Bár a gazdasági válság még érezteti hatását és – az ország egészét tekintve – a Parlament által elfogadott költségvetés nyomán az önkormányzatok helyzete romlott, Budapest XIII. kerületére mégsem teljesen érvényes ez a két állítás. 

 

 Bár a gazdasági válság még érezteti hatását és – az ország egészét tekintve – a Parlament által elfogadott költségvetés nyomán az önkormányzatok helyzete romlott, Budapest XIII. kerületére mégsem teljesen érvényes ez a két állítás. 

 „Közösen a XIII. kerületért" címmel, elkészült Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának programja a 2011-től 2014-ig terjedő időszakra. Dr. Tóth József polgármester a képviselő-testület által száz százalékos egyetértéssel megszavazott program lényeget öt szóban foglalta össze: humanizmus, kiszámíthatóság, biztonság, értékőrzés és megújulás. Úgy is lehet mondani: korszerű, élhető XIII. kerületet szeretnénk! Ez persze önmagában nem elég, hangsúlyozta az összesen 213 feladatot tartalmazó tervezet bemutatásakor a polgármester. A bizakodásra elsősorban az ad okot, hogy az Önkormányzat gazdasági helyzete szilárd. Nincs adóssága és a 2011-es költségvetésben foglaltak teljesítéséhez sem kell hitelt felvenni! Az intézmények által nyújtott szolgáltatások jó színvonalából sem kívánnak engedni.

A program legfontosabb jellemvonása, hogy – egyrészt – keretjellegű, tehát megvalósításának bizonyos részleteit később dolgozzák ki. Másrészt pedig óvatosan fogalmaz. A választási kampány idején sem és most sem bocsátkoztak „ígéret licitbe" Így azután ez a program megvalósítható, teljesíthető, finanszírozható. Lehetővé teszi a kerület további fejlődését és színvonalas működtetését. Megőrzi az eddigi értékeket, újakat is ad hozzá. Elkészítése előtt véleményt kértek a kerületi civil szervezetektől, a díszpolgároktól, figyelembe vették más pártok képviselőinek véleményét és a kerület honlapján is hozzá lehetett szólni. Összeállításában tehát több százan vettek részt.

 A program néhány elemét külön is kiemelte a polgármester. Például: új idősek klubját hozunk létre – mondta – hozzájárulunk a gyesen lévő szülő, városon belüli közösségi közlekedésének költségeihez. Elindítjuk az angol, kéttannyelvű óvodai nevelést. Örvendetes, hogy a gyermeklétszám növekszik a kerületben, ezért 375 óvodai és 200 bölcsődei hellyel növeljük a szolgáltatást. Teljesen felújítunk több iskolát és óvodát. Folytatjuk a lakótelepi zöldfelületek megújítását az Országbíró és a Vizafogó lakótelepen. Biztonságunk érdekében száz új kamerával 260-ra bővítjük a közterületi videokamerás térfelügyeleti rendszert.

Virágosítási programunkban 50 új virágtartó oszlopot helyezünk ki az Újlipótvárosban, évente 30 000 tő egynyári virágot és több mint 300 fát ültetünk. Négy szökőkút is épül. Felújítunk 36 000 m2 út- és járdafelületet, valamint az Országbíró és a Vizafogó sétányt. Forgalomcsillapítottá tesszük a Pozsonyi utat a Jászai Mari tér és a Victor Hugó utca között, de további kerékpártárolókat és kerékpártámaszokat is létesítünk. Az országban az idén kilenc milliárd forinttal jut majd kevesebb szociális segélyre, a kerületben viszont 28,5 %-kal jut több! A szociális bolthálózat forgalma 150 – 200 millió forintot tesz ki évente.

 Felépül száz bérlakás, köztük húsz „fecskelakás", ami a fiatalokat várja. Több képviselővel közösen beadtunk egy javaslatot a Parlamentben, hogy az internet számítson olyan közműnek, mint a csatorna vagy a víz- és gázszolgáltatás. Ott ezt még nem tárgyalták, de ettől függetlenül is lehetővé tesszük a kerület fontosabb közterületein, közösségi helyein a vezeték nélküli internet-hozzáférést és kialakítjuk a nagylátogatottságú önkormányzati intézmények közösségi tereiben a vezeték nélküli internet-hozzáférés feltételeit.

A polgármester szólt a nehézségekről is. Több panasz is érkezett, hogy a volt Honvéd Kórházban, ma Állami Egészségügyi Központban nem fogadják a kerületben élő betegeket, noha ez kötelességük. A panaszok jogosságáról „az álruhás Mátyás király" példáját követve a polgármester maga is meggyőződött. Írásban hívták fel a kórház vezetőinek figyelmét, hogy kötelezettségüket teljesítsék és válogatásra nincs lehetőségük! Azóta panasz nem érkezett, kórházban pedig megígérték, hogy ha lenne újabb, azt azonnal kivizsgálják.

 Lapunk kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy a Főváros intézkedése nyomán a József Attila Színház valószínűleg megszűnik. A színház igazgatója is csak szóbeli tájékoztatást kapott, hogy a finanszírozás 44 százalékkal csökken és „meghirdetik" a színházat. Ennek tisztázása érdekében a kerület alpolgármestere, Holopné Schramek Kornélia már levelet írt az illetékes fővárosi alpolgármesternek. Érhetetlen a diszkrimináció, hogy a többi budapesti színháznál miért csak tíz, ennél viszont 44 % az elvonás. A színház korábbi adósságai 2012-re megszűnnének, a jegybevétele növekszik és a színészek is hozzájárultak: ha több a bevétel, akkor több a fizetésük, ha kevesebb, akkor a pénzük is kevesebb lesz. Reménykedem, hogy nem más szándék van e dolog mögött és ilyenkor eszembe jut mit szólna ehhez Sinkovits Imre, Darvas Iván, Gobi Hilda, akik ennek a színháznak voltak vezető művészei. Álláspontunkat viszont csak akkor fogjuk kialakítani, amikor pontos ismereteink lesznek – fejezte be a kerületi programról szóló tájékoztatót dr. Tóth József polgármester.

http://www.budapest13.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük