1 

Ha valaki, a sorok mögé néz, azonnal megállapíthatja, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról született koalíciós megállapodás, a legnagyobb átverés, amit ez a koalíció az emberek bõrére, s holdudvaruk javára elkövet.

1 

Ha valaki, a sorok mögé néz, azonnal megállapíthatja, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról született koalíciós megállapodás, a legnagyobb átverés, amit ez a koalíció az emberek bõrére, s holdudvaruk javára elkövet.

Mindkét kormánypárt el kíván bújni, a 49%-os kissebségi magántulajdoni hányad mögé, mondván, hogy a többségi tulajdonos továbbra is a magyar álam marad.

Azért mondom, hogy álságos, mert aki egy kicsit is járatos a vállalkozások különbözõ formáiban, az tudja, hogy a Gazdasági Társaságokról Szóló Törvény, egyértelmûen szabályozza, hogy mit dönthet el a gazdasági társaság 50%-+1 szavazattal, és milyen döntések meghozatalánál ír elõ kétharmados szavazati arányt.

Ettõl, az alapító tulajdonosok természetesen eltérhetnek, s kétharmados döntési kompetenciát határozhatnak meg a törvény által elõ elõírtakhoz képest, bármely, egyébként csupán többségi döntést igénylõ témakörökben is.

Tehát elõfordulhat, hogy minden fontos döntés kétharmados többséggel kell meghozni majd, a felálló egészségbiztosítással foglalkozó gazdasági társaságoknak ,s ez által szinte minden kérdésben õk fognak dönteni.

Ennél rafináltabb megoldás lesz várhatóan, hogy a kisebbségi magántulajdonnal rendelkezõ egészségbiztosító társaságok, hasonlóan a magán nyugdíj pénztárakhoz, veszteséget halmoznak majd fel (ez a magán nyugdíj pénztáraknál az elmúlt évben 300 milliárd Ft hiányt jelentett) s az állam az adófizetõk pénzébõl, nem fogja tudni (akarni??) a hiány pótlásához szükséges pénz- eszközöket biztosítani, így nem marad más, mint a gazdasági társaság tõkeemelése, melyet természetesen a magán befektetõk tudnak csak eszközölni, s így a tõkeemelés folytán azonnal többségi tulajdonosokká válnak, s állam szerepe annulálódik.

Természetesen a nagyobbik kormánypárt, az MSZP, tudja, hogy amennyiben ezt nyíltan vállalja a nyilvánosság elõtt, meglévõ csekély támogatottságát szinte azonnal lenullázná, ezért inkább ilyen ?szembekötõsdit" játszik, színlelve, hogy õ a társadalom oldalán ál.

Ám amikor majd ez az elõbb felvázolt esemény bekövetkezik, szét tárja a kezét, s azt mondja: kérem, én nem hárítok több terhet a lakosságra, a költségvetés ezt a terhet nem bírja el, fektessenek be azok, akik ebben szintén érdekeltek.

Természetesen a radikális liberalizmust képviselõ párt, az SZDSZ ezek után végig viszi az egészségügy biztosításának teljes privatizációját.

Ezek fényében, a koalíciós megállapodás valódi tartalma nem-e az :

 amit az egészség ügybõl anyagilag (holdudvarokon keresztül) ki lehet szedni, az az SZDSZ kasszáját gyarapítja, amit az EU-tól jövõ pénzekbõl, (különös tekintettel, hogy Bajnai Gordon kijelentette,az EU-s pénzek csupán 53%-át pályáztatják, a többit ?rászorultsági alapon" ítélik oda) az pedig az MSZP-jét???

A szerzõ az ORSZÁGOS KÖZÉLETI TÁRSAS KÖR A KONSTRUKTÍV TÁRSADALMI PÁRBESZÉDÉRT  POLITIKAI CIVIL SZERVEZET – elnöke E-mail: kozeletitarsaskor@vipmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük