www.pannon.huwww.pannon.huHogyan kerül egy kis falu iskolájának tantermébe Magyarország egyik legsármosabb színésze, napjaink egyik legnépszerűbb filmrendezőnője, valamint a Pannon sajtó- és információs igazgatója? A rejtély kulcsa: a Pannon Legendák.

www.pannon.huwww.pannon.huHogyan kerül egy kis falu iskolájának tantermébe Magyarország egyik legsármosabb színésze, napjaink egyik legnépszerűbb filmrendezőnője, valamint a Pannon sajtó- és információs igazgatója? A rejtély kulcsa: a Pannon Legendák.

   Legendák márpedig léteznek. Minden településnek, falunak, városnak megvan a saját történelméhez, mindennapjaihoz kötődő históriája, amelyet az ott élők nagy becsben tartanak, megőriznek, időről időre felelevenítenek. A Pannon Legendák pályázat zsűrije Hollókő, Magyarország egyetlen, a világörökség részévé nyilvánított falva legendájának járt utána: a hollókői általános iskolában tartott különleges tanórán Kamarás Iván színművész és Goda Krisztina filmrendező nem csak legendákról, hanem többek között a filmkészítés titkairól is beszélgetett a tanulókkal.  

„Minden településen vannak generációról generációra szálló történetek, amelyeket a gyerekek a Pannon segítségével most akár filmszalagon is megőrizhetnek nem csupán magunknak, hanem a következő nemzedéknek is. A filmes eszköztárral kifejezhető, leképezhető mindaz, ami ma csak szájhagyomány útján terjed" – mondta el Hollókőn Kamarás Iván.    A település mindössze 19 fős általános iskolájának tanulói saját legendájukról, a hollókői várról meséltek, beszélgettek a különleges tanórán.  

„A filmkészítés egy szakma, aminek a rejtelmeibe a gyerekek a Pannon Legendák segítségével játékos formában tekinthetnek be. Fejleszthetik kreativitásukat, alkotókészségüket – ki tudja, talán közülük kerül ki a jövő filmrendező-nemzedéke" – tette hozzá Goda Krisztina.    Az általános iskolásoknak a Pannon által meghirdetett Pannon Legendák pályázatra 68 kistelepülés 87 csapata jelentkezett az ország egész területéről. Az általános iskolások településük érdekes történetéből, legendájából készített fényképes forgatókönyvvel vehetnek részt a pályázaton.

Az internetes kutatómunka és a feltöltés megkönnyítése érdekében, minden pályázó mobilinternet-eszközt és fél éves előfizetést kap ajándékba a Pannontól. A pályázók az elkészített pályaműveket filmes forgatókönyv formájában május 22-ig tölthetik fel a www.pannon.hu/legendak weboldalra. A zsűri tagjai – Goda Krisztina, Kamarás Iván és dr. Majorosi Emese – által legjobbnak ítélt pályaművet a Pannon megfilmesíti. A május 25-én induló közönségszavazáson legtöbb szavazatott elért iskola mobilinternettel felszerelt laptopot kap ajándékba.  

 A Pannon az ország lakosságának 99%-a számára biztosít szélessávú, e-mailezésre és böngészésre megfelelő sebességet biztosító mobilinternetet. A Pannon célja a projekttel, hogy az alacsony internet-ellátottságú területekre, a vidéki kistelepüléseken élőkhöz is eljuthassanak a világháló nyújtotta előnyök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük