Nem kevesebb, mint tizennyolcezer virágban gyönyörködhettek a látogatók, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, a XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nkft. és a Főkert Parkfenntartó Kft. által szervezett, hetedik egynyári virágbemutatón, a Gyöngyösi sétányon.

 

 Nem kevesebb, mint tizennyolcezer virágban gyönyörködhettek a látogatók, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, a XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nkft. és a Főkert Parkfenntartó Kft. által szervezett, hetedik egynyári virágbemutatón, a Gyöngyösi sétányon.

 A rendezvényt megnyitó dr. Tóth József, a kerület polgármestere felhívta a figyelmet arra: az esemény része annak a sorozatnak, melynek révén a természeti értékeket szaporítani és védeni akarják. A kerület nagy hangsúlyt fektet az esztétikus közterületek megteremtésére, a környezet-tudatos magatartás erősítésére. Ebben az évben mintegy harmincötezer tő egynyári virágot ültettek ki a Parkfenntartó Kft. szakemberei, tizenkét helyszínen, közte a Béke téri, a József Attila téri, a Fiastyúk parki, valamint a Vizafogó-lakótelepi virágágyásokba. Május elején több mint tízezer tő muskátlit helyeztetett ki az önkormányzat a kerületben. Az Újlipótvárosban negyvenkilenccel bővült a muskátlit tartó oszlopok száma, hozzájárulva a belváros felvirágoztatásához.

 A Önkormányzat által elfogadott „Angyal-zöld" elnevezésű program tizenöt évre előre meghatározta, mi a szándékuk a kerület zöldterületeivel. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzések során olyan sikeresnek ítélte ezt a programot, hogy követésre, megvalósításra ajánlotta más budapesti kerületeknek is. Ennek keretében, a terveknek megfelelően folyik a közparkok, valamint az óvodák és iskolák játszóudvarának felújítása, ugyanis a kerület összesen tizenhárommillió négyzetméter területéből kétmillió négyzetméter már a zöldfelület.

Az egynyári és kétnyári növények kiültetésére, a hagymás növényekre, a virágágyak fenntartására, valamint a muskátli oszlopok bővítésére, a kihelyezett muskátlik gondozására, ápolására összesen több mint ötvenhatmillió forintot fordít idén a kerület. Iparművész által készített szökőkútból eddig már hatot állítottak fel. A Gyöngyösi sétányon most hetedik alkalommal megtartott virágbemutató egyben arra is példa, miként lehet az életminőséget a sivárnak gondolt lakótelepeken is javítani.

 A rendezvény egyben szakmai fórum is volt, melyen a kertészszakma képviselőin kívül részt vettek a kerület lakói, valamint a Lakossági Zöldterület Védnökség pályázói. A sétával egybekötött virágbemutatón Kanászné Szandy Éva kertészmérnök kalauzolta a hőségriadó ellenére szép számmal megjelent érdeklődőket. Az ő véleménye szerint az egynyári virág olyan a parkban, mint az ékszer a ruhán. Nem kell nagyon sok belőle, de az szép legyen. A kerttervezők figyelme kiterjedt arra is, hogy lehetőleg magyar nemesítésű fajtákkal díszítsék a területet.

 Az idén kicsit több lett a parkban a begónia, ennek részben az időjárási viszonyok, a különleges körülmények, részben pedig a kissé árnyékosabb, fás terület adottságai voltak az okai. Ügyeltek viszont arra, hogy több, különböző fajta, sokféle színnel jelenjen meg. A virágágyak az alaki, formai követelményeket, színdivatot is figyelembe véve elsősorban az élénkebb rózsa, pink és bordó színekben pompáznak.

 A Gyöngyösi sétány méltó helyszíne a virágbemutatónak, hiszen egyedülálló látvány a tízemeletes panelházaktól körülvett, virágokkal teli, díszburkolattal ellátott, szökőkúttal és korszerű játszóterekkel övezett környezet. A virágbemutató helyszíne azért is példa lehet, mert a lakók vigyáznak a palántákra, így minimális a veszteség. Kérdésre válaszolva Szandy Éva azt is elmondta: egyszer maga is tapasztalta, mennyire óvják a lakók a növényeket. Közelebbről akart megvizsgálni néhány példányt egy ágyásban de az egyik ablakból lekiabáltak, hogy azonnal menjen le a fűről és hagyja békén a virágokat! Örömmel tett eleget a felszólításnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük