyar turisták körében. A MALÉV helyét két másik légitársaság, a WizzAir és a Ryanair vette át és ezzel új úti célok is megjelenhettek. A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal képviselője, Ács Viktória szerint Ciprus kilép abból a körből, ahová az egyhetes vagy kéthetes nyaralók eddig sorolták. Az új lehetőséget kihasználva sokkal rugalmasabb, 4 – 6 – 8 vagy akár 12 napos időbeosztást is választhat az utazó. A szigeten 2009. január elsejétől eurót használnak, ezáltal az árak stabilabbá váltak. Érdekes, hogy amint Magyarországon is egyre többen érdeklődnek a borok iránt, úgy keresik mind többen a ciprusi borutakat. Itt is az aszú, a Commandaria az első számú kedvenc, de mindinkább felzárkózik mellé a törkölypálinka is. Az ételeket sem hagyhatjuk szó nélkül, hiszen aki ismeri a görög konyhát, itt is megtalálja a legjobb falatokat – igaz, kicsit arabos, törökös beütéssel. www.visitcyprus.com

Már harmadik alkalommal jelent meg önálló kiállítással az olasz Emilia Romagna tartomány. Teszik ezt azért, mert tudják, a magyar emberek nagyon érdeklődnek Itália iránt. Most is igen bőséges ajánlattal érkeztek. Bármiféle szállás megszerzésében segíthetnek a kempingtől az apartmanon át egészen az ötcsillagos szállodákig. A tengerparttól a hegyvidékig. A tartomány bővelkedik történelmi és kulturális érdekességeket kínáló helyszínekben, nemzeti parkokban. Ez az év azért is különlegesnek számít, mert az idén ünnepli a világ Giuseppe Verdi születésének kétszázadik évfordulóját és Verdi a Busseto-hoz közeli Roncole-ban született, ahol egész évben egymást váltják a rendezvények, csakúgy, mint Párma, Modena, Ferrara, Revenna helyszínein. Nem feledkeznek meg a fiatalokról sem, őket a „Rózsaéjszaka" eseményei várják július 5-én. Mulatós, tűzijátékos, olyan, mint a Szilveszter éjszaka, csak éppen nyáron tartják. (www.adriacoast.com)

Hawaii nincs éppen a szomszédban, de egy ottani utazási iroda képviselői mégis megjelentek a budapesti kiállításon. Ez nem véletlen, hiszen a „Hawaii Hungarian Tours" tulajdonosa magyar. Főleg az egyéni utazók segítésére vállalkoznak például a szállásfoglalásban, a programok kialakításában. Az érkezőt a honolului repülőtéren magyar idegenvezető várja, ami nagy könnyebbség ekkora távolság esetén. Még azt is megszervezik, ha valaki ott szeretne házasságot kötni – ez egyébként Magyarországon is érvényes. Oahu szigetén kívül – ahol Honolulu, a főváros és Waikiki az óceáni fürdőhely van – érdemes ellátogatni a szomszéd szigetekre, ahol négyezer méternél magasabb hegység, működő vulkán, trópusi őserdő látható. Történelmi érdekesség, hogy Hawaii az Egyesült Államok egyetlen olyan tagállama, amelyik valaha királyság volt. (www.Hawaii-Hungary.com)

Portugália kiállítóhelyén a rendszeres vásárlátogató régi ismerőssel találkozhatott. Szolnok Péter ezúttal Dél-Portugáliát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Ezt a vidéket a magyar turisták kissé elkerülték, többnyire Lisszabont és Madeirát látogatják. Pedig megérné felkeresni a gyönyörű sárgasziklás tengerpartot, a sok apró települést, melyek a nyári vakáció élménydús helyszínei lehetnek. Bár a tenger a Golf-áramlat miatt nyáron is hűvösebb, az időjárás július – augusztusban 35 fok meleget is kínál. A borkedvelőket errefelé kellemes meglepetés éri, a településeken pedig még látszik a hatás, amit a mórok hagytak maguk után. Az országban 1640 óta nem volt háború, a lakosság békés, az idegenekkel barátságos. Az árak sem drágák. A Portugál légitársaság a kiállítás idején 67200 forintért kínált oda-vissza repülőjegyet, már minden illetékkel együtt. Sokan érdeklődtek a kempingek iránt is, mert többen vállalják, hogy autóval teszik meg a 3200 kilométert. A hétköznapi bevásárlás árai a magyarországival azonosak, az éttermi menük gyakran még olcsóbbak is. (www.flytap.com)

A felszólításnak, „Utazz Afrikába!" bizonyára sokan, szívesen tennének eleget. De Afrika nagy. Szilasi Ildikó Afrika-kutató az idén nyáron a Kongói Demokratikus Köztársaságba szervez négy túrát, télre pedig Szengált kínálja. Kis, legfeljebb nyolc emberből álló csoportokat visz olyan területekre, melyekre nem jellemző a tömegturizmus. Olyan közösséget, ünnepi rítust látogatnak meg, ahová nélküle nem juthatnának el. Mindkét országot már több alkalommal bejárta így valóban a vidék szakértőjének számít. Június 24-től kezdődően 12 napra Kongó belsejébe, Gunguba utaznak, a Pende népcsoporthoz. Kultúrájuk mágikus szertartásokban gazdag. A „Kongói kultúrsokk" elnevezésű túra a Kongó folyó torkolatvidékére vezet Henry Stanley és Magyar László híres Afrika-kutatók nyomában. Július végén Katangába mennek a Kongói Nemzeti Fesztiválra, és egy vacsorán a krokodil vagy az antilop steaket is megkóstolhatják. A negyedik út igazi különlegesség, a Cuba Királyságba, Kongó utolsó létező királyságába vezet. Szenegál – a nyugat-afrikai partvidék gyöngyszeme – a kezdő Afrika-járóknak is ajánlható. Az Atlanti-óceán partvidéke gyönyörű, a marabuk- a vallási vezetők világa minden látogatót elbűvöl. Mindazon területek, melyeket ezek a csoportok felkeresnek a közbiztonság szempontjából teljesen kielégítőek, az egészségügyi előírások szigorú betartásával pedig más veszély sem fenyegeti az utazót. (www.utazzafrikaba.hu)

Bár Tunézia roppan népszerű úti cél minálunk – akár két és fél óra alatt elérhető – az ország Nemzeti Idegenforgalmi Hivatala egy ideig nem tartott fenn Budapesten képviseletet. Ez rövidesen megváltozik. Bécsből hozzánk költözik Leith Ben Zakour és az iroda rövidesen újból megnyílik – tudtuk meg a kiállításon. Tunézia, mely azt állítja magáról, hogy sokkal több, mint homok és tenger, ennek a kijelentésnek egészen biztosan megfelel. Történelme változatos. Föníciai, római, bizánci, végül török urai is voltak és ez rányomta bélyegét kultúrájára. A római kori fürdőktől a legmodernebb szállodákig itt minden megtalálható. Konyhájára jellemző a frissesség, különösen a saláták halételek változatos nagy száma feltűnő. Az éttermekben a minőséget nem csillagokkal, hanem „villákkal" jelzik. Bár muszlim ország, a szeszes ital fogyasztása nem tilos, a számos kitűnő bor mellett helyi különlegesség a fügepálinka és a datolyalikőr. (www.tuneziainfo.hu)

(folytatjuk)

A sorozat részei:

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – I.

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – II. –Egy kis szomszédolás

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – III. — Az irodák ajánlják

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – IV. — Hazai tájakon

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük