Ideje véget vetni annak, hogy boltjaink polcait elárasszák a külföldi – gyakran silány minőségű – olcsó élelmiszerek, a nagy bevásárlóközpontok egyáltalán nem vagy csak nevetséges áron hajlandók átvenni a magyar termelők áruit! A Premium Hungaricum Kereskedőház ezen változtatni akar – mindannyiunk érdekében!

Ideje véget vetni annak, hogy boltjaink polcait elárasszák a külföldi – gyakran silány minőségű – olcsó élelmiszerek, a nagy bevásárlóközpontok egyáltalán nem vagy csak nevetséges áron hajlandók átvenni a magyar termelők áruit! A Premium Hungaricum Kereskedőház ezen változtatni akar – mindannyiunk érdekében!

A Premium Hungaricum Egyesület 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Kárpát-medence mindazon kis- és középméretű élelmiszeripari és kapcsolódó vállalkozásait, amelyek egyedülálló minőséget állítanak elő, és amelyek fennmaradása pótolhatatlanul hozzájárul az egyetemes emberiség gasztronómiai és kulturális örökségéhez. Most létrehozták webáruházukat és ennek bemutatóján megjelent Gráf József vidékfejlesztési és földművelési miniszter is. A miniszter üdvözlő beszédében kiemelte: olyan ízeket, melyekkel itthon találkozunk, sehol a világon nem tudnak előállítani. Nincs tehát szégyenkezni valónk. Vannak világhírű szakácsaink, akik kiváló ételeket tudnak készíteni. Az Európai Unióban megszűntek a határok. Nemcsak mi jöhetünk – mehetünk, hanem a termékeink is. Ez gondot is jelenthet, hiszen az áruért a gyártó a felelős. A kereskedelmet a multik térhódítása jellemzi. Velük szemben a termelők jelentősége csökken, elvész a beszállító jellegzetessége. Ezt a piacot a világgazdaság vezető országai uralják, ezért meg kell keresni azokat a lehetőségeket, ahol a kistermelő és a kisbolt életben tud maradni.

 A felmérések szerint a magyar vásárló jobban ragaszkodik megszokott kisboltjához, mint a többi európai társa. Be kell látnunk: mennyiségben és árban nem tudunk a nagy láncokkal versenyezni. Egyetlen lehetőségünk marad: a minőség! Elkezdődtek a tárgyalások a multikkal, hogy polcaikon több hazai árut jelentessenek meg, a mostaninál kedvezőbb feltételek mellett. Nálunk is mindinkább előtérbe kerül az egészséges életmód, táplálkozás. Ugyanakkor a magyar kultúrához a kulináris élvezetek is szorosan hozzá tartoznak, számunkra fontos a helyi ízek megőrzése. Erre vonatkozóan az Unióban is születtek segítő rendelkezések. Egyre több termékünk, élelmiszer, bor, pálinka van, amit a világ Magyarországhoz köt. A Premium Hungaricum Egyesület segíthet elfogadtatásukban, ismertté tételükben és ez fontos a termelőnek és a fogyasztónak egyaránt. Az egyen külföldi élelmiszert, aki szereti a kalandokat! Aki biztonságos, jó minőséget óhajt, vegyen magyar árut – fejezte be beszédét a miniszter.

A Premium Hungaricum Egyesület elnöke, Kádár Imre elégedetten állapította meg: egyre többen érdeklődnek, szeretnének csatlakozni. Az egyesület nyitott, a védjegyük 2008 óta létezik, megszerzésének feltételei már megtalálhatók a honlapon (http://www.premiumhungaricumkereskedohaz.hu/), csakúgy, mint a szakboltok listája. Az első bolt 2007 augusztusában nyílt, azóta már több is működik Premium Hungaricum Ház néven. Keresnek olyan boltokat is, ahol Premium Hungaricum Sarok elnevezéssel fogadják árukínálatukat, az addigi korábbi, meglévő üzletmenetük mellett.

 A kereskedőház igazgatója, Ments András azt is elárulta, nem titkolt céljuk, hogy a magyar gasztronómiát előbb utóbb művészetként is elismertessék. Fontosnak érezzük, hogy Magyarországért, lehetőségeink szerint tegyünk is – mondta. Tenni pedig a legegyszerűbben úgy lehet, ha segítjük egymást, hogy ha vásárolunk, magyar embertől magyar terméket. Szerte az országban vállalkozások mennek tönkre, kis üzletek kénytelenek kitenni a ZÁRVA táblát, mert megjelent egy-egy multinacionális vállalat a közelükben és olcsóbban kínál (rendszerint sajátmárkás hitványabb) külföldi árukat.

 Emberek százainak munkalehetősége vész oda a lényegesen előnyösebb helyzetben levő multinacionális vállalatok terjeszkedésének köszönhetően. Azt a terméket, amit olcsón a kosarunkba tettünk egy másik ország gazdája termelte egy másik ország gazdájának állatállományából származik, őt tartjuk el azzal, hogy megvesszük, nem a szomszéd faluban élő gazdálkodót, állattenyésztőt. Belegondolsz, hogy egy honfitársad megélhetése válik lehetetlenné azáltal, ha veled együtt pár ismerősöd a magyar termék helyett a külföldit veszi meg?

Dr. Huth Balázs a Magyartarka Tenyésztők egyesületének képviseletében jelent meg a bemutatón. A magyartarka közel száz éve van jelen falvainkban, 1942-ben az ország tehénállományának közel 83 százaléka ebből a fajtából került ki. Később szinte teljesen eltűnt, míg 1989-ben néhány elszánt tenyésztő az értékek megőrzése mellett döntött. Ez fajta nem igényel költséges takarmányt, szabad körülmények között is igen jó minőségű húst és tejet ad. Kimagasló vágóértéket képvisel, húsa márványozott, porhanyós. Ahol a „Kiváló Magyartarka Hús" védjegyet látjuk, ott bizonyos, hogy a termék előállításának minden lépését szigorúan ellenőrizték.

 Az egészséges életmód és táplálkozás jelentőségét beszédében a miniszter is aláhúzta. Nem meglepő ezután, ha a közönség különös figyelemmel fordult a bemutatón megjelent Zöldház Egészség Centrum termékei felé. A vállalkozás Magyarország második legfontosabb idegenforgalmi területén, a Balatonnál, Gyenesdiáson, Keszthely – Hévíz vonzáskörzetében található. Igazgatója, Visontai Béla arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy egyedülálló elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a hazai alapanyagokon alapuló, magyaros reform étkeztetés területén, mely igazából azt jelenti, hogy kezdik visszahozni az étkeztetésünkbe az elfelejtett gabonákat, és azokat a magyar ízvilágnak megfelelően dolgozzák fel.

Panziójukban meleg ételeket is készítenek hazai bio tönkölybúzából és más gabonákból, ezt egészítik ki szabad tartású, bio minősítésű húsokkal. Egyedüliként forgalmaznak hortobágyi bio halakat. Tevékenységüket, ételeiket a Biokontroll Hungária Kft ellenőrzi, minősíti. Ismert tény, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapota az egyik legrosszabb az európai országok között. Ennek oka részben a helytelen táplálkozás, és az életmód. Hozzájárul még egyrészt a jelenlegi élelmiszergyártói, -kereskedelmi kínálat, másrészt befolyásoló tényezőként hatnak az árviszonyok.

 A bemutató közönsége meggyőződhetett róla, hogy lehetséges meglepően finom, a húsételekkel teljesen egyenértékű hatást keltő fogásokat előállítani hús nélkül, kizárólag növényi alapanyagokból. Ilyen volt például a Zöldház szakácsa által készített Budapest ragu, melynek összetétele: a szójából készült füstölt tofu, gomba, zöldborsó és mellé fűszeres szejtán – búzából kivont fehérje – szeleteket kínáltak. Az igazgató joggal büszke arra, hogy tevékenységükre való tekintettel a második ,,PRÉMIUM HUNGARICUM HÁZ'' lehettek az országban. (http://www.zoldhazec.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük