Zalakaros, az ország egyik legkisebb városa, két dologról híres: a gyógyvizéről és a szállodáiról. Ez utóbbiak sora a közelmúltban eggyel gyarapodott. Pontosabban egy már meglévő egészült ki egy másikkal, magasabb színvonalúval. A háromcsillagos Hotel Venus gazdagodott egy új szárnnyal, felépült mellé a négycsillagos Hotel Aphrodite. (Cikkünk második része az Euroastrán: http://euroastra.info/node/46691 )

 

 Zalakaros, az ország egyik legkisebb városa, két dologról híres: a gyógyvizéről és a szállodáiról. Ez utóbbiak sora a közelmúltban eggyel gyarapodott. Pontosabban egy már meglévő egészült ki egy másikkal, magasabb színvonalúval. A háromcsillagos Hotel Venus gazdagodott egy új szárnnyal, felépült mellé a négycsillagos Hotel Aphrodite. (Cikkünk második része az Euroastrán: http://euroastra.info/node/46691 )

 A látogatóban ilyenkor azonnal felvetődik a kérdés: miért van ugyanannak a szállodának két neve? Dr. Virágné Bálint Mária igazgató asszony a válaszhoz kicsit messzebbre tekint vissza az időben. A történetet 2001-ben kezdi, amikor – tizenöt szobával – megnyitották a Venus Hotelt. Eleinte háromcsillagos szállodaként működtek, a vendégek szerették, mert elhelyezkedése roppant kedvező. A zalakarosi nagy strandbejárattól 97 méterre áll. Saját wellness részlege is épült, egy kis medence, szauna, infraszauna, fittness- és „konditerem", még asztalitenisz szobának is maradt hely. Bejárata is akadálymentesített. Majd eltelt néhány év és azt tapasztalták: a vendégek igényei nőnek. Kicsinek tűnt a wellness részleg, jobb minőségű szolgáltatásokra volt szükség.

Ekkor született a római fürdő álma, legyen benne élménymedence, jeges vizű csobbanó, bizánci gőzfürdő – és ebből már egyenesen következett, hogy a szállodát is bővíteni kell. Sokáig vártak megfelelő pályázati lehetőségre, végül 2004-ben nyílt jó alkalom. Sikerült elnyerni egy Európai Uniós pályázatot, ami a szállodai szobák számának növelésén kívül az étterem és a wellness bővítését is lehetővé tette. A szállodának saját kútja van. A medencék innen kapják a vizet – januárig. Akkor – terveik szerint – a fürdőtől fogják a termálvizet vásárolni és lajtkocsival hozzák a szállodába. A szögletes medencét töltik majd fel vele. A vendég megteheti, hogy kijön a gőzfürdőből, bele a jeges csobbanóba, utána az élménymedence 28 fokos vizében lehet kellemesen úszkálni, aki pedig ezt kihagyná, a melegebb, szögletes medencében fürödhet. Egy következő fázisban a jelenleg működő jacuzzit és a szaunákat is átépítik majd.

 Közben felépült harminc új szoba, egy biztonságosan zárt, kétszintes mélygarázs, squash-pálya, éjszakai bár is nyílott. A beruházás pont a válság közepén indult. Valójában hét szint épült, kettő a föld alatt, öt fölötte. Senki nem értette, hogy amikor szállodák csuknak be, akkor mi hogy merünk bővíteni? Meggyőződésünk volt, mondta el az igazgató asszony – és ez azóta bizonyítást is nyert – hogy aki jó, az talpon fog maradni. Valószínű, hogy azzal a kis házzal nem lettünk volna olyan versenyképesek, mint most, a Venus mellett megépült Aphrodite Hotellel. Szándékosan beszélünk külön, két szállodáról. Nem mondjuk, hogy a Venusból lett nagyobb szálloda. Az megmarad a maga kedvességével, a visszajáró vendégek által megszokott, háromcsillagos árakkal. Az alig két hónapja megnyílt Aphrodite, az eleganciának magasabb kategóriáját képviseli. Roppant tágas – sokféle igényt kielégítő szobáival más vendégkört vonz.

 Elnöki lakosztálya minden szállodának van, mi ezeknél lényegesen többet adunk. Vannak szobáink, melyekhez hasonlót az országban máshol nem találni. Kör alakú szobában óriási körágy, szemben vele, ugyanabban a szobában egy jacuzzi. Persze külön fürdőszoba is tartozik még hozzá. Ilyen lakosztályból hat van, közülük kettő, a „nászutas", ráadásul faburkolatú. A másik négyet is szívesen veszik igénybe házassági évfordulókra. Bár ezek a szobák a legdrágábbak, mégis a legnépszerűbbek. Hatalmas rájuk az igény. A harminc új szobának a számán kívül saját neve is van. Erre utal a bent elhelyezett festmény, valamint annak kicsinyített változata az ajtó mellett, a folyosón. Így a vendég már most elhatározhatja, hogy ha az idén az Aphrodite lakosztályban volt, akkor jövőre az Odüsszeuszt szeretné kipróbálni.

 Bátran kijelenthetjük – hangsúlyozta az igazgató asszony: az emberek szívesen áldoznak a pihenésre, ha olyan élményt kapnak, amiben korábban még nem volt részük. Igyekeztünk Zalakaroson olyan helyet elfoglalni, amiben egyediek lehetünk. Körülöttünk vannak szálláshelyek negyven szobáig, a következő csoport pedig már 180-tól indul. Mi a magunk hetven szobájával pont a kettő között vagyunk, de mindenünk van. Külső és belső medencék, a gyerekeknek játszótér az EU szabványnak tökéletesen megfelelő felszereléssel, hozzá még játszószoba az épületen belül. A játszótéren nyárra még elkészül egy kis gyerekpancsoló is, ahol akár óránként is cserélhetjük a vizet. Így az apróságok nem zavarják a másik medencében a felnőtteket. Igyekszünk minden korosztály számára a legjobbat nyújtani. Volt már nálunk kéthónapos baba is, minden szükségessel fel vagyunk szerelve. Van kiságy, etető, ételmelegítő, fürdető kád. Rövidesen kialakítunk egy olyan szobát is, ahol mindez egy helyen megtalálható, és aki kisbabával érkezik, ezt a szobát kapja majd.

 Egy jó szállodában három másik vendégkör igényeire is figyelmet kell fordítani. Az egyik: a mozgássérültek. Öt akadálymentesített szobánk van. Ezek megtervezése volt a legnehezebb feladat, hiszen nincs két egyforma mozgássérült. Itt a szobákban szélesebb ajtók kellenek, hogy kerekesszékkel is be lehessen menni. Sehol nem lehet küszöb. A kapcsolókat alul kell elhelyezni és a fürdőszobát úgy kell kialakítani, hogy a vendég egyedül is tudjon benne tisztálkodni, a kocsija beférjen a mosdókagyló alá. A másik csoport pedig a kisállatokkal érkezők. Már a Venusban is volt „állatbarát" szoba, ahová a teraszról lehetett ki-bejárni. Nem okozott gondot, ha éjszaka ki kellett menni a kutyussal.

 Az új szárnyban is létrehoztunk ilyen szobákat. Ezeknek más a padozata, könnyebben takarítható. A harmadik – sajnos egyre gyakoribb – csoport tagjai az allergiások. Az antiallergén szobákban parketta és olyan ágynemű van, ami nem idéz elő reakciót. Ezzel függ össze egy másik újdonság. Olyan központi porszívót építettünk be az Aphrodite szárnyba, ami azon kívül, hogy egyáltalán nem hangos, a használata révén semmilyen poratka nem kerülhet be a szállodába! Itt a fűtést is geotermikus energiával és napkollektoros kombinációval oldjuk meg. Ez komoly segítséget jelent, hiszen az üzemeltetési költség erősen befolyásolja a szobaárakat. Az épületbe falfűtést építettünk, a szobákban nincsenek fűtőtestek és nyáron a hűtést is ez teszi lehetővé. Látszik tehát, hogy egyszerre két irányban kezdtük el a fejlesztést. A wellness bővítésével együtt zajlott a szobaszám növelése, magasabb minőségen, a másik irány pedig a gasztronómia volt.

(folytatjuk)

(Cikkünk második része az Euroastrán: http://euroastra.info/node/46691 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük