A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. A borkedvelők most végre megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét összetéveszthetetlen módon jelölik majd a faházakon.

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. A borkedvelők most végre megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét összetéveszthetetlen módon jelölik majd a faházakon.

A gasztronómia évek óta nagyon komoly szerepet játszik a Borfesztiválon. Ezért ennek ismertetésére külön sajtótájékoztatót szerveztek – kicsit mást, mint ami a borfesztiválokat általában megelőzte – mondta el a rendezvény sajtófőnöke, László Ágnes. Ám előbb még az idei Fesztivál jelmondatáról esett szó, mely szerint: a bor és nő… mindig másért szép! Bebizonyosodott, hogy a női borászok ma már egyenrangúak a férfiakkal idehaza is. Szőlőiket anyai szeretettel és gondoskodással nevelik, boraik érését csendben figyelik, okosan terelgetik. A Pannónia Női Borrend – boraik kóstolója mellett – színes programokat kínál a fesztiválozóknak: beszélgetés hölgy borászokkal, pincészetek jeles női képviselőivel; lesznek kvízjátékok, melyeken számos ajándék talál gazdára.

Második éve működik együtt a fesztivállal a Table Free Kft. Tulajdonosa, Alex van Damme elégedetten számolt be arról, hogy az érdekeltségi körébe tartozó összes étterem különleges ünnepi fogásokkal készül. A vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának! Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok és sonkák, stifolderek, szalonnák. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye", ahol húsz ország egy-egy sajt remekére lehet – kóstolás után – szavazni a SZEGA standján, a Halászó Fiú udvarban. Az eredményhirdetés vasárnap délben lesz a Fesztiválszínpadon!

Az idei Borfesztivál filozófiáját, üzenet Zilai Zoltán, főszervező fogalmazta meg. A fesztivál a magyar borok szolgálatában akkor a legsikeresebb, ha a bort az egyetemes kultúra részeként, széles kulturális környezetben mutatja be. Évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy egy ilyen szabadtéri tömegrendezvény számára kötelező gasztronómiai kínálat több legyen annál, minthogy enni – inni kapnak a vendégek. Az idén is sok új étel és borkorcsolya bővíti a választékot. A szórakozásról pedig három színpadon gondoskodnak a fellépő művészek. Valódi összművészeti fesztivál bontakozik majd ki a Palota körüli téren. Ezek közül az igazi ínyencség szombaton a Magyar Jazz Szövetséggel közösen megrendezett Magyar Jazz Napja lesz.

A Chess étterem konyhafőnöke, Kovács Levente igen komoly ételsort ismertetett, melyet a fesztivál vendégeinek szánnak. Előételnek egy karakteres korianderes lazacburgert kínálnak madársalátával. Pannonhalmi Sauvignon Blanc-t ajánlanak mellé. Az előételt könnyű zöldspárgakrém-leves követi Bresaola sonkával, hozzá a Sauska Pincészet Villányi Rosé-ja a jó választás. A főétel vaddisznógerinc vörösbor zselével, áfonyás-kecskesajtos muffinnal és fonnyasztott balzsamos paradicsommal. Aki még soha nem evett áfonyát kecskesajttal, ezt az alkalmat feltétlenül használja ki! A fogást Kiss Gábor testes, de nem túl nehéz 365-ös Cuvée vörösbora kíséri. A desszert fehércsokoládés tortilla torta lesz sárgabarack velővel, a sort a Satöbbi Pincészet késői szüretelésű Tokaji Hárslevelűje zárja.

Kézműves étteremnek tartja magát a Budapest bisztró – árulta el Villányi Csaba ügyvezető igazgató. Még a kenyeret is maguk sütik. Először vesznek rész a Fesztiválon és igyekeznek tökéletesen megfelelni a korábbi, igen magas követelményeknek. Szakszóval élve a „fúziós magyar konyhát", a „casual fine dining" irányzatot képviselik, borlapjukon közel nyolcvanféle – többségében magyar – bor sorakozik. A Borfesztiválra ötfogásos ételsorral készülnek. Az előétel borjúmáj pathé, portói zselében, céklás, diós zserbóval, hozzá a Disznókő 2011-es Tokaji Furmintja jár. A marhapofa elixirleves különlegessége, hogy mintegy 17 – 18 órán át főzik! Bort nem neveznek meg hozzá. Meleg előételként háztáji libaburger, birsalma mustárral, borsikafüves káposztakrémmel – mindez házi, tepertős zsemlében tálalva, 2010-es etyeki Pinot Noir a bora. Követi a „souvidolt" borjúcsülök, rántott borjúköröm gulyásmártással, vajas knédlivel, véres hurka krémmel. A Heimann pincészettől jön mellé a 2008-a Shyrah. Utána francia csokoládétorta, fahéjas szilvaraguval, narancs kaviárral, 2008-as Vylyan Cabernet Franc kíséri.

Meglepetése lesz a fesztiválnak a szarvasgomba, melynek már az illata is valódi különlegeség. Szakács József „szarvasgombavadász" szerint milliónyi arca van – akárcsak egy hölgynek. Az idén egy eddig nem látott arcát szeretnék megmutatni. A helyszínen sütött ételekkel győzik meg a vendégeket arról, hogy a szarvasgomba valóban páratlan ínyencség. Az ízéről, illatáról az is képe alkothat magának, aki egy kis pattogatott kukoricára fehér vagy fekete szarvasgomba olajat spriccel. Ez akár előételnek is megfelel, de arra feltétlenül elegendő, hogy némi betekintést adjon az étel sokak számára ismeretlen világába.

Egy különleges eseményre hívta fel a figyelmet Gábosi Ádám, a SZEGA Foods ügyvezető igazgatója. Sajtokat, sonkákat és egyéb finomságokat mutatnak be a fesztiválon, de az idén inkább a minőségi sajtok fogyasztására irányítanák a figyelmet. Felkérték azoknak az országoknak a budapesti nagykövetségét, melyeknek jelentős sajtgyártási hagyományaik vannak, hogy válasszunk ki közösen minden országból egy jellegzetes sajtot. Ezt a közönség kóstolhatja, szavazhat is róluk. Magyar sajt is lesz közöttük és a verseny eredményeként megtudhatjuk, melyik az a sajt, ami a magyar ízvilágnak a legjobban megfelel. Szavazni a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon lehet, szeptember 4-től.

Az egyedüli fesztivál, melyen a La Fiesta Party Service részt vesz, az a Borfesztivál – mondta el ügyvezetője, Kovács László. Választékuk hagyományos ételekből áll. Eddig inkább a nehezebb csülkös ételeket kínálták, most egy kicsit ezt kibővítik. Lesz például savanyú káposztás, csülkös rétes, kaporral. Kicsi, sütemény méretű, kézbe fogható, könnyen fogyasztható, akár séta közben is. „Borfalatként" szolgál, aki több bort szeretne kóstolni, vihet néhányat magával. Egy másik: szilvalekvár és házi kolbász párosítása, apró, vajas tészta szalvétába sütve. Készítenek csülkös bucit is, benne kockára vágott, főtt, füstölt csülök, tormásmártással. Mindezeken felül pedig igazi magyar halból készült, „boldog" sült pisztrángot is adnak, melyek titka, hogy frissek, megfelelő körülmények között nevelkedtek idehaza és ezért boldogok. Remélhetőleg a fogyasztjuk is az lesz!

A fesztivál díszvendége körüli tennivalókkal évek óta Kiss Zoltán, az XXL Catering tulajdonosa foglalkozik. Portugália lesz az idei díszvendég – tudtuk meg tőle – így nem meglepő, hogy friss rákot, kagylót találunk majd a kínálatukban. Lesz portugál édesség is, a Pasta del nata. Ez egy vaníliás, kelt tésztás, a portugál követség által javasolt sütemény. Nem hiányzik majd a paella, piri-piris grillcsirke, malacok mindenféle mártással, de a leglényegesebb talán a friss tőkehal, langyos burgonyasalátával, tojással. Az XXL Catering saját kínálatából a helyben gyúrt, kecskesajtos, fűszeres kenyérlángost, valamint a tócsnit és a vaslapon sült, mangalica-hasalja ízesítésű lepényt emelte ki Kiss Zoltán.

Az elmúlt évek tapasztalatai bizonyítják, hogy igen sok külföldi vendég érkezik, kifejezetten a borfesztiválra – erősítette meg Török Gábor, a budapesti Marriott Hotel éttermi igazgatója. Számukra a Peppers étterem ötfogásos menüt kínál. Látványkonyhájukban mediterrán és magyaros jellegű ételek készülnek. A Borfesztivál hete alatt Tamás József, a szálloda séfje által összeállított ételsor libamájszelet brióssal és pálinkában párolt szőlővel kezdődik. A Maurer Oszkár pincészetéből származó 2011-es Kadarka-1880 emeli ki az ízeit. Követi a mézes sütőtökkrém-leves kakukkfűvel és mandulával, a villányi Malatinszky Pincészet Serena Cuvée borával. A borjújava erdei gombás rizottóval a Bock Pincészet 2012-es Portugieserével kerül az asztalra. Kéksajt portói borban párolt fügével és karamellizált dióval, a tokjai Degenfeld Pincészet édes szamorodnijával jön utána, majd a desszert szilvás pite vaníliafagylalttal, A Chateau Dereszla 2008-as, 3 puttonyos Aszúja zárja a sort.

A 22. Budavári Borfesztivál szeptember 11-én nyílik és szeptember 15-ig tart. Szerdán és csütörtökön 14-től 23 óráig, pénteken 12-től 23 óráig, szombaton és vasárnap 10-től éjfélig látogatható. A rendezők a nyitva tartási időt az esetleges nagyobb érdeklődés hatására sem kívánják megváltoztatni. Úgy gondolják ugyanis, hogy hajnalban már nem a borkultúráról szólna egy ilyen rendezvény – és lássuk be: ebben bizony igazuk is van! A céljuk az, hogy a teljes magyar borászat színe javát felvonultató esemény minden évben a magyar bor ünnepe legyen! A fesztiválra a napi, illetve az ötnapos bérletjegyek elővételben már kaphatók. www.aborfesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük