Igazi bajor muzsika fogadta a meghívottakat a budapesti Deutsche Zentrale für Tourisme e. V. által szervezett bajorországi bemutatón. A rendezvényen a müncheni repülőtértől kezdve, sok neves bajor idegenforgalmi létesítmény képviselője jelent meg.

 Igazi bajor muzsika fogadta a meghívottakat a budapesti Deutsche Zentrale für Tourisme e. V. által szervezett bajorországi bemutatón. A rendezvényen a müncheni repülőtértől kezdve, sok neves bajor idegenforgalmi létesítmény képviselője jelent meg.

 Nemcsak Magyarországnak fontos, hogy minél több német turista keresse fel, a magyarok érkezésére ügyelnek a németek is, főleg Bajorország. A Bayern Tourismus Marketing GmbH. képviselője, Stefan Appel elégedetten számolt be arról, hogy a tavalyi, összesen 467 ezer vendégéjszaka 42 százalékát Bajorországban, főleg Münchenben töltötték el a magyarok. Ez nem is csoda, hiszen ez a terület Németország üdülési szempontból legkedveltebb régiója. A Bajor Alpoktól – Kelet-Bajorországon keresztül – egészen Frankföldig terjed. A turisták körében az egyik legkedveltebb program a városok látogatása.

 A legtöbben – érthető módon – repülőgéppel érkeznek. Andreas S. Bauer, a müncheni repülőtér egyik igazgatója büszke arra, hogy az 1992. május 17-én, tehát mindössze tizenhat évvel ezelőtt megnyílt repülőtér – forgalmát tekintve – Németországban a második, Európában pedig a hetedik a sorban. Münchentől 35 kilométerre fekszik, a tízpercenként induló S-bahnnal alig fél óra alatt a városban lehetünk. Óránkét 90 gép érkezik és innen a világ 220 célállomása érhető el, ahová – schengeni viszonylatban – az átszállás harminc perc alatt lebonyolítható. Negyven üzlet, hét bank és egy saját sörfőzde is helyet kapott a repülőtéren. Budapestről a Lufthansa napi öt járatot is indít és remélik, hogy rövidesen a MALÉV is újra a használók között lesz.

 Ha valaki megérkezik Münchenbe, és nem utazik mindjárt tovább, először is szállás után néz. A legokosabb persze előre lefoglalni és az igazán igényesek tudják is, mit kell választani. Fogalom a nagy szállodák között, egyben külön világ: a Bayerischer Hof. Neves szállodához méltóan München szívében áll a Promenadenplatz-on. Natalia Schneider bemutatójából megtudtuk, hogy a nagyszálló a Volkhardt családban immár negyedik generáció vezetése alatt áll. Mind a 373 elegánsan berendezett szoba, 60 különféle stílusú lakosztály High Speed Internettel, klímával, és multimédia TV-vel ellátott. Az összesen 40, legmodernebb felszereltségű konferencia- és bankett-terem akár 2500 fős rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A házban működő négy étterem, hat bár és Night Club mellett a modern Blue Spa részleg medencével, szaunával, gőzfürdővel, fitnessteremmel, kényeztető szépség- és wellnesskezelésekkel várja vendégeit. A kínálatot fodrász-szalon, kozmetikai-központ, valamint saját színház (Komödie im Bayerischen Hof) teszi teljessé!

 Ha pedig már itt vagyunk, érdemes kicsit körülnézni a városban. München leghíresebb rendezvénye a sör ünnepe, az Oktoberfest, de a bajor fővárost nem csak azon, hagyományos sörkertjei miatt érdemes felkeresni, ahol a sört egyliteres korsókban rakják elénk. Itt máskor is jó kedélyű emberekkel találkozhatunk. Még most is izgalmas látványosság az 1972-es Olimpia színhelye, mellette mindjárt a TV-tornyot találjuk, tetején egy ugyancsak kiváló étteremmel. A korszerű technika kedvelői látogassanak el a BMW World területére, ahol az autógyártás múltjával, jelenével és egy kicsit a jövőjével is megismerkedhetnek.

 Németország az ételeiről nem különösebben híres, de a bajor gasztronómia kivételt képez. A fehérkolbász, a májsajt vagy a nürnbergi grillkolbász édes és csípős mustárral az igazán ínyenceknek is hamar kedvence lehet. Sokféle módon készítik a sült húsokat az elmaradhatatlan bajor káposztával az édességek között pedig a különféle gombócok szolgálhatnak kellemes meglepetéssel. Bajorországban járva a sajtokról sem szabad megfeledkezni és az alacsonyabb dombok lankáin igen kellemes borok teremnek.

 A bajor Alpok lenyűgöző díszletei között, Münchentől 20 km-re délre fekszik a „Starnberger Fünf-Seen-Land" nevű üdülőparadicsom. A Starnbergi öt tó vidéke kilenc természetvédelmi területből áll, a régió kétharmadát tájvédelmi körzetté nyilvánították.

Az aktív pihenést kedvelőinek változatos vízisport-lehetőséget kínál a vidék vitorlázásra, szörfözésre vagy akár vízisíelésre. Aki valamivel több nyugalomra vágyik, az öt tó közül négy mellett horgászhat is. A túrázókat és kerékpárosokat több mint 300 km kerékpárút és 220 km turistaút várja. A golfozók nyolc 18 lyukas pálya és egy fedett golfpálya között választhatnak.

Aki igazán szeretné kiélvezni Németországban a tél fehér pompáját, a Zugspitzén és Garmisch-Partenkirchen klasszikus régiójában optimális feltéteket talál. A Zugspitze, Németország egyetlen gleccser-síterepe és a klasszikus sírégió, ahol a 2011. évi Alpesi Sívilágbajnokságot tartják, megdobogtatja a téli sport rajongóinak a szívét. Kezdők és profik egyaránt élvezhetik a különféle nehézségű pályákat, a nagy élmény-parkot, a sífutópályákat és a téli túraútvonalak kiterjed hálózatát. Németország legmagasabb hegye kirándulásnak is ideális. Münchentől 90 kilométerre emelkedik 2962 méter magasra, megközelítése könnyű. Felvonó visz a csúcsra, ahol kiállítást és éttermeket is találunk, és ahonnan páratlan látvány nyílik a környező Alpokra.

 Ha több időt szánunk egy bajorországi kiruccanásra, érdemes olyan útvonalat követni, amit a szakemberek tanácsai alapján állítanak össze a turistáknak. Ilyenből több is van, nézzünk közülük kettőt!

Időkön, kultúrákon át, a természetbe és a konyhaművészetbe vezet a Romantikus Út, Würzburg és Füssen között, Dél-Bajorországban. A 350 kilométeres útvonal 27 várost érint, a német és európai történelem kétezer évét fogja át. Bennünket, magyarokat talán Augsburg érdekelhet a legjobban, hiszen itt ért véget fegyveres kalandozásaink sora, hogy most egy sokkal békésebb célú kalandozásunk váltsa fel a helyét.

A romantikusnak nevezett mellett találunk egy talán még romantikusabbat, amit a szervezők Sisi Útnak neveztek el. Öt országon – köztük Magyarországon is átvezet, a híres és népszerű királynő kedvenc helyeit keresi fel. Erzsébet Bajorországban született, gyermekkorát is ott töltötte. Követve a német TV által a „legszebb álomút"-nak nevezett útvonalat Bajorország, Svájc, Ausztria, Magyarország és Olaszország legszebb tájait kereshetjük fel.

 Bajorország büszkén hirdeti magáról, hogy náluk a gyerekek mindig a középpontban állnak. A Bayern Tourismus Marketing GmbH. Kinderland címmel egy külön katalógust is megjelentetett azokról a szállodákról, nyaraló- és egyéb szolgáltató helyekről, ahol különösen nagy gondot fordítanak a gyermekek, a kisgyermekes családok igényeinek kielégítésére. Találunk közöttük két olyan helyet is, ahol még magyarul is tudnak. A Kur und Sporthotel Bad Hindelang háromcsillagos, superior besorolású. Külön programokat szerveznek a gyerekeknek, van fedett uszodája, a felnőtteknek pedig szauna és fittness-terem. A másik Glocknerhofban van, a Sport- und Familiendorf. Itt a megszokott sportok mellett a karate és a kickbox tanulására is van lehetőség. Aki pedig megéhezett a sportolásban, azt „all inclusive" ellátás várja.

Bajorországi kirándulásaink megszervezéséhez jó segítséget kaphatunk az Alpha Travel Consultants (http://www.alpha-travel.de/) irodától vagy a http://www.kinderland.by/ és a http://www.bajororszag.com/ oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük