Villanybojlert sem találunk, nincs kályha, gáztüzelés sem forralja a vizet sehol, mégis meleg száz lakás, mindegyikben melegvíz folyik a csapból. Ilyen lesz a nyárra elkészülő lakóház, melynek bokrétaünnepségére sokan voltak hivatalosak.

Villanybojlert sem találunk, nincs kályha, gáztüzelés sem forralja a vizet sehol, mégis meleg száz lakás, mindegyikben melegvíz folyik a csapból. Ilyen lesz a nyárra elkészülő lakóház, melynek bokrétaünnepségére sokan voltak hivatalosak.

A beköltözők szinte úgy érezhetik magukat, mint az űrhajósok. Mert mielőtt a kulcsokat megkapnák, még tanfolyamon is részt fognak venni azok, akik, Magyarországon sőt, a közép-kelet-európai térségben is úttörőnek számító épületegyüttesben kapnak majd lakást Budapesten a XIII. kerületben. Bizonyos szabályokat ugyanis mindenkinek be kell tartani annak érdekében, hogy a ház hosszú időn keresztül megtarthassa valóban nem mindennapi tulajdonságait. Ha például valami előre nem látható üzemzavar következtében az összes beépített fűtési rendszer leállna és az utcán nulla fok körüli értékeket mérnénk, a szobákban akkor is csak napi fél fokkal csökkenne a hőmérséklet! A szerencsés bérlők – mert hogy bérlakásokról van szó – egy év elteltével ismét összejönnek majd és megbeszélik tapasztalataikat. Miként csökkenthetők tovább a költségek olyan lakásokban, ahol a fűtés díja várhatóan 15 000 forint lesz, de nem havonta, hanem évente!

Kihívást jelentett ez a vállalkozás a tervezőnek és a kivitelezőnek egyaránt – hangsúlyozta az ünnepségen dr. Tóth József kerületi polgármester. Itt nem a máshol megszokott építkezés zajlik. Jelzi ezt azt is, hogy az előkészítés – az általánostól eltérően – a teljes kivitelezési idő háromnegyedét vette igénybe. Az épület újszerűsége passzívház mivoltából adódik. Lényege, hogy hasznosít minden, benne keletkező hőmennyiséget, a lakásban élő emberek által keletkezett vagy a számítógép, televízió által termelt hőt is. A Képviselő-testület február 13-án fogja megtárgyalni a bérleti feltételeket és a hónap végén nyilvánosságra hozzák a pályázati lehetőséget. Feltétel lesz, hogy akinek autója van, itt kell garázst béreljen. Minden lakáshoz tartozik majd garázs és pincei tároló hely is. Az épület átadására várhatóan a nyár folyamán, az első lakók beköltözésére a nyár végén kerülhet sor.

Egy építkezésen általában három ünnepséget tartanak – mondta el Nagy Csaba, a passzívház generál-kivitelezője. Az alapkőletétel jelzi, hogy az építtető szándéka komoly. A bokrétaünnep során bemutatják, mi is készül. Erre, most itt, joggal lehetünk büszkék. Magyarországon ekkora passzívház még nincs és a környező országokban is csak Ausztriában van hasonló. Ennek az építésére viszont az ott rendelkezésre álló költségeknek csak a felét fordíthattuk! Színvonalában mégis ugyanazt szeretnénk nyújtani és ehhez jóval több munkára volt szükség a tervezésben, sokkal több egyeztetés kellett a megrendelővel, hogy majd a harmadik ünnepségen, az átadáskor se legyen senkinek szégyenkezni valója.

Bár az épület – szaknyelven szólva – még csak szerkezetkész állapotban van, egy mintalakás máris megtekinthető – és ez nem az ünnepség és nem a látogatók kedvéért volt így. Ebben folynak azok a mérések, amik a hitelesítéshez, a passzív minősítés elnyeréséhez szükségesek. Az ilyen házakat a német Darmstadt Passivhaus Institut ellenőrzi és a minősítés egyik legfontosabb feltétele, hogy az épület éves fajlagos fűtési energiaigénye kisebb legyen, mint 15 kWh/m2. Ez nagyjából annyi fűtési energiafelhasználást jelent egy ötven négyzetméteres lakásban, mintha egy hajszárítót naponta két órán át működtetnénk. Egy átlagos hazai épület esetében az energiafelhasználás ennek a tizenöt-hússzorosa!

Őszintén remélem, hogy az épület a sikere élénkítően hat majd az egész hazai lakáspiacra és meghozza a kedvet hasonlók építtetésére – jelentette ki a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Tolnay Tibor. A passzívház olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épület, ahol a tervezés során alkalmazott megoldások a hőveszteséget minimalizálják, a hőnyereség maximuma érdekében pedig figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáit. Szerepet kap az épület tömege, tájolása, az épületgépészeti megoldásokhoz kapcsolódó energetikai jellemzők összessége.

A 2,3 milliárd forintból készülő beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású. A házak a pince és a földszint fölött négyemeletesek. A három tömbben: 29 db 60 m2-es lakás (nappali + 2 félszoba + erkély); 40 db 48 m2-es lakás (nappali + félszoba + erkély); valamint 31 db 41 m2-es garzonlakás (nappali + erkély) épül. A passzív jelleg velejárója a kompakt épületformálás, ami egy adott épülettérfogathoz minél kisebb lehűlő felületet jelent. Ezért fontos, hogy a homlokzati üvegfelületek aránya lehetőség szerint ne haladja meg a 40 százalékot. Az épülő 100 lakásos passzívház három tömbjét rendkívül kedvező térfogat-felület arányokkal tervezték. Ráadásul az ajtók és ablakok üvegtáblái háromrétegűek.

Fontos körülményekre világított rá a bemutató során Hiszékeny Dezső alpolgármester. Az épület egyik lényeges jellemzője a tájolás. Az üvegfelületek optimálisan tájoltak, többségük dél-keleti, dél-nyugati. Északra néző lakóhelyiség nincs, így a lakások körben benapozottak. A nyári túlmelegedést árnyékolók gátolják, melyek megnyitása a téli időszakban lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb szögben érkező napsugarak a belső terekbe jutva hőként hasznosuljanak. A 30 cm-es hőszigetelésű termikus burok a ház fűtött épületrészének külvilággal érintkező felülete. A belső térbe lépve érdekes újdonság, hogy a lépcsőház itt valóban egy ház, külön épületben kap helyet és nem csatlakozik egyik olyan tömbhöz sem, amelyikben a lakások találhatók.

Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A ház fűtését és melegvíz ellátását hőszivattyúk végzik, melyekhez a geotermikus energiát összesen 15 db, 125 méter mélységű földhő szonda szolgáltatja. A lakások levegője kétóránként frissre cserélődik. A használt levegő hőjének legalább 80%-át a friss levegő felfűtésére fordítják. A szellőztető rendszer a lakószobákban légbefúvást, a szennyezett levegőjű helyiségekből, konyhából, WC-ből, fürdőszobából légelszívást végez. A levegő hőmérsékletét, tehát a fűtést a lakó maga szabályozhatja, ez nyáron a hűtésre is lehetőséget nyújt. Szükségtelenné válik – és tilos is lesz – klímaberendezés felszerelése. A konyhát viszont felszerelve kapják majd a lakók. Lesz benne villanytűzhely, mosogató, konyhabútor.

A kivitelező szakértői a bemutatón szívesen fogadták a látogatók észrevételeit is. Annál is inkább, mert az előírások szerint 2020-tól már csak ilyen házak építhetők Magyarországon. Egy javaslat volt például, hogy a fürdőszobában az ajtó ne befelé, hanem kifelé nyíljon, más pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nappaliban az egyik fal alján látható – valószínűleg műszaki rendeltetésű – dobozt esetleg ugyanazon fal másik oldalára, a lakás egyéb méreteihez képest is tágas WC-be lehetne elhelyezni. Mindkét esetben értékes, jól hasznosítható falfelület szabadulna fel. Megfontolják a javaslatot – hangzott a válasz, mert minden módon igyekeznek kényelmessé tenni a leendő lakók életét. A tervezett épület a földszinten és a mélygarázson át is akadálymentes lesz. A házak előtt előkerteket, mögöttük összefüggő parkosított zöldfelületet alakítanak ki és a Zsinór utcai tömb főbejárata mellett több funkcióra is alkalmas közösségi teret kap a lakóközösség.