Utazási terveket fontolgatva hányan vagyunk így; itt is voltam már, ott is voltam már, most valami újat szeretnék! Pontosan ez a gondolat vezetett a belföldi kínálatot felvonultató Főszezon kiállításon. Szándékosan elkerültem a jól ismert tájékok képviselőit. Arra voltam kíváncsi, találok-e valami vonzó, a reklámokból nem ismert helyet?

 

 Utazási terveket fontolgatva hányan vagyunk így; itt is voltam már, ott is voltam már, most valami újat szeretnék! Pontosan ez a gondolat vezetett a belföldi kínálatot felvonultató Főszezon kiállításon. Szándékosan elkerültem a jól ismert tájékok képviselőit. Arra voltam kíváncsi, találok-e valami vonzó, a reklámokból nem ismert helyet?

 Bevallom fejtörést okozott, hová is tegyem, hol is kellene keresnem a Gosztola nevű falut. Sejtik ezt az ottaniak is, mert a háromcsillagos, Gosztola Gyöngye Wellness Hotel ismertetőjére ezt írták: „Luxus a világ végén." Hát, ha nem is a világ, de az országnak majdnem a végén, a szlovén határhoz közel találjuk. A zalai dombok között, hegytetőn, fenyőerdő közepén bújik meg a falucska, távol a világ zajától, ahol csak a madár csicsereg, harapni lehet a friss levegőt és hallgatni a csendet – írják magukról, és semmi okunk rá, hogy kételkedjünk benne. A harmincszobás szállodában családi apartmanokat, nászutas lakosztályt is találunk, wellness részlegük korszerűen felszerelt és még fedett úszómedencéjük is van. Szerveznek programot – szakképzett idegenvezetővel – Szlovéniába és Horvátországba, az étteremben és a grillkertben zalai ételkülönlegességeket is kínálnak. (http://www.gosztolagyongye.hu/)

 Kiderült: a fővárosokkal is bajban vagyok. Tudom, hogy Siófok az ország nyári fővárosa, Szolnok a gulyás fővárosa, de hol van Homokország, és mi annak a fővárosa? Pedig hát ott van Szegedtől karnyújtásnyira: a Homokháti Kistérség és benne Mórahalom, ahol egy mintaszerű együttműködésnek lehetünk tanúi. A Thermál Panzió tizennyolc kétágyas szobájában és két apartmanjában biomatracos az ágybetét. Van szobaszéf és Internet csatlakozás is. Közvetlenül a panzió mellett az Erzsébet gyógyfürdőt találjuk, ahová viszont nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes ellátogatni, mert fedett medencéi is vannak. A fürdőt a panzió vendégei díjmentesen vehetik igénybe. Az együttműködés harmadik szereplője a másik szomszéd, a Varga Csárda, ők magyaros konyhájukról, házias ízeikről híresek a környéken. (www.morahalom.hu/panzio)

 Ha Gosztola az ország egyik végén, hát Erdőbénye éppen az ellenkező, a másik végén rejtőzik. A Tokaj-Hegyalja szívében megbújó kis kádárfalu főterén, a környezetbe simuló épület falai mögött minden igényt kielégítő, modern szállodára bukkanunk. A háromcsillagos Magita Hotelnek már a neve is kettős rejtély. A szálloda arról a szépséges leányról kapta a nevét, akinek hősi haláláról legenda is született – úgy majd' ötszáz évvel ezelőtt. Aki ennél többre is kíváncsi, menjen el a szállodába! Svédasztalos reggeli, nyáron nyitott, pezsgőfürdős úszómedence, télen szauna, jacuzzi, szolárium és bowlingpálya várja. Az étterem a tokaji borhoz kapcsolódó különlegességeket, kecske, bárány húsából, sajtjából komponált finomságokat kínál. Saját borospincéjük is van, ahol a környék legfinomabb borait töltik a poharakba. Szeptember 15. és október 19. között délelőtt és délután is szüretelni hívják vendégeiket. A saját kezűleg leszedett szőlőből nyomban mustot készítenek, majd a mustkóstoló után háromfogásos ebéddel hálálják meg a munkát. (http://www.hotel-magita.hu/)

A kiállítási séta kezdetén korábban nem ismert, de látogatásra mégis érdemes helyeket akartam találni. Azt hiszem, sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük