Visszafogottan elegáns, választékos kínálatú étterem nyílt Budapesten, közel a Nyugati pályaudvarhoz. A St. Andrea Wine & Gourmet Bár hivatalos megnyitása Szent József ünnepén volt – és ennek jelzés értéke van.

Visszafogottan elegáns, választékos kínálatú étterem nyílt Budapesten, közel a Nyugati pályaudvarhoz. A St. Andrea Wine & Gourmet Bár hivatalos megnyitása Szent József ünnepén volt – és ennek jelzés értéke van.

Budapest egyik legpatinásabb épületében, a nemrégiben teljesen megújult belvárosi Eiffel Palace irodaház földszintjén találta meg méltó helyét a St. Andrea Wine & Gourmet Bár, ahol az épített környezet színvonala találkozik egy borászat hasonló minőségi törekvéseivel. A nagy presztízsű helyszínen létrejött irodaházban kialakított enteriőr a pincék falát idéző rusztikus burkolatával, finoman komponált színvilágával, a kontúrokat körülölelő diszkrét fényeivel megteremti azt a hangulatot, ami tökéletes helyszínné teszi a bárt borkóstolásokhoz, üzleti ebédekhez, partnerekkel folytatott megbeszélésekhez és különleges tematikus rendezvényekhez. Ráadásul kiegészítve mindezt az Egri borvidék exkluzív borainak széles választékával.

Igényes és egyedi módon, kellemes gasztronómiai élményeken keresztül szeretnénk itt bemutatni az Egri borvidék egyik meghatározó pincészetét, az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtokot, melynek célja, hogy borai és üzenete által megvidámítsa az emberek szívét – mondta a hivatalos megnyitó első perceiben Kovács Attila, az épület megálmodója, megalkotója, a St. Andrea pincészet társtulajdonosa. A ház maga, első formájában 1893-ban épült – nyomdának. Jelenleg már irodaház, mely kívülről megtartotta Budapest eklektikus stílusát, belülről viszont modern, mindenben megfelel a XXI. század „high tech" követelményeinek. A régi épületből csak a külső, homlokzati falak maradtak meg, belsejéből az eredeti kovácsoltvas díszeket felújíttatták és mindet pontosan a régi helyére építették vissza. Jól illik rá a választott jelmondat: „Inspired by the past, built for the future" – a múlt által ihletve, a jövőnek építve.

A földszintjén újonnan létrehozott étterem pontosan azt a hangulatot tükrözi, amit a St. Andrea-nál elképzeltek. A konyhafőnök, Barna Ádám, hosszú évekig Békés megyében fogadta a vendégeket jó vidéki konyhával, majd utazásai, külföldi munkái során változott a szemlélete. Az utóbbi öt évben Ausztriában többször jutalmazták szorgalmát, elhivatottságát. Megtanulta, hogy a regionalitás, a szezonalitás nem marketingfogás, hanem magától értetődő követelmény. A St. Andrea Wine & Gourmet Bár ételei alkalmazkodnak a hely szelleméhez. Konyhájában, az egykori Monarchia területén megtalálható ételek és alapanyagok találkoznak a világ fűszereivel. Gyakran a múlt századi polgári konyha receptjeit némileg „leporolva" készülnek és leginkább a világra nyitott magyar ízekként jellemezhetőek.

Dr. Lőrincz György – a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója és borásza – hisz abban, hogy az Eiffel Palace és a St. Andrea márkanév tökéletesen kiegészíti egymást, hiszen értékrendjük közös. Mára mindkét név egyet jelent a presztízzsel, a kiváló minőséggel, a múlt tiszteletével, a jelen örömteli ünnepével és a jövőbe tekintéssel. „Vannak csodák" – mondta el a megnyitó közönségének: a víz borrá változott az én életemben is, mert vízipólós szerettem volna lenni – és bortermelő lettem! A birtok története tizenhárom évvel ezelőtt kezdődött és azóta rengeteg szeretetet, segítséget kaptunk. Azóta folyamatosan – ahogy az írás mondja – „törekszünk a jónak gyakorlására" csendes alázattal, munkavégzéssel. Így lesz áldás e helyen.

Büszke vagyok a szüleimre – mondta ifj. Lőrincz György két okból is. Egyrészt azért, mert ebben a mai betyár világban négy gyermeket felneveltek, másrészt pedig, mert amit létrehoztak, az elképesztő! Lassú, szívós munkával Eger legjobb dűlőit szerezték meg és ennek megkoronázása, hogy egy kis vidéki birtok az ország szívében nyithat Wine & Gourmet Bárt. Továbbra is célunk, hogy olyan egri bort készítsünk, ami a borvidék és Magyarország jó hírét csak erősíti. A hagyományokon alapuló bortermelési felfogást követjük, sokféle – helyi – szőlőfajtát használunk fel a borainkhoz. Talán a St. Andrea Szőlőbirtok jövőjét is meghatározza majd a Napbor, Egri Csillag Classicus, egy „ropogós" friss, gyümölcsös fehérbor.

Ugyancsak fehérbor a Boldogságos dűlőből származó Boldogságos Egri Cuvée Superior. A területen vékony a termőréteg, mindössze ötven centiméter az agyagos, barna erdőtalaj, alatta a riolit tufa segíti a bort gazdag ízvilághoz. Boraink olyan neveket kapnak, amik mélyebb tartalommal bírnak, komolyabb üzenetet közvetítenek. Ilyen az Áldás, Egri Bikavér Classicus is. A másik Egri Bikavér Superior egy önálló dűlőt mutat be. A Hangács, a birtok legnagyobb egybefüggő területe, tizenhét hektáros. Különleges értékek hordozója. A termőtalaj itt is nagyon vékony, vastagsága helyenként csak negyven centiméter. Alatta a vulkanikus eredetű kőzet ad leírhatatlan ízgazdagságot a bornak.

A megnyitott étterem nem véletlenül viseli a „gourmet" megjelölést. Saját konyhájának ételei mellett mások készítményit is megkóstolhatták és a bárban később is megkaphatják a vendégek. A Tekeresvölgyi Manufaktúra története igazán nem mindennapi. A család második gyermekének megszületésekor mindenképpen friss tejjel szerették volna itatni a picit, ezért vettek két tehenet. Innen jött az ötlet és azóta a cég összes sajtja a 17 saját magyartarka tehenük tejéből készül. Bemutattak egy parenyica-jellegű füstölt natúrsajtot, egy négy hónapig érlelt köményes és egy hat hónapig érlelt kakukkfüves, valamint egy nyolchónapos joghurtos, végül pedig egy egyéves érlelésű sajtot. Az üzemben 2008-ban kezdtek sajtkészítéssel foglakozni, mellettük joghurtokat, házi köpült vajat tiszta tejszínből, és vajkrémeket is csinálnak. Éppen a bár megnyitásának napján kezdték el egy lágysajt-érlelő pince kiásását, így a jövőben lágysajtokat is előállítanak majd.

A bor és a sajt mindig jól megfér egymással, nem volt ez másként itt sem. Ám a csopaki Tamás Pince ezúttal valami egészen mással hívta fel magára a figyelmet. Boraikkal kapcsolatban ők úgy tartják, mindössze kétféle ember van: aki szereti a Tamás borokat – és aki még nem kóstolta. Ez az állítás viszont valószínűleg rövidesen igaz lesz másféle készítményeikre is. Egy egész sor különféle szörpöt gyártanak, melyek mindegyikének gyógynövény az alapanyaga. Szintetikus tartósítószert, mesterséges színezőanyagot, ízfokozókat, aromákat egyikhez sem használnak, így bizonyos, hogy a szörpök számtalan jótékony hatása semmi által nem csorbul. Ami pedig még külön érdekesség, lehet ezeket hagyományosan, vízzel hígítva fogyasztani, de jól használhatók pezsgők, habzóborok ízesítéséhez is.

A Buda Pörc Magyar Delikát húskészítményekkel mutatkozott be a megnyitón. Balatonkenesén a család már százötven éve foglalkozik hússal. Semmiféle adalékanyagot nem használnak, mindent a dédnagypapa 1900-as évek eleje óta változatlan receptjei szerint állítanak elő. A húst egyetlen, sokszorosan kipróbált megbízható helyről vásárolják. Névadójuk a pörc, a sült hasaalja szalonna, mellette tepertő, füstölt szűzpecsenye, füstölt libamell filé, kétféle – csípős és csemege – kolbász, ugyanígy kétféle ízű szalámi, saját préselt sonka-szeletkék feltekerve, almás tormával töltve sorakoztak az asztalon. Hogy a sok hús gyomorrontást ne okozzon senkinek, hoztak leveles tésztába sütött kolbászkákat is.

A könnyűnek éppen nem nevezhető húsok mellé jól illett a Márkházi Pálinkafőző Társaság kínálata. A kis nógrádi faluban, Palócföldön, öt évvel ezelőtt kezdtek pálinkát főzni azzal a módszerrel, amit Magyarországon négyszáz éve használnak. A kétlépcsős, szakaszos lepárlással, közismertebb nevén kisüstinek nevezett eljárással. Mivel borbár megnyitójára jöttek, a szőlőből készült pálinkáikat hozták el: a népszerű Irsai Olivért, egy másik, Sárgamuskotályból készültet és az igazán klasszikusnak számító törkölyt. Sajnos ez utóbbiból a magyar pálinkafogyasztó közönség egy ideje – nem ok nélkül – kiszeretett, de ők igyekeznek belőle ismét magas minőségű italt készíteni. Hoztak még a megnyitóra ezeken kívül három – mindenki által ismert és kedvelt – pálinkát, almát, szilvát és körtét, így vált a pezsgő és a borok mellett teljessé az ünnepség magyaros italkínálata.

http://standreaborbar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük