Új söröző nyílt Budapesten, a József körúton, ám az állítás így – egymagában – nem teljesen fedi a valóságot. Valami már volt ott, de lehet, hogy a tulajdonosok úgy gondolták: még nem az igazi.

Új söröző nyílt Budapesten, a József körúton, ám az állítás így – egymagában – nem teljesen fedi a valóságot. Valami már volt ott, de lehet, hogy a tulajdonosok úgy gondolták: még nem az igazi.

Külföldön már egyre szélesebb körben ismert, Magyarországon még csak most kezd helyet követelni magának egy új stílus, irányzat, de nevezhetjük életformának is: a steampunk. A nyolcvanas évek Angliájából indult és formavilágával pillanatok alatt belopta magát a mindennapjainkban fogyasztott művészeti termékek közé. Mind gyakrabban bukkan fel fogaskerekek, réz idomok és a viktoriánus motívumok formájában filmek, színdarabok és zenekarok díszleteiben is. Azért a szó egy kicsit bővebb magyarázatot igényel. A steam, tehát a gőz kormeghatározó lett a gőzgép megjelenésével, és alkalmazása új fejezet nyitott a sörfőzésben, a whisky párlásban de még gasztronómiában is. Olyan eszköz vált elérhetővé, ami erőteljesen inspirálja a tudomány és technika úttörőit. A punk pedig eredeti értelmében szemben állására, az uralkodó nézetek elleni lázadásra utal. A steampunkban az emberek a divatot az egyénre szabják, életkortól függetlenül, szinte mindenki találhat benne valamit, ami tetszik neki.

Bart Dániel, a Főzdefeszt alapítója, az Élesztő nevű söröző tulajdonosa szerint mindaz, ami az elmúlt pár évben kialakult, joggal nevezhető sörforradalomnak! Új ikonok, új koncepciók jelentek meg – a sörökről nem is beszélve. Mindezek csúcspontjaként 2006-ban Skóciában megnyílt egy olyan sörfőzde, melynek jelszavai, szellemisége, mondanivalója, külső megjelenése messzire sugárzott. Érthető tehát, ha ihlető hatása volt Magyarországon is. Amikor 2011-ben megszervezték az első Főzdefesztet – utalt rá Bart Dániel – akkor a rendezvényen többségében csak „dreherivókat" lehetett látni. Mellé pedig unalmas, régi sörkultúrát. Ugyanakkor tudtuk, mindez leáldozóban van, mert ott volt az új példa. Látszott már, hogy ezt lehet nagyszerűen is csinálni. Az a bizonyos skóciai sörfőzde a Brewdog volt, aminek a tulajdonosa most itt van, ennek a sörözőnek a megnyitásán.

A világ egyik „legmenőbb" sörfőzdéje, a skót Brewdog óriási hatással volt azokra, akik ma új sörvilágot építenek Budapesten. Mathis Seliger, a Brewdog sörfőzője, a József körúti Krak'n Town földalatti multitap Underground bárjának megnyitásán elmondta: a kézműves sörkészítés a sörfőzés új korszakát jelenti, nemcsak Közép-Európában, de akár az egész világon is. Egy teljesen független irányzatot valósít meg ezért is költözött át Németországból Skóciába. A budapesti megnyitóra hozott magával olyan söröket, melyeket a Brewdog kocsmán kívül csapolva még soha sehol nem árusítottak, csak palackban vásárolhatta meg a fogyasztó. Ezek várhatóan felkeltik majd az itthoni „sörkirályok" érdeklődését.

A Krak'n Town „kapitánya", társtulajdonosa Szűcs Péter, megerősítette: a pincebár megnyitásával új mérföldkőhöz érkeztek. Egyik ilyen kőtől a másikig lassan érkeznek el, a hely belső kialakításán is látszik, ez igen időigényes munka. Hasonló környezetet próbáltak teremteni, mint amit az utcai szinten, a szalonban már elértek. Ugyanakkor az alsó teremben kettősség is mutatkozik, összehozzák a sört és a sportot, a helynek sportkocsma jelleget kívánnak adni. Megnyitnak ugyanitt egy másik, olyan teremt is, ahol cégek vagy nagyobb társaságok tarthatnak rendezvényt, egyszerre mintegy hatvan személy részére. Noha ennek a sörözőnek meglehetősen indusztriális berendezése van, a falfülkékben különböző művészek tárgyai adnak majd a helynek sajátos hangulatot. Az alkotásokat egy idő után cserélni fogják, nem halott, hanem élő kiállítást hozva létre ezáltal.

Ám a fő attrakció mégis csak a sör! A pultban egyszerre tizenöt sörcsapból képesek különféle sört adni a vendégeknek. Ráadásul nem tizenöt önálló csap, hanem egyetlen test, 15 „autonóm" csapot hordoz. Mellettük tizenhatodikként – de az már külön – mint egyetlen nagyüzemi sör, a Guinness is elérhető, mert összefügg az ír sport- és kocsmakultúrával. Mivel a söröző iránt a Budapesten élő, angol ajkú közönség is várhatóan nagy érdeklődést fog tanúsítani, hozzájuk igazodik majd a sportközvetítések témája is. Rögbi, krikett, amerikai futball, curling közvetítések megtekintésére is lehetőség lesz. Bár Budapesten több sportbár is működik, olyan szinte alig van, ahol a sport élvezetéhez kézműves sörök kapcsolódnak. A „csapkínálat" folyamatosan változik, mert ugyanabból a sörből 2-3 hordónál többet egyszerre nem vásárolnak és azok ugyancsak 2-3 nap alatt el is fogynak. A helyükre mindig másokat rendelnek meg.

A bőséges választékot jelzi, hogy van köztük olyan is, amelyik – magyar sörként először – bronzérmet szerzett, nemzetközi sörversenyen! Ennek megfelelően az árak is erősen eltérőek alakulnak. Van 13,8 %-os, whiskys hordóban érlelt sör, ebből egy deci kerül annyiba, mint másokból fél liter! A sörök mellé a pincerészben is lehetőség lesz bizonyos ételek fogyasztására. Igaz, a konyha nem képes folyamatosan meleg étellel ellátni az alsó szintet, annál is inkább, mert a két rész nyitva tartása is eltérő. Az utcai, az éttermi, szalonosabb berendezésű terület délben nyit ki és éjjel egy óra tájban zár. Az alsó, híven nevéhez, az Underground-hoz, délután öt órától várja a vendégeket, és a külföldi sportközvetítések végéhez igazodva, hajnali 5 – fél hatig lesz nyitva. A szakácsok által előkészített ételeket tehát a lent dolgozó pultosok fogják befejezni és tálalni a vendégeknek, ám ezért a sörkülönlegességek élvezete biztos kárpótlást jelent!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük