Magyarország a világ első öt – termálvízben leggazdagabb – országa közé tartozik. Ez az egyik oka annak, hogy egy tizenkét részesre tervezett könyvsorozat első kötete megjelent. A szerzők valóban „vizet prédikálnak" és ahogy az már lenni szokott: bort is isznak.

 

 Magyarország a világ első öt – termálvízben leggazdagabb – országa közé tartozik. Ez az egyik oka annak, hogy egy tizenkét részesre tervezett könyvsorozat első kötete megjelent. A szerzők valóban „vizet prédikálnak" és ahogy az már lenni szokott: bort is isznak.

Ez a könyv különösen azért fontos, mert 2008 a „Vizek éve" volt a magyar idegenforgalomban – mondta el a bemutatón dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke. Jövőre a kulturális turizmus áll majd a középpontban és ebben az első kötetben a gyógyfürdők, strandok leírásán túlmenően egy sereg kulturális esemény helyszínét is felvonultatják. Ki tagadná, hogy a borkultúra is az általános kultúra része, ezeken az oldalakon pedig szőlőkről, borokról is találunk – sok egyéb mellett – érdekes leírásokat.

 Egyetértett az elnökkel dr. Róna Iván is, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Ez a könyv szerinte is nagyon jó célt szolgál. Arra bíztat, hogy látogassuk meg azokat a helyeket, ahol a kiváló gyógyfürdőink vannak és ahol ezek mellett még számos más élményben is részünk lehet. A kötet szerzői a téma jó ismerői. Kovacsics Imre jelenleg már öt városban irányítja a fürdőéletet, úgy is hívják őt: „a vízkormányzó". Az önkormányzatok bíznak benne, mert korábban veszteséges vállalkozásokat fordít nyereségesre.

 Minden sorozatban nagyon fontos az első rész – hangsúlyozta Szurdi Miklós színész, rendező – ez határozza meg a továbbiak fogadtatását. A most megjelent első kötet garancia arra, hogy a következő 11 is nagyon jó lesz. Nem egy száraz útleírás, nagyon szubjektív. Úgy jött létre, hogy két kíváncsi ember kiterített egy térképet maga elé és szinte találomra választott helyszíneket. Amikor pedig már ott voltak, figyeltek arra is, mit esznek, mit isznak, a lényeg: hogy jól érezzék magukat! Nem csak a fürdők iránt érdeklődtek. Megjelenik a város, a hírességek, akik ott éltek, egy jellegzetes, helyi ételrecept, a borok. Az derül ki a könyvből, hogy ez a Magyarország „élhető" hely!

 A szerzőpáros egyik tagja Papp Győző a célokról beszélt. Kiderült: olyan útikönyv-sorozatot szándékoznak írni, amilyen ebben az országban eddig még nem született. Nem lesz alkalmas arra, hogy valaki a leírtak alapján keresse fel a nevezetességeket. Inkább arra jó, hogy a segítségükkel találjunk új, érdekes, számunkra eddig rejtve maradt, de mindenképpen megismerésre érdemes helyszíneket.

Utazásaink költségét magunk fedeztük – hangsúlyozta a másik szerző, Kovacsics Imre. Így kötelezettség nélkül választhattuk ki úti céljainkat, szállásainkat, éttermeinket. Számos kiváló író írt már útikönyvet, de azok nem Magyarországról szólnak. Ez az ország meglepően nagy! Ez egy akkora ország, ami képes lesz betölteni tizenkét kötetet, végül az is lehet, hogy tizenöt lesz belőle. A magyar fürdőkultúra – éppen a helyszínek környezete miatt – igen sokféle. A könyvben szerepel Agárd és mellette a pálinka előállítása. A Győrhöz közeli Pannonhalmán is kiváló italokat készítenek. A szegedi halászlé is megérdemli a figyelmet. Remek emberek remek dolgokat művelnek eben az országban! Ezért a könyv címe: Magyar utazó – egyben felhívás is. Legyünk útitársak!

Papp Győző – Kovacsics Imre

Magyar utazó I.kötet

ISBN 978-963-88028-0-4

Bad Press Kiadó Győr, 2008

Palatia Nyomda, Győr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük