Kegyeibe fogadta az időjárás a Gundel Művészeti Díj új tulajdonosait. A díjakat egy kellemes, nyáriasan meleg estén vehették át a Gundel étterem kertjében.

 Kegyeibe fogadta az időjárás a Gundel Művészeti Díj új tulajdonosait. A díjakat egy kellemes, nyáriasan meleg estén vehették át a Gundel étterem kertjében.

Az ünnepségre meghívott vendégeket dr. Buday Gábor, az étterem igazgatója köszöntötte és egyben beavatott mindenkit egy titokba. A díj alapításának és máig való fenntartásának valódi oka nem más mint az, hogy szeretnének legalább egyszer egy évben, igazán jó társaságban vacsorázni! Ezzel kívánják kifejezni elismerésüket azoknak a művészeknek, akik sajnos egyébként szűkölködnek elismerésekben. A díjjal pénzjutalom nem jár, a művészek mégis büszkék rá, hogy Gundel-díjasok. Az étterem is büszke a díjazottjaira, ezért a jövőben sem lesznek tekintettel a gazdasági helyzet tréfáira, a díjat továbbra is fenntartják!

 Amint ez a korábbi alkalommal is történt, a meghívottaknak Korcsmáros Nóra mutatta be a kuratórium tagjait és egy pár szót magáról a díjról is szólt. A jelenlévők többsége április 20-án, délután már egyszer összejött itt, a Gundel kertjében, hogy megünnepelje a díj várományosait, a nomináltakat. Őket is nagy nehezen, hosszas fejtörés után választotta ki a zsűri. Az, hogy közülük végül is kik kapták meg Marosi László kisplasztikáját, a kuratóriumi titkos szavazás eredménye. Idén először a Nők Lapja olvasói is beleszólhattak a végeredménybe.

 A köszöntők sorát András Ferenc, a zsűri elnöke folytatta, aki elmondta: az életműdíjat Psota Irén, Seregi László, Kass János kapta. Mindhárom művész olyan ember, aki párját ritkítja egész Európában. Psota Irén olyan pályát tudhat maga mögött – és reméljük még a jövőben is – ami igazán irigylésre máltó. Kass Jánosról elég annyi, hogy ő a grafikusok királya, Seregi László pedig a Spartacustól a Macskákig ívelő koreográfiáival örökre beírta a nevét a táncművészet történetébe.

 A gálavacsora kezdete előtt dr. Budaí Gábor még egy képet is bemutatott. Kass János rajzolta ugyanis a Gundel száztizenöt éves fennállása óta a legvidámabb elefántot. A vacsoráról pedig annyit árult el, hogy az ételsor összeállításánál igyekeztek belecsempészni a három életmű-díjas egyik kedvenc ételét is. Seregi László egyszerűen csak húsimádó, a kacsa Kass János miatt kerül terítékre, Psota Irént pedig gyümölcsökkel örvendeztetik meg.

A rendezők ravaszak voltak. Úgy tettek, mintha a vendégek érdekeit tartanák szem előtt és – mivel eddig már biztosan mindenki kellően megéhezett – a díjkiosztás helyett előbb az előételt szervírozták. Libamájas-meggyes rétestorta meggybalzsammal, lazac pastrami wasabi habbal, és füstölt kacsamell tavaszi gombákkal, zöldfűszeres millefeuille-jel érkezett, a Gundel Pincészetből származó 2006-os Tokaji Hárslevelű kíséretében. Kérem, tekintsünk most el attól, hogy a rejtelmes ételneveket egyenként megmagyarázzam, legyen elegendő annyi, hogy az előétel pompás volt. Nem is ártott utána egy szusszanásnyi szünet.

Kortyolgatva a kellemes, száraz fehérbort, mindenki arra várt: ismerjük már meg végre a díjazottak első csoportját! Zorán, Katona Klári, Presser Gábor, Jazzmoments, Quimby, Ludditák. Ők nyertek korábban díjat könnyűzene kategóriában. 2009-ben ezt a Raczkajam zenekarnak szavazta meg a kuratórium. Film- és Tv rendező kategóriában a díjazott: Szomjas György, a Nap utcai fiúk című film rendezéséért. Mielőtt viszont a színészek megnevezésére sor került volna, egy korábbi Gundel-díjas művész, Hegedűs D. Géza mondta el József Attila Óda című versét.

 Kováts Adél, Haumann Péter, Töröcsik Mari, Tordy Géza, Udvaros Dorottya-Garas Dezső, Trill Zsolt, Gyöngyössy Katalin, Szervét Tibor, Egri Kati, Gyabronka József, Parti Nóra, Hegedüs D. Géza -voltak a korábbi évek színész díjazottjai. Most egy idősebb és egy fiatal művész társukra esett a kuratórium – és bizonyára a közönség – választása. Bács Ferenc harminc éve van jelen színpadon, filmvásznon, képernyőn. Erdélyből települt át hozzánk és sokat nyert vele a magyar színjátszás. Ő a „férfi" szerepkörének megtestesítője.

 Balsai Mónika játszik Pesten is, vidéken is, nagyon sok főszerep van mögötte. Tordi Géza egyszer azt mondta róla: egy egész színházat lehetne rá építeni! A tánc kategória szakértője Pongor Ildi ezen az estén dolgozott. Ezért Molnár Gabriella, a Nők Lapja főszerkesztője tolmácsolta Ildikó szavait és adta át a kisplasztikát Volf Katalin balett művésznek a Tánc kategória idei nyertesének. Az ő első – az egész karrierjét meghatározó – szerepe a Rómeó és Júlia volt, Seregi László koreográfiája. Ez egy életre szóló önbizalmat adott számára. A darab 25 éve telt házzal megy a Magyar Állami Operaházbahn. Grafika és festőművészet valamint Szobrász kategóriákban a díjazottak: Konok Tamás és Párkányi Raab Péter.

 Oroszlán Szonja, Bíró Eszter, Oláh Ibolya, Hámori Gabriella, Rúzsa Magdi, Szávay Ági a Nők Lapja felfedezettjei. A Sztár-lett kategóriát a Nők Lapja szerkesztősége hozta létre. Elnevezése szójáték, mert a magyar értelmezés az angol starlet (csillagocska) kifejezéssel is rokonítható, bár nem kicsiségén, hanem a kedvességén van a hangsúly. A Sztár-lett kategória díjazottja, Tompos Kátya, a Nemzeti Színház tagja, a Valami Amerika 2 főszereplője, aki a József Attila Színház és a Bárka Színház után, most a Nemzeti Színház tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Musical Szakán végzett művész énekes szerepei is különösen figyelemre méltóak. Ám még mielőtt a díjat átvehette volna, a kategóriában 2003-ban díjazott, Bíró Eszter énekelte el a közismert erdélyi – magyar – zsidó népdalt: Szól a kakas már.

 Nehéz dolga volna annak, aki az est fénypontját egyetlen eseménynél szeretné meghatározni. Én biztosan nem tudnék dönteni, hogy a főételt vagy a Musical kategória eredményhirdetése előtt Kalocsay Zsuzsa műsorát válasszam. Sorrendben előbb a főételt kapták a vendégek: kemencés borjúkaraj grillezett fehér- és zöldspárgával, albufera mártással érkezett, hozzá a Vylian Pincészet 2007-es Villányi Cabernet Sauvignon-ja társult. Egy csekély szerepe bizonyára a kiváló bornak is volt abban, hogy szinte az egész közönség együtt énekelte az ugyancsak Gundel-díjas művésznővel a Csárdáskirálynő híres slágerét: Az asszony összetör. A musical-operett kategória ötlete 2006-ban született. Azóta Miller Zoltán, Polyák Lilla, Kalocsay Zsuzsa kapták. Dolhai Attila a kategória idei nyertese énektanárának, Bagó Gizellának köszönte meg a díjat. Ő bíztatta így: a tehetség felelősség – élj vele!

 Az Irodalom kategória díját Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa adta át. Böszörményi Zoltán az Éj puha teste című regényével nyűgözte le a kuratóriumot. Az erdélyi író egyszer azt mondta magáról: „Végig az irodalom sima, kiaszfaltozott, virágszegélyes útján Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Bálint Tibor, Fodor Sándor támogatta bátortalan lépteimet."

A Kocsis – Schiff – Ránki – Jandó generáció mellett nagyon nehéz betörni az élvonalba. Komolyzene kategóriában ez most Farkas Gábor zongoraművésznek sikerült. Tavaly külön kategóriát szavaztak meg a kurátorok a komolyzene királynőjének, az operának. Az opera királynője akkor Wiedemann Bernadett, most pedig: Sümegi Eszter lett. Művészeti menedzserek közül a legtöbb szavazatot Skonda Mária a Volksbank Zrt. vezérigazgató helyettese kapta.

 Színházi berkekben a műsorszámok közötti sorrendnél mondják: „a cukor az alján van". Most is ez történt! A végére maradt a Színházi rendező kategória, ahol Zsótér Sándor, Kovalik Balázs, Babarczy László, Schilling Árpád, Elek Dóra, Eszenyi Enikő, Mácsai Pál után Szinetár Miklós a Tisztújítás című darab rendezésével, és teljes életművével érdemelte ki a kuratórium elismerését. Ez a díj a maga módján felhívja a figyelmet az értékekre – nyilatkozta a díjazott – rangját az adja meg, akik kapják. Eddigi birtokosairól elég annyit mondani: nagyon előkelő társaság!

Mivel pedig a „cukor" valóban a végére marad, a gálavacsorát itt is a desszert zárta. Epres karamell ganache ropogós lapok között, mentás eperraguval. A Gundel Pincészet 2001-es évjáratú édes Tokaji szamorodnijával koccintottunk hozzá a díjazottak egészségére!

Gundel Művészeti Díj 2009

Életmű díjat kapott: PSOTA IRÉN, SEREGI LÁSZLÓ, KASS JÁNOS

A díjazottak:

Színész:                                  Bács Ferenc

Színésznő:                              Balsai Mónika

Színházi rendező:                  Szinetár Miklós

Grafika és festőművészet:     Konok Tamás

Szobrászművészet:                Párkányi Raab Péter

Operett-musical:                    Dolhai Attila

Könnyűzene:                          Ferenczi György és a Raczkajam

Operaénekes:                         Sümegi Eszter

Komolyzene:                          Farkas Gábor

Sztár lett/Starlet:                   Tompos Kátya

Filmrendező:                          Szomjas György

Táncművészet:                       Volf Kati

Irodalom:                               Böszörményi Zoltán

Művészeti menedzser:           Skonda Mária

 http://www.gundel.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük