Sokan voltak, akik hosszabb utakat nem engedhetnek meg maguknak, de azért mégis szeretnének egy kicsit kiszakadni a hazai környezetből. A lehetőségek bőséges tárháza várja őket a szomszéd országokban.

Sokan voltak, akik hosszabb utakat nem engedhetnek meg maguknak, de azért mégis szeretnének egy kicsit kiszakadni a hazai környezetből. A lehetőségek bőséges tárháza várja őket a szomszéd országokban.

Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége Szlovákia volt. Bemutatójukon megjelent az ország budapesti nagykövete, őexcellenciája Peter Weiss és František Palko, Szlovákia Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztériumának államtitkára. Náluk mostanában úgy tartják: mindenhol jó, de Szlovákiában a legjobb! Az ország fennállásának 20 évfordulóját más, ünnepi események is kiegészítik. 1150 éve annak, hogy Cirill és Metód megérkezett a mai Szlovákia területére. Az első pozsonyi koronázás 450. évfordulója alkalmából júniusban, majd a továbbiak miatt 2014., 2015., 2016-ban is ünnepségeket rendeznek. A legutolsót Mária Terézia megkoronázásának 275. évfordulóján tartják. Kassa 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa, ennek rendezvényei már folynak. Május első hete a Kassai Városi Napok időpontja, ilyenkor rendezvények sokaságát tartják. Ezekre a szlovák emberek örömmel fogadják a vendégeket, főleg a szomszédos országokból érkezőket. Júniusban a hőlégballon fieszta ígér páratlan látványosságot, ezt követi a Kassai Ínyencségek Ünnepe, majd pedig a Zsidó Kulturális Fesztivál. Szeptemberben a Kassai Borünnepély, októberben az Új Táncok Ünnepe színesíti a sort. A Kulturális Fővárosok zárórendezvénye Kassát és Marseille-t kapcsolja majd össze december 13-án. Külön kell szólni az egész évet átfogó Márai Sándor emlékeseményekről, melyeket Kassán és Budapesten felváltva rendeznek. Végül egy igazi különlegesség: a Szlovák köztársaságban kikiáltották Tasi Királyságot! Jelképe az Andrássyak kedvenc kutyusa: Tasi, fővárosa Betlér, az Andrássy grófok egykori kastélya, körülötte pedig a Gömör – Abaúj uradalom varázslatos vidékeire várják a tudásra, kalandra, élményre vágyó gyerekeket. (www.visitkosice.eu)

Lengyelország nagy ország és mi, magyarok bármennyire is gondoljuk, hogy ismerjük, dr. Bakonyi Istvánné, a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet magyarországi irodájának vezetője mindig tud újdonságot mondani. Az Utazás kiállításon először mutatkozott be a hozzánk közel fekvő, dél-lengyelországi Opole-régió. Igen sok lehetőséget kínál a kulturális-, a gyógy-, a sport-, a zarándok-turizmus területén. A fővárosa Opole az ország egyik legrégebbi városa, gyönyörűen felújított műemlékekben gazdag. Folyópartja Velencével vetekszik. A másik város Nysa (nekünk Neisse néven ismerősebb) szintén régi műemlékváros, valóságos Róma, annyi temploma van. A háború miatt elásott kincstárát nemrég találták meg. Erődítménye az I. Világháborúban játszott fontos szerepet. A Szent Anna hegyen épült Szent Anna templomhoz 40 kis kápolna vezet fel. Körülötte szálláshelyek éttermek is vannak, ráadásul sokkal olcsóbbak, mint máshol, mert még nem annyira „fölkapott" hely. A helyi gasztronómiára a sziléziai német hatás jellemző. Errefelé dolgozott egykor Kneipp atya, az általa elnevezett gyógymódot itt dolgozta ki. Ma egy egész szanatórium működik az ő elvei alapján. (www.lengyelorszag.travel)

Látványos hegyek közé csábított egy felirat az egyik pult felett: Puchberg am Schneeberg jellegzetesen alpesi terület, Soprontól mindössze 75 kilométerre, Ausztriában. Képviselői most először jöttek el az Utazás killításra. A hegy lábánál fekvő kisváros fölött 2075 méter magas, havas csúcs emelkedik. Április elejétől fogaskerekű erdei vasút könnyíti meg a feljutást egészen a Sissi-kápolnáig, melyet valóban felkeresett a császárné is. A környék ideális kirándulóhely, a kerékpárosok is szeretik, télen természetesen a síelőké a terep. A városban, az éttermekben a magyarul is beszélő személyzet finom pisztrángot kínál, a főtt marhahús mellé almás, tormás mártás jár. Helyi különlegesség a hónapokig fűszeres mézben érlelt szalonna, amit mogyorópálinkával érdemes leöblíteni. Az árak általában hasonlóak a nálunk megszokotthoz, a szolgáltatási színvonaltól függnek. (www.wasserfallwirt.at)

Színes népviseletbe öltözött felnőttek és gyerekek fogadták a látogatókat a Vajdaság rendezvényén, melynek során egész Szerbia turisztikai és gasztronómiai kínálatát bemutatták. Budapestről ide az út mindössze két órát vesz igénybe. A természeti parkok mellett – mint ami például a 64 kilométer hosszú Jegricska folyó mentén fekszik – nagy érdeklődésre tarthatnak számot a kolostorok. Különösen érdekes az igen jól feltárt templom és kolostor Aracs-ban a XI. századból, vagy a valamivel fiatalabb Rakovácon. Óbecse környékén, csakúgy, mint Temerinnél, a vadászok találnak maguknak gazdag területeket. Az egészségturizmus lehetőségei szinte kimeríthetetlenek errefelé. A Vajdaság nagyon hasonlít Magyarországra, legalább is, ami az ízek sokszínűségét illeti. Errefelé 26 különböző nemzetiség él és ők őrzik is gasztronómiai hagyományaikat. Fellendülőben van a borturizmus, számos jelzett borutat építettek ki. A szerémségi, szabadkai-horgosi, bánáti régió kis, családi pincészetek sokaságát rejti, néhol a borkészítés 2000 éves múltra tekint vissza. Errefelé úgy tartják: a víz az arcot mosdatja, a bor a lelket. (www.vojvodinaonline.com)

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük