2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Vállalati felelõsség

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3072"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Kogart-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="KOGART" title="KOGART" width="100" height="75" /></a></span> </strong>A Kovács Gábor Mûvészeti Alapítvány új kezdeményezést indít el egy olyan Nemzeti Kortárs Gyûjtemény létrehozására, amely méltóképpen reprezentálja korunk magyar képzõmûvészetét a ma élõ mûvészek fõmûvei által. </p><p>

 

kogart A Kovács Gábor Mûvészeti Alapítvány új kezdeményezést indít el egy olyan Nemzeti Kortárs Gyûjtemény létrehozására, amely méltóképpen reprezentálja korunk magyar képzõmûvészetét a ma élõ mûvészek fõmûvei által.

 

kogart A Kovács Gábor Mûvészeti Alapítvány új kezdeményezést indít el egy olyan Nemzeti Kortárs Gyûjtemény létrehozására, amely méltóképpen reprezentálja korunk magyar képzõmûvészetét a ma élõ mûvészek fõmûvei által.

2 A cél érdekében szervezõ bizottságot hoztak létre, mely – szándékaik szerint – évente legalább száz Magyarországon bejegyzett vállalkozást szólít meg. A testület alapvetõen informálisan mûködik, feladata, hogy a vállalatok a gyûjteményépítéshez kellõ pénzügyi hátteret biztosítsanak a kiemelten közhasznú alapítvány támogatása révén. A vállalkozások egytõl öt évig terjedõ idõtartamra vállalhatnak kötelezettséget évi egymillió forint összegig. A kötelezettség formája: alapítványi támogatás a kiemelten közhasznú Kovács Gábor Mûvészeti Alapítvány részére.

kovács gábor A KOGART Ház, Budapesten az Andrássy úton, harmadik éve mûködik. Amint azt az alapító, Kovács Gábor elmondta, a harmadik születésnapra valami különlegeset akartak. Saját mûgyûjtõi tapasztalatából tudta, az elmúlt 30-40 évben ínséges idõk jártak a magyar képzõmûvészekre. Valamilyen módon változtatni szeretett volna úgy, hogy abból lehetõleg az egész társadalomnak haszna származhasson. Az elképzelés mellé felsorakoztak a diplomáciai testület és a mûvészvilág jeles képviselõi. Elhatározták: képeket vásárolnak, pályázatot írnak ki jótékonysági szervezetek számára, a képek egy részébõl Karácsony második napján árverést tartanak. Ha a terv sikerül, egy idõ után létrejöhet egy olyan kortárs gyûjtemény, amirõl a mûvészek is azt gondolhatják: ide érdemes bekerülni.

dr. szecskay andrásA szervezõ bizottság tagjait dr. Szecskay András, a bizottság elnöke mutatta be. Társelnöke John Nichols, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete. A tagok: Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Farkas Ádám, az Allianz Bank vezérigazgatója, Konrad Kreuzer, az e.ON elnöke, Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel, Ausztria budapesti nagykövete, Nobilis Kristóf, a BIF NyRt.igazgatója, Papp Béla, a Ringier kiadó ügyvezetõ igazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Schiffer János, volt fõpolgármester-helyettes, Igor Savolszkij, Oroszország budapesti nagykövete és Tóth Tamás, a KOGART korábbi kuratóriumi elnöke.

Az õ feladatuk, hogy viszonylag rövid idõ alatt meggyõzzenek minél több vállalatot, hogy a szükséges pénzalapot összeadják. Az adomány teljes összege adóalapot csökkentõ tényezõként beszámítható. A támogatásból a Nemzeti Gyûjtemény 100 magyar mûvésztõl évente 1 – 1 mûtárgyat vásárol. A válogatás egy szakmai zsûri feladata, melynek tagjait a KOGART kéri fel. A szakmaiságért a KOGART vállal felelõsséget. A kiválogatott mûveket a KOGART Ház minden évben önálló kiállításon mutatja be, és az anyagból katalógust készít. A kiállítás zárásakor 3 résztvevõ mûvész 1-1 milliós díjat kap külföldi tanulmányút céljára, a megvásárolt mûtárgyak közül 25 pedig a sajtó nyilvánossága elõtt jótékonysági árverésen talál új gazdára. A gondolat nagyszerûségét több tényezõ összhatása adja: Modern kortárs gyûjtemény jöhet létre, segítséget kaphatnak a rászorulók, a vállalkozások anyagi megterhelése – nekik – nem jelentõs, társadalmi kihatása nagy.

john nichols, az egyesült királyság budapesti nagykövete John Nichols, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete maga is mûkedvelõ festõ, vasárnapi festõ – ahogy náluk mondják. Meggyõzõdése, hogy az országok közötti kapcsolatot nemcsak a politika, hanem a kultúra területén is erõsíteni kell. Szükség van a vállalatok társadalmi felelõsségvállalására! A magánszektor nem engedheti meg magának, hogy csak az üzleti életben legyen tevékeny, jelen kell legyen a kultúra, a környezetvédelem, nem utolsó sorban a jótékonyság világában is.

mátyásfalvi jános, az a.t. kearney társigazgatója, társelnöke A szervezõk mellet mûködik majd egy jótékonysági bizottság is. Elnöke Mátyásfalvi János, az A.T. Kearney társigazgatója, társelnöke: Bente Angell-Hansen, a Norvég Királyság budapesti nagykövete. Tagjai: Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Halász Judit, színmûvész, Horváth Krisztina, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, Kalmár Tímea, KOGART, Müller Péter, író, Othmar Michl, az Uniqa biztosító vezérigazgatója, Polcz Alaine, író, pszichológus, Rajki Zsuzsa, a Dow Hungary vezérigazgatója, Ránky Katalin, a L'Oreal Magyarország vezérigazgatója, Sebestyén Márta, elõadómûvész. A bizottság nyilvános pályázatot ír ki jótékonysági szervezetek számára. Ezekbõl választják ki azt a 25-öt, akik az árverés kedvezményezettjei lesznek. A száz megvásárolt mûbõl 25-öt közjegyzõ jelenlétében sorsolnak ki. Ezt a 25 mûtárgyat a 25 jótékonysági szervezet között ugyancsak közjegyzõ elõtt ismét kisorsolják. A kettõs sorsolás garantálja a teljes pártatlanságot, elõre nem lehet tudni, melyik szervezet melyik mû árát kapja. Ha viszont egy cég egy maga által kiválasztott szervezetet kíván támogatni, az árverésen tetszése szerint túllicitálhatja, túlfizetheti a kialakult összeget. A KOGART kötelezettséget vállal arra, hogy a jótékonysági árverésen indított minden egyes mûre licitál.

bente angell-hansen, a norvég királyság budapesti nagykövete Bente Angell-Hansen, a Norvég Királyság budapesti nagykövete szerint ez a kezdeményezés kiváló lehetõség a mûvészeknek, de az üzleti életnek és a társadalmi szervezeteknek is. A vállalatok bebizonyíthatják a társadalom iránti elkötelezettségüket és ráadásul ezt nagy nyilvánosság elõtt tehetik. A jótékonysági szervezeteknek pedig azért fontos, mert általa újabb – nem várt – bevételhez juthatnak.

fertõszögi péter, a kogart kuratóriumának elnöke A jelen kortársai lesznek a jövõ klasszikusai – emelte ki Fertõszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke. A XX. – XXI. század fordulóján itt az ideje egy nemzeti gyûjtemény létrehozásának, ami idõvel klasszikussá válhat. Minden évben száz magyar mûvész fõmûvét kívánják megvásárolni, olyat, ami ezt a kort a legjobban mutatja be. A vásárláskor szakértõk véleményét is meghallgatják. A százból az árveréshez kisorsolnak 25-öt, a többi a KOGART Házban marad. Ezekbõl az évek során olyan gyûjtemény épülhet fel, ami a világon is egyedülálló módon õrzi meg a magyar képzõmûvészet újkori legjavát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.