Zalakaros kettős nevű szállodája sok szempontból más, mint a megszokott wellness hotelek. Ez a különbözőség megfontolt és céltudatos munka eredménye. Olyat kívántak itt nyújtani, amit máshol nem kap meg a vendég. (Cikkünk első része az Euroastrán: http://www.euroastra.info/node/46685  )

   

 Zalakaros kettős nevű szállodája sok szempontból más, mint a megszokott wellness hotelek. Ez a különbözőség megfontolt és céltudatos munka eredménye. Olyat kívántak itt nyújtani, amit máshol nem kap meg a vendég. (Cikkünk első része az Euroastrán: http://www.euroastra.info/node/46685  )

 Mi hoztuk létre Zalakaros első látványkonyháját – folytatta a történetet dr. Virágné Bálint Mária igazgató asszony. A szomszéd falu neve Garabonc, ez is ötletet adott. A szálloda kapujától öt kilométerre épült ott fel tíz hektáron a Garabonciás Farm. Teljes húsigényünket megtermeli, boltból húst már tíz éve nem vásárolunk. Él ott csirke, bárány, nyúl, kecske, mangalica és más sertés, borjú, tehenek, szürkemarha. Lovas iskola is van. Zöldségből tavasztól őszig vagyunk önellátóak. A terület egy részén növénytermesztés folyik, a megtermelt gabonából állítjuk elő a takarmányt, amiben semmiféle „hozamfokozó" nincs! A „bio" kifejezést a termelésre mégsem használjuk, mert olyan, túlzó előírásoknak kellene megfelelni, olyan adminisztrációval járna, ami nem éri meg a befektetett energiát. Ami itt történik, az több, mint bio! Délelőtt tíz órakor jön a szállodához a szekér, a vendégek felülnek. Átmennek a farmra, ott a majorgazda körbevezeti őket és megmutatja, milyen körülmények között élnek az állatok. Honnan kerül az asztalra a tojás, a tej, a körözött, a szalonna, a kolbászok – ez mind saját termés. Ugyanez áll a konyhakerti növényekre is. Káposzta, répa, paprika, paradicsom, uborka, hagymák, padlizsán – szóval minden ott terem. Amit lehet, és kell, megfelelően lerakva, vermelve vagy konyhakészen elkészítve, hűtőkamrában tárolunk. A savanyúság is mind házi készítés. Bátran mondhatjuk a vendégnek: ez attól több, mint bio, hogy „gyere, nézd meg!" Ez kerül be a szállodába és ez sokkal több, mintha egy papírra kiírjuk, hogy bio. Jövőre már arra is lesz lehetőség, hogy a gyerekek egy egész napot eltöltsenek a farmon, az állatok között, szakszerű felügyelet mellett. Közben a szülők nyugodtan élvezhetik a szálloda wellness szolgáltatásait.

 Egy ilyen szálloda működtetéséhez komoly szakember-gárdára is szükség van. Érkezéskor a vendéget például filozófia diplomás, indiai portás fogadja, persze magyarul, aki – magáról úgy mondja – az isteni gondviselés révén került ide, három évvel ezelőtt. Valahogy az egész házat ez a gondolat hatja át. Segítenek a családtagok, de az alkalmazottak között is sok a jó szakember. Az értékesítési vezető öt nyelven beszél. Hat évig élt és dolgozott Amerikában, ösztöndíjjal volt Oroszországban és Németországban. A legnehezebb jó pincéreket találni, mert a megfelelő szakembereket „a külföld" elszippantja, főleg itt, a nyugati határon. A konyha viszont teljesen más, mint a többi szállodákban, mert főként háziasszonyból lett szakácsok dolgoznak benne. A nemzetközi konyha közömbös ízei helyett itt a saját erősségeinket próbáljuk felvonultatni. Egy szálloda étterme nemcsak attól lehet négycsillagos, hogy ott kaviárt szolgálnak fel, hanem jellegzetes, egyedi kínálata jogán is kiérdemelheti a jelzést. Nálunk ez a jó zalai ételeket jelenti.

 Pontosan így van – erősíti meg ez utolsó állítást Szimeiszter Béla konyhafőnök. A dalbeli Éliás, Tóbiás kedvence a dödölle például minden nap kapható. Egyszerű de közkedvelt zalai étel. A megfőzött burgonyát áttörik, forrásban lévő vízben liszttel besűrítik. Mikor kész, kicsit hűlni hagyják, majd kanállal forró olajba szaggatják, megpirítják, pirított hagymával tálalják. Ugyancsak rendszeresen szerepel az étlapon az aludttejes prósza. A házilag, saját tejből készített aludttejet, liszttel, tojással, nagyon kevés tejjel, sóval összekeverik. Palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát készítenek, úgy is sütik ki. Lekvárral megkenve fogyasztják. A konyhafőnök ajánlata és egyben kedvence az Esterházy rostélyos. A kristálycukrot olajon megpirítja, durvára reszelt sárgarépát ad hozzá és tovább pirítja, majd felengedi. Az elősütött rostélyos szeleteket ebben puhára párolja, mustárral ízesíti. Amikor kész, a húst kiveszi, a levét áttöri és tejszínes habarással mártást készít belőle. A szálloda általában félpanziós rendszerben működik, a reggeli és a vacsora svédasztalos. Esténként hét – nyolc fogást kínálnak. Csirke-, disznó-, marhahús minden nap szerepel az étlapon és – ha egy mód van rá – hal is. Persze mindig más – más formában. Valamennyi a saját farmról származik. A desszertek között is van különlegesség, a helyben, kézzel húzott tésztából készült rétes. Közülük is kiemelkedik a zalai híresség: a tökös – mákos rétes. A reszelt tököt megpárolják, mint az almát, hozzáfőzik a cukrozott, darált mákot és ezzel töltik meg a rétest.

Van még a szállodakettősnek egy kevéssé ismert, természet adta érdekessége is. Az épület ugyanis Zalakaros leginkább energiával telt telkén áll. Járt itt egy vendég – mesélte el a történetet a beszélgetés végén az igazgatónő – aki földenergia méréssel foglalkozik. Ő hívta fel a figyelmet arra, milyen fantasztikusan ritka helyen van a szálloda. Ennek hatására vettünk igénybe már a tervezésnél feng-shui tanácsadót, javaslatára jöttek létre a kör alakú szobák és ágyak, a kör alakú étterem. Hihetetlen történetek színhelye lett már a ház. Vendégek tanúsítanak olyan dolgokat, amiket képtelenség a véletlen számlájára írni. Nagyon sok szálloda, wellness hotel van az országban. Ma már az alapszolgáltatás körét jelenti, ha tiszta, kellemesen berendezett. Önmagában ennyi már kevés! Kell még valami, ami egyedivé teszi. Nálunk ez volt a „több, mint bio" és ez a kör alakú szoba, no meg a római, a bizánci fürdő. Az étterem falfestményein kis idézeteket, bölcsességeket látunk, mert nem csak a testet, de a lelket is táplálni kell. Ha csak néhány embert megérint, talán már ettől is jobb lesz a világunk.

http://www.hotelvenus.hu/

(fotó: Kovács Krisztina)

Cikkünk első része az Euroastrán: http://www.euroastra.info/node/46685

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük