Ki állíthatná magáról, hogy már ismeri Magyarország összes szépségét, érdekességét. Számtalan gyönyörű táj, kényelmes szálloda, kristálytiszta vizű fürdő, jóízű borokat kínáló pince vár bennünket idehaza. Ízelítőként csak néhányat villantunk fel és végül benéztünk néhány percre az Utazás kiállítás egyik kísérő rendezvényére is.

Ki állíthatná magáról, hogy már ismeri Magyarország összes szépségét, érdekességét. Számtalan gyönyörű táj, kényelmes szálloda, kristálytiszta vizű fürdő, jóízű borokat kínáló pince vár bennünket idehaza. Ízelítőként csak néhányat villantunk fel és végül benéztünk néhány percre az Utazás kiállítás egyik kísérő rendezvényére is.

A paprikájáról híres Kalocsa pultjánál jó paprikás gulyással fogadták a látogatókat. A Kalocsa és Térsége Nonprofit Kft. ügyvezetője, Marton Balázs a város legnagyobb rendezvényére, a több mint húsz éve mindig megtartott Kalocsai Paprika Napok-ra hívta fel a figyelmet. Szeptember harmadik hétvégéje most is a paprika ünnepe lesz, de a város egyéb érdekességeket is kínál. Mostanában szinte az egész világon divat lett az itteni népi motívumok felhasználása különféle díszítésre. Hoztak is a kiállításra porcelánfestő bemutatót. A város ezerévesnél idősebb érseki székhely, így egyházi központként is jelentős. Székesegyházát, az érseki palotát, a könyvtárt, a kincstárt minden évben több tízezer turista keresi fel. A közelben található a világ legnagyobb pincefaluja Hajóson, itt ezernél is több borpince sorakozik egymás mellett. A Szelidi-tó pedig a vízisportok kedvelőit várja.

Kőhalmi Ferenc bűvész Cegléd városát népszerűsítette a kiállításon. Maga is a város szülöttje, érthető tehát, ha szereti ezt a vidéket. Az Alföldön látni a naplementét, másként, mint a hegyek között. Cegléd kis város, jól áttekinthető. Olyan, mint egy zongora, az elsőtől az utolsó billentyűig játszhatunk rajta. Itt köszönnek egymásnak az emberek. Tereit, házait szépen rendbe hozták, értékeit a 67 fokos termálvíz is gyarapítja. A város egyik érdekessége – amint az a bűvész kezében lévő kártyán is látszik – a címer, a kétfarkú oroszlán. Kialakulásának pontos története nem ismert. A mai, két lábon álló, mellső lábát csapásra emelő, akkor még egyfarkú oroszlánt a 17. századtól használják. Valószínűleg az Árpád-ház címeréből került Cegléd címerébe, lévén ez a terület az Árpádok szálláshelye volt. A ma is használatos címert 1974-ben fogadták el, de itt az oroszlán már kétfarkú. (www.cegled.hu)

Hajdúszoboszlóról hat, Tokaj-Hegyaljáról egy szálláshelyről egyetlen pultnál kaphatott tájékoztatást a látogató. A „Hajduszoboszlóhotels" jelszava: a családi apartmantól a luxus lakosztályig – ezeknek ugyanis mindegyikét kínálják. Tarnai Gábor értékesítési igazgató már azt is előre jelezte, hogy a Hotel Aurum Family, kimondottan családbarát, négycsillagos szálloda is megnyílik májusig. Nemrég, januárban nyílt a hagyományos, magyaros jellegű Admirális panzió-halászcsárda, melyben kilenc új, szállodai színvonalú szoba, hozzá még jacuzzi, finn szauna várja a vendégeket. A belvárosban a fürdővel szemben található az ugyancsak kilenc szobás Angyal vendégház és tokaji borozó. Ennek testvére lesz Tokajban, pontosabban Rátkán az ugyancsak a tavasszal megnyíló Angyal Borház és panzió, ahol a tizenkétszobás épület alatt egykilométeres pince húzódik. Valamennyi szállodára, panzióra jellemzően fokozottan ügyelnek arra, hogy állandóan kínáljanak tájjellegű ételeket. A Hortobágy közelsége például a szürkemarhából készült ételek megjelenését indokolja. (www.hajduszoboszlohotels.hu)

Balatonfüredről – mások mellett – a Hudák Pincészet is jelen volt a kiállításon. A család legfiatalabb férfi tagja, Hudák Mátyás büszkén emlékezett vissza az ősökre, közülük a legelső 1848-ban építtette Aszófőn azt a borospincét, melyet ők most, a mai napig használnak. A friss szaktudás és a nagy múltú hagyomány így találkozik tevékenységükben. A Balaton északi partján nagyon változatos a termőtalaj összetétele, a vörös vasoxidos mellett a meszes vagy a barna erőtalaj is megtalálható. Ez kiváló lehetőség a borász számára, hogy minden fajtát a leginkább megfelelő területre telepíthessen. Ráadásul ezek déli lejtésű, jól benapozott területek. Összesen hét fajtával foglalkoznak, közöttük első helyen a Balatoni Borlovagrend zászlós bora, a Csopaki Olaszrizling áll. Készítenek rosét és vörösbort is Tihanyi Kékfrankosból. Az édesapa, Hudák Zoltán már az év borásza is volt Balatonfüreden. (www.hudakpince.hu)

Mindazok, akik rendszeres látogatói az Utazás kiállításnak, némi szomorúsággal gondolnak vissza azokra az évekre, amikor a legnagyobb épületet, az A-pavilont megtöltötték a külföldi kiállítók és a magyarok egy másik épületben kaptak helyet. Most a kül- és belföldiek már jól elfértek együtt az A-ban, a szomszédban pedig az idén először megrendezett Vitál-Expo működött. Itt is volt azért érdekesség. Mind többször hallani olyan esetről, hogy valakinek egészségi panaszai vannak, alaposan kivizsgálják és minden lelete negatív. Az orvosok a legmodernebb eljárásokkal sem találnak semmit, a panaszok pedig változatlanul fennállnak. Ilyenkor kerül szóba egy új jelenség: az ételintolerancia. Hatvani Galina szerint a szervezet bizonyos emésztetlen étel-fehérjékre olyan immunválaszt ad, ami betegség-szerű tünetekkel jár. Ezeket az ételfajtánként eltérő immunglobulinokat egy csepp vérben mérni lehet. Okozhatnak akár izületi gyulladást, idegrendszeri panaszt, ha felhalmozódtak a szervezetben. A gyógyszertárakban már kapható készülék, ami 54 különféle, otthon is elvégezhető mérésre alkalmas, laboratóriumi körülmények között pedig több mint 220 antitestet tudnak vele meghatározni. Ha sikerült megállapítani a bajért felelős ételt, orvos által felügyelt megfelelő diétával gyógyulást lehet elérni. (www.izinta.hu)

A sorozat részei:

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – I.

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – II. –Egy kis szomszédolás

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – III. — Az irodák ajánlják

Révay András: Négy nap alatt a Föld körül – IV. — Hazai tájakon

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük