Már egy negyedszázad is szép kor egy intézmény életében, hát még, ha ebből mindjárt öttel is büszkélkedhet. Lássuk be: van ok az ünneplésre, hiszen az idén 125 éves a Magyar Állami Operaház! Még tart a Májusünnep, telt házzal játszanak, de elérkezett az idő, hogy a jövő évad terveiről is beszéljenek a Ház vezetői.

 

 Már egy negyedszázad is szép kor egy intézmény életében, hát még, ha ebből mindjárt öttel is büszkélkedhet. Lássuk be: van ok az ünneplésre, hiszen az idén 125 éves a Magyar Állami Operaház! Még tart a Májusünnep, telt házzal játszanak, de elérkezett az idő, hogy a jövő évad terveiről is beszéljenek a Ház vezetői.

 Mindazt, amit a most záruló idényre terveztünk, a társulat tisztességgel elvégezte – jelentette ki mindjárt az elején Vass Lajos főigazgató. Az új évadot megnyitó társulati ülés szeptember 7-én lesz és ezt szeretnék nagyon ünnepélyessé, emelkedetté, de egyben nagyon vidámmá is tenni. Mindazokat összehívják, akik a házban valaha is – bármilyen területen – dolgoztak, és még elérhetők. Az új évadon belül több, nagyon fontos esemény lesz, melyek közül kiemelkedik a 125. évforduló méltó színvonalon való megünneplése. Szeptember 26-án, szombaton nagyszabású Operagála, 27-én, vasárnap pedig a 125 évvel ezelőtt színre kerül nyitóműsor pontos megismétlése szolgálja majd a megemlékezést.

Komoly megtiszteltetésnek is részesei leszünk. Az Opera Europa brüsszeli székhelyű, európai operaházakat és fesztiválokat képviselő szervezet, amely 107 tagintézményt foglal magába. A nemzetközi szervezet évente több alkalommal teremt lehetőséget arra, hogy az operaházak képviselői – főigazgatók, produkciós és műszaki igazgatók, marketingvezetők és fundraising szakemberek, a jelmezműhelyek vezetői – találkozzanak abból a célból, hogy tapasztalatot, véleményt cseréljenek, illetve megismerjék a legújabb technikai lehetőségeket.

Az Opera Europa igazgatója, Nicholas Payne évente két alkalommal tagsági konferenciát hív össze. A Magyar Állami Operaház 125. évfordulója tiszteletére Cardiff, Drezda, Prága, Varsó, Bregenz, Oslo és Barcelona után Budapesten ülésezik az Opera Europa. Az Ybl-palota fennállásának 125. évében több száz vezető szakember szakmai vitája, nemzetközi eszmecsere színtere lesz a budapesti dalszínház.

Az Operaház bevételi forrásait 2010-től az Operabál is kiegészíti. A bál rendezési joga és eszközparkja az elmúlt tíz évben egy külső cég birtokában volt. Másfél éven át tartó tárgyalássorozat eredményeképpen az Operaház megvásárolta a jogot, így a jövő évi Operabált (2010. február 13.) már a Magyar Állami Operaház szervezi. Méltóságot, nem puccosságot, emelkedett hangulatú és minőségű bált kívánnak létrehozni ezen a különleges és utolérhetetlenül impozáns helyszínen. Az Operabál másnapján újra jótékony célú gyermekelőadást szervez a dalszínház, amelyre közel ezer, elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő és fogyatékkal élő gyermek kap meghívást.

 Fischer Ádám főzeneigazgató az új évadról szólva először is azt emelte ki: több magyar művet fognak játszani, mert ez az Operaház legfontosabb feladata. Kilenc hazai szerző műve, közte két bemutató kerül színre. A 2009/2010-es évad programjai közül mindenki kedvére válogathat, hiszen összesen 193 opera- és 76 balettelőadást tartanak; a közeljövőben megjelenő műsorkalendáriumban 8 bemutató és 5 felújítás szerepel. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 12 hangversenyt ad a szezonban. Fischer Ádám azt is elmondta: a Kékszakállú bemutatására már harminc éve készül. Új dimenziót szeretne létrehozni az opera előadásában, rendezésében és vezénylésében. Ez az egyetlen magyar nyelvű opera, ami meghódította a világ színpadait, ezért a művészi kutatómunka sem szünetelhet vele kapcsolatban. Eddigi eredményeit most a produkció részévé teszik.

A gyermekelőadások között a „Pomádé király…" nagy siker volt. A Kis kéményseprő-vel ezt szeretnék megismételni. November végén mutatja be az Operaház a Napfogyatkozást, az idén Kossuth-díjjal elismert kortárs szerző, Sári József művét, amit a magyar származású Arthur Koestler Sötétség délben című regénye ihletett. A szintén Kossuth-díjas Szokolay Sándor ma már klasszikusnak nevezhető operája, a Vérnász újbóli műsorra tűzése is jó példája a dalszínház hazai alkotások iránti elkötelezettségének.

Az új évadban dolgozik először együtt az Operaház a Vígszínházzal. Olyan Varázsfuvola előadást terveznek, amit héttől hetvenéves korig mindenki szeretni fog. A gyermek zenei ízlésének fejlődésére jó hatással van, ha azt látja, hogy neki és a szüleinek is ugyanaz tetszik. A „Trisztán…" viszont a MŰPA-ban kerül színre, a Wagner-napok keretében. Az Operaház énekkara és szólistái lépnek fel benne, hozzá a MŰPA néhány külföldi szólistát szerződtet. Májusünnep 2010-ben is lesz, a külföldi vendégművészek névsora – érhető okból – még nem végleges.

 Az együttműködés az Operaházzal ma már természetes folyamat, erősítette meg a Művészetek Palotája vezérigazgató helyettese, Csonka András. Még az operai bérlet is érvényes lesz három előadásuk közül kettőre. A Budapesti Wagner Napokra határozott elképzelésük van egészen 2013-ig, így szinte bizonyosra vehető, hogy nem a Trisztán lesz az utolsó közös munkájuk.

Valóban világsztárok érkeznek 2009. szeptember 19-én, amikor ismét megrendezik a Világsztárok az Operában című, kétrészes nemzetközi balettgálát – jelentette be Keveházi Gábor balettigazgató. A Magyar Nemzeti Balett ezzel a rendezvénnyel ünnepli az Operaház 125 éves fennállását. A Szentpétervárott élő és dolgozó Boris Eifman darabját, a Karamazov testvérek című balettelőadást 2009. november 7-én és 8-án mutatják be, 2010 júniusában pedig modern balett-estet rendeznek. Műsoron: Robert North A halál és a lányka című alkotása, Ohad Naharin izraeli modern táncművész a Magyar Nemzeti Balett együttesének készülő koreográfiája, valamint a jelenleg Bécsben dolgozó Lukács András Örvény című koreográfiája.

A Magyar Nemzeti Balett kiemelt eseménye lesz a színház vezető koreográfusa, Seregi László nyolcvanadik születésnapja, amelyet 2009. december 12-én a mester egy klasszikus darabjával, A makrancos Kata című balettelőadással ünnepelnek. Seregi László repertoár-darabjai mellett ismét műsorra tűzik a Változatok egy gyermekdalra és A fából faragott királyfi című balettműveket.

 Gáldi Mónika szervezési osztályvezető a bérletezésről szóló terveket ismertette. A 9 bérlettípus, a 38 különböző bérlet rugalmas választási lehetőséget kínál. A bérletek mindegyike amellett, hogy kedvező árú, tág lehetőségeket nyújt az operakedvelőknek. Lesznek három előadásból álló, olcsó bérletek is. A 38 különböző bérlet az általános célokhoz igazodva az egyes korosztályok legkülönbözőbb igényeihez alkalmazkodik. Az ifjúsági bérlet nem csak az iskolákban lesz kapható. A tematikus bérletek időrend alapján, szerzők szerint állíthatók össze. A legújabb, kifejezetten egyetemistáknak kialakított „New Wave" bérlet a modern rendezések csoportosítására is lehetőséget ad.

 Bár az idén háromszáz millió forinttal kevesebb lesz az állami támogatás, ennek ellenére mindenben a maximumot kívánják nyújtani – mondta el Szabó Attila gazdasági igazgató. A tervekhez képest nem csökkentik sem az előadások, sem a bemutatók számát. Inkább többször átgondolják a műszaki megoldásokat és igyekeznek növelni a bevételt. A különféle produkciókat több évre előre tervezik.

Folytatja tevékenységét az Operaház Támogatói Köre (Hungarian Opera House Association). A szervezet célja, hogy – a nyugat-európai és észak-amerikai operaházakat támogató civil baráti kör mintájára – megtalálja és önkéntes alapú munkacsoportba szervezze azokat a magyar vagy külföldi állampolgárságú magánszemélyeket, akik a magyar opera- és balettjátszás iránt érzett magas szintű elismeréstől indíttatva, saját professzionális üzleti vagy egyéb tevékenységük mellett rendszeres segítséget, támogatást ajánlanak fel a Magyar Állami Operaháznak – ellentételezési igény nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük