WieliczkaWieliczka

Lengyelország természeti kincsei, egészség-túrizmusa évente turisták millióit vonzza. A vonzerőt növeli a lengyel vendégszeretet érzékelhető jelenléte a mindennapok turista valóságában.  

  WieliczkaWieliczka

Lengyelország természeti kincsei, egészség-túrizmusa évente turisták millióit vonzza. A vonzerőt növeli a lengyel vendégszeretet érzékelhető jelenléte a mindennapok turista valóságában.  

„Vendég a háznál, Isten a háznál" – szól a lengyel mondás, mely a mai napig érvényben van a baráti országban.

Saját egészségünk érdekében,  gyenge európai helyezésünkön javítandó, kerüljünk közelebb a természethez, éljünk a lengyel egészség-turizmus nyújtotta színvonalas lehetőségekkel, Lengyelország vár bennünket, mondja

Dr. Bakonyi Istvánné (Erika) , a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatója, a MÚOSZ székházában 2011. januárjában tartott előadásán.

Lengyelország területe hazánkénál háromszor nagyobb, lakosságának száma mintegy négyszeres.

Az idegenforgalom minden ága megtalálható, így a gyógy-turizmus is, amely igen magas szintet képvisel, bár ez nálunk nem eléggé közismert.   A lengyel gyógyüdülők általában valamilyen forrásvíz mellé települnek, gyakran a nemzeti parkok közelébe.  Huszonhárom nemzeti parkot tartanak nyilván Lengyelországban, ezeken a helyeken tiszta, jó levegőjű a környezet, a mikroklíma különösen ajánlott az asztmás, allergiás betegeknek.

A gyógyhelyek városok közelében helyezkednek el, így a gyógyüdülésre utazók nem csak terápiás kezelésen vehetnek részt, de a lengyel kultúrát is élvezhetik, kirándulhatnak, műemlékeket ismerhetnek meg.

A kirándulásokra kerékpárral is érdemes nekivágni, ez egyre népszerűbb a magyar turisták körében.  Lengyelországban több mint 60 ezer km-nyi kerékpárút található. 

A lengyel tengerpart mikroklímája különösen jó hatású az asztmás-allergiás betegeknek, érvényes ez elsősorban a nyugati parton található Kołobrzeg-re [kolobdzseg].   http://www.uzdrowisko.kolobrzeg.pl/

A Balti-tenger homokos partja 500 km hosszan terül el,  a víz itt ugyan hűvösebb, mint amihez a magyarok szoktak, de a globális  időjárás-változás nyomán lassan „mediterránná" fog válni…

Az említett hely gyógyhatása nagyon jelentős,  hasonló kedvező hatást tapasztalhatunk a Gdansk mellett elterülő Szopot üdülőhelyen is, de gyógyüdülésre az egész tengerparton lehetőség nyílik. Az itt tapasztalható gyógyhatás azt jelenti, hogy teljesen gyógyszer-mentesen lehet kezelni az asztmás és allergiás betegeket;  a tengerparton a délutáni, naplemente alkalmával tett séta nagyon hatásos. Különösen kedvelt időtöltése ez a betegségben érintett gyermekeknek és családjuknak, a kis betegek évekre tünetmentessé tehetők. Ez a lehetőség még elkerülte a magyar utazási irodák figyelmét.  http://www.sopot.pl/

Nagy számban találunk gyógyüdülőhelyeket a lengyel hegyvidéken is. Lengyelország egész déli része hegyes terület, erre a vidékre a magyar kiutazók általában csak a téli sportok miatt látogatnak, nem is gondolnak  gyógy-üdülésre.  Pedig pl. Délnyugat Lengyelországban, Alsó-Sziléziában a monarchia-stílusú üdülőhelyeket nagyon szépen felújították, mindegyik rendelkezik ivócsarnokkal, ahol ivókúrákat lehet tartani, de minden olyan gyógyellátási lehetőséget is megtalálunk, melyek hazai hasonló helyeken fellelhetők.   

Rabka, amely Zakopane és Krakkó között félúton, hazánkhoz nagyon közel található, gyermek-üdülőközpontnak számít. Gyermek szanatóriumokat találunk itt, légúti betegségeket gyógyítanak itt, nagyon jó eredménnyel.

Ezt a helyet mostanában kezdik felfedezni gyermekcsoportok számára a magyarok is.  Itt sport, síelési, kirándulási lehetőségek is kiegészítik a  teljeskörű gyógykezelést.   http://www.uzdrowisko-rabka.pl/

Ugyancsak a magyar terület közelében, Lublin felé, Délkelet-Lengyelországban található Nałeczów [nalendzsuv]

gyógyüdülő;  hatalmas park közepén több ezres férőhellyel, wellness és vízisport-lehetőségekkel, ragyogó műemlék kastéllyal.   http://www.uzdrowisko-naleczow.com.pl/

Közép-Lengyelországban  Busko Zdrój [buszko-zdruj] az egyik legrégebbi gyógyüdülő, itt is a legfontosabb attrakció az ivókúra.   http://www.uzdrowsko-busko-zdroj.com.pl/

Ciechocinek  [csehocsinek] a magyarok számára só-lepárlója miatt érdekes, a lepárló épület tetején helyezkedik el a só, a gyógyulni vágyók körbesétálnak a só-párában, így gyógyulnak a helyi mikroklímában.  A sóval való külön gyógyulás lehetősége ugyanitt a szállodákban is biztosított.    http://www.ciechocinek.pl/

Minden lengyel gyógyüdülőhelyre jellemző, hogy a környezetre nagy gondot fordítanak, nagyon szép gyógy-parkokat alakítanak ki, így a gyógykezelések közötti szabadidő kellemes sétával tölthető ezekben. A parkok mindenütt felújított állapotban várják a látogatókat.

Sóbányák.   Wieliczka [vjelicska] sóbányája a magyarok körében ismert múzeuma, sóból faragott szobrai révén.

Ugyanitt, a sóbánya egy másik, lejjebb levő szintjén szanatórium is működik. A gyógyulni vágyók napi 6-7 órát töltenek el a szanatórium szintjén, orvosi felügyelettel. A betegeket itt nem csak passzív, üldögélő lég-kúrával, de a légzési mélységet növelő fizikai igénybevétellel, tornára, énekre ösztönözve kezelik.  A helyszínen levő sós kút párolgása is ezt segíti.  A sóbánya most saját szállodát is nyitott, de a kezelések magánszállásról is igénybe vehetők, kedvező áron.    http://www.kopalnia.pl/

A Bochnia-i [bohnia] sóbánya a gyermekek gyógykezelését szolgálja, a múzeumként is működő sóbányában több sportpálya található.  Az itt töltött néhány órát a gyerekek labdázással, tenisszel és más sportokkal tehetik szórakoztatóbbá és gyógyítóbbá.    http://www.bochnia.pl/

A lengyel gyógyhelyek már több mint 200 éves múltra tekintenek vissza.  A vízzel való kezelést a magyarországi metódusokhoz hasonlóan végzik, de van olyan megoldásuk, amely hazánkban még csak néhány helyen található, ez a sókamra.  A Magyarországon telepített sókamrákat is általában a lengyelek építik, Lengyelországban pedig csaknem minden gyógyüdülőhelyen megtalálhatók. Lényege; sóból épített szobában, halk zene mellett kell relaxálva eltölteni egy órát. A megoldás nem csak beteg, de kimerült, fáradt személyek számára is ajánlható. Van, ahol ezt a szolgáltatást a wellness program keretében nyújtják.  

Számunkra unikum a lengyelországi krioterápia, ahol a mínusz 160 fokra hűtött kamrába zsilipen keresztül lép a nekivetkőzött páciens, a nagyon rövid benn-tartózkodás gyógyító hatású a mozgásszervekre, „fiatalítja" a bőrt, a hölgyek különösen kedvelik. A kamrából kijőve a közeli torna-szobába tér a páciens, ahol egy órát gyakorol  különböző testedző gépekkel, felügyelet mellett tornázik. Az egész kezelés naponta ismételhető.  

Kezdetben sportolókat kezeltek így az olimpiai edzőtáborokban, ma már szinte minden lengyel gyógyüdülőhelyen megtalálható.   

http://www.youtube.com/watch?v=-zVtQl2aHrM

http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=cryo

A sóból, a gyógyvízből különböző gyógyászati termékeket is készítenek, otthoni alkalmazásra, minőségük megegyezik a jóhírű lengyel kozmetikai ipar más, magas színvonalú készítményeivel, áruk pedig jóval kedvezőbb a magyar áraknál.

Ma már szinte minden lengyel szállodát wellness részleggel építenek, az üdülőhelyeken, pl. Zakopánéban, Wislán hatalmas aqua-park is található a szállodán belül. Tehát, aki síelni megy Lengyelországba, Zakopánéba, az a síelés után estéit eltöltheti az aqua-parkban.  Nemrégiben Zakopánétól 20 km-re, Bukovinán  termálvizet fedeztek fel,   

így ott termálvizes aqua-parkban lehet az időt múlatni.

http://zakopane.com/

http://www.staypoland.com/about_wisla.htm

A gyógyüdülőhelyeken számos koncertet tartanak a minden helyen megtalálható zenepavilonban. Az elmúlt időszakban pl. a Chopen-évhez kötődtek ezek az események.

A lengyel konyha kellemes ételeket kínál, közel áll a magyar ízléshez, bár az ételek valamivel könnyebbek, nem olyan zsírosak, fűszeresek, mint nálunk. Minden étel friss alapanyagból, frissen készül, nagyon kevés az előre elkészített étel, tehát nem fenyeget bennünket állott ételtől származó kellemetlenség.

Az országban kiváló bevásárlóközpontok épültek, ahol a lengyel kozmetikumok, édességek (pl. csokoládés szilva) vagy egyéb ajándékok beszerezhetők.

Összegezve;  minden típusú gyógyításra alkalmas terület megtalálható Lengyelországban, tengerpart, hegyvidék, síkság,  nagyon tiszta levegő, különösen a nemzeti parkok közelében. Nagyon jók a szolgáltatások, az árak nagyon kedvezőek.  Általánosságban tekintve, a lengyelországi árak megegyeznek, vagy némileg alacsonyabbak a hazai áraknál. Lengyelországban sincs még euro,  1 zloty [zloti]  kb. 60-70 Ft.

Tehát, a fenti gyógyhelyek ajánlhatók a magyar mozgásszervi betegeknek, keringési betegségben szenvedőknek,

kiemelten a légúti betegséggel érintetteknek, amelyek kezelése kevésbé hatékony hazánkban, mint ezeken a lengyel gyógyhelyeken.

Krynica [krinica] nagyon ismert üdülő-, gyógy-üdülőhely a déli határ közelében, egyúttal téli sport-központ is.

Itt is található hatalmas ivócsarnok, sokféle gyógyvízzel, gyomor- és emésztő-szervi megbetegedésekre.

http://www.ukz-uzdrowisko.krynica.com.pl/

Lengyelországban a bőrgyógyászat és a kozmetika nagyon fontos a magyar turisták, különösen a hölgyek szempontjából,  a fogászati kezelés is vonzza a külföldieket, különösen Németországból, akárcsak Magyarországon. Érdekes lehetőség ezen kívül a lengyelországi fogyókúra is, melyre szintén vannak speciális lengyel ajánlatok.

Ismét erősen felfejlődőben vannak a magyar-lengyel testvérvárosi kapcsolatok, ezekkel a kiemelt gyógyhelyekkel is, csere-üdülésekkel is ápolva.

A Lengyel Idegenforgalmi Képviselet  Budapesten a Károly körút 11-ben szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére, ill. az internetes oldalon is minden információ rendelkezésre áll.  

http://www.lengyelorszag.travel/hu

http://www.poland.travel/

http://www.swietokrzyskie.travel/

http://www.gosilesia.pl/

http://www.turystyka.dolnyslask.pl/

Repülő:   http://www.lot.com/

Vasút: 

http://www.pkp.pl/http://www.intercity.pl/ , http://www.rozklady.com.pl/

Autóbusz:  

http://www.rozklady.com.pl/ , http://www.polskieexpress.pl/

Telefonos veszély jelzés:    

Mentők:  999,  

Rendőrség:  998

Mobil vészhívás:  112

Nyári turista segélyszám:   0-800-200-300,    +(48-608) 599 999

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük