A hazai utazóközönség jelentős hányadáról megállapítható, hogy hűséges típus. Ha egy utazási iroda szolgáltatásaival egyszer maradéktalanul elégedett volt, akkor az iroda mellett hosszú évekig kitart. Körülnéztünk hát olyan szemmel is; mit ajánlanak a nagy utazási irodák?

A hazai utazóközönség jelentős hányadáról megállapítható, hogy hűséges típus. Ha egy utazási iroda szolgáltatásaival egyszer maradéktalanul elégedett volt, akkor az iroda mellett hosszú évekig kitart. Körülnéztünk hát olyan szemmel is; mit ajánlanak a nagy utazási irodák?

A fedett csarnokban inkább pavilonokhoz szokott látogatók körében nem kis feltűnést keltett egy hatalmas méretű autóbusz. Amint azt Nagy Sándor, a Grand Tours igazgatója megerősítette, ez a Magyarországon található legnagyobb turistabusz. Tizennégy méter hosszú, így az ülések közötti távolság is nagyobb. Benne 84 utasnak van hely, a járművet a műholdas TV-től a büféig, mindennel felszerelték. Dél-európai nyaralóhelyekre viszi az utasokat, Törökországba, Olaszországba, Görögországba, Spanyolországba. A Török Riviera egyik legnépszerűbb üdülővárosába, a tőlünk 1700 kilométer távolságra fekvő, Izmirhez közeli Kusadasiba például, Budapestről reggel fél hétkor indulva, másnap délig már meg is érkeznek. A buszban széles, dönthető ülések vannak, ezek elviselhetőbbé teszik az éjszakai utazást. (www.grandtours.hu)

Negyedik év e működik, minden évben emelkedő utas számot mondhat magénak a Sun & Fun Holidays és erre joggal büszke Kovács Zsolt a cég partnerkapcsolatokért felelős vezetője. Három fő célterületük van: Tunézia, Egyiptom és Törökország. Ide júniustól már saját charterjáratokat indítanak. Noha kínálnak olcsóbb, háromcsillagos szállodai elhelyezést is, inkább a magasabb, 4-5 csillagos színvonalú szolgáltatásokban „vannak otthon". Újdonság, hogy a másik két országban korábban már jól bevált, magyar nyelvű gyermekfoglalkoztatást az idén Tunéziára is kiterjesztik. Ez az jelenti, hogy egy gyerekes család úgy nyaralhat, mintha közben a gyerek magyar nyelvű bölcsödében vagy óvodában lenne, jól képzett gondozók felügyelete mellett! Üzletpolitikájuk része továbbá, hogy a magas színvonalat kedvező árakkal párosítják. Március 31-ig még mindig 15 %-os előfoglalási kedvezményt adnak és a kiállítás ideje alatt utat foglalók ezen felül újabb 10 % engedményt élvezhettek. (www.sunfun.hu)

Az egyik nagyméretű kiállítóhely előtt akkor is tömeg volt, ha éppen nem történt ott semmi. A várakozók igyekeztek jó helyeket megcsípni, mert a standhoz tartozó színpadon hol Csoboth Adél, hol Tóth Gabi szórakoztatta a közönséget. A pulton belül viszont már elegendő volt egyetlen kérdést feltenni Forró Tamás igazgatónak: „indulhatunk"? – Bárhová – volt a válasz, külföldre is, belföldre is. Az Indulhatunk.hu on-line utazási iroda hét éve alakult, azóta igen széleskörű tevékenységet fejt ki. Akik felkeresik az oldalt, ajánlatok közül válogathatnak, rendelhetnek, fizethetnek, ezek mellett bőséges tájékoztatást is kaphatnak az utazással kapcsolatos kérdésekben. Elintézik helyette a külföldi szállodafoglalást is. Az érdeklődők 99 %-a már így is on-line keres először információt, összehasonlítja, hogy melyik iroda milyen áron adja azt, ami neki kellene. Aki döntött, az Interneten mindent azonnal el is intézhet. Ha valaki mégis személyes találkozót szeretne, a belvárosi irodában arra is van lehetőség. A kiállításon is megjelent mellettük rengeteg szálloda képviselője, akikkel közvetlen kapcsolatban állnak. Nagy vonzerőt jelentett az iroda érdekes szolgáltatása: a kiállítási belépőjegyet ugyanis 90 napig belföldi foglalásnál 10, külföldinél 30 ezer forint kedvezményre lehet váltani. (www.indulhatunk.hu)

Az Utazás Kiállításon az egyik legnagyobb alapterületet a Green Travel pultjai foglalták el. Ám nem csak a terület, az ajánlatok kör is széles – erősítette meg Iglódi László értékesítési vezető. A legtöbb Törökországba irányul, de mellette megtalálható Görögország, Rodosz, Kréta, Korfu és újdonságként Bulgária, Egyiptom, Málta. Van egy utaskör, aki kifejezetten ragaszkodik az irodához, noha árai nem nevezhetők a legolcsóbbnak. A szolgáltatásaik színvonala vonzó. Az általuk szervezett utazás felejthetetlen lesz – ígérik vásárlóiknak. Kizárólag olyan szállodákat ajánlanak, ahol vita nem merülhet fel, mert a kínálatot előzetesen ellenőrizték. Olyan apróságra is ügyelnek, hogy például a frissen facsart narancsléért se kelljen külön fizetni, ha a szolgáltatáshoz tartozónak jelezték. Megfelelő feltételek esetén egészen magas kedvezményt is élvezhetnek az utasaik, akár 110-130 ezer forintot szobánként. Gyerekeknél kétéves korig a repülés költségeit sem kell megfizetni. Náluk az előfoglalási kedvezmény is mindig nagyobb, mint a legjobb last minute ár. (www.greetravel.hu)

Minden országban, ahol sok turista érkezésére számítanak, őket egy jellegzetes kedvezmény-rendszerrel várják. Magyarországon a legnagyobb és legismertebb a Hungary Card. Gál Gábor, a rendszer tulajdonosa örömmel újságolta, hogy – mint minden korábbi évben – az idén is sok új partner csatlakozott a most már 1200 helyszínt is kitevő kedvezményadókhoz, köztük a budapesti Aquaworld is. Így egyre értékesebb, egyre nagyobb arányú kedvezményt kap a kártyatulajdonos. Folytatják a tavaly elindított sorozatot, melyben a kártya három áron, három – növekvő értékű – szolgáltatást nyújt. Már a legolcsóbb is tartalmazza a szolgáltatások zömét, ezek összesítése a honlapon és a kártyához adott katalógusban is megtalálhatók. A balatoni hajójegyek, autópálya matricák, vonatjegyek például féláron vásárolhatók. Olyan cégek is vannak már, akik a cafeteria rendszerükben adják ezt a kártyát dolgozóiknak. Kitűnő együttműködője a Hungary Card a SZÉP kártyának is, hiszen ez utóbbival fizetünk, de hogy mennyit, az a megszerezhető kedvezménytől is függhet. A két kártya együttes használatával százezer forintból akár 140-150-et is lehet „csinálni".

Már a kiállítás bezárása után, 2013. március 6-án együttműködési megállapodást kötött a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Hungary Card (Magyar Turizmus Kártya) rendszerét fejlesztő Hotelinfo Kft. képviseletében Molnár Gabriella elnök és Gál Gábor ügyvezető igazgató. Céljaik között szerepel többek között, hogy a magyar turisták számára természetessé tegyék: ha szervezett utat kívánnak igénybe venni – akár külföldön, akár hazánkban – azt csakis a MUISZ által is ajánlott biztonságos utazási irodán keresztül válasszák. Erre kitűnő eszköz a Hungary Card mögött álló, hírlevélküdéssel kombinált informatikai rendszer, hiszen a kártya vásárlói tudatos fogyasztók, akiknél érdemes rávilágítani arra, hogy a MUISZ tagirodák a fekete utaztatással szembeni biztonságot képviselik.

(www.hungarycard.hu)

(folytatjuk)

A sorozat részei:

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – I.

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – II. –Egy kis szomszédolás

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – III. — Az irodák ajánlják

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – IV. — Hazai tájakon

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük