PlakátMátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját a reneszánsz középpontba állításával ünnepli a 28. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Két másik célkitűzést is felvállal: az összefogást kulturális értékeinkért és – lehetőségein belül – az esélyegyenlőség megvalósítását.

 

PlakátMátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját a reneszánsz középpontba állításával ünnepli a 28. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Két másik célkitűzést is felvállal: az összefogást kulturális értékeinkért és – lehetőségein belül – az esélyegyenlőség megvalósítását.

 Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a rendezvénysorozat egy fő értékének tartja, hogy minden műfajban nyújt valamilyen reneszánsz programot. Jelentős tételt törleszthetünk operaéletünk adósságállományából azzal, hogy hazai premierként közönség elé kerül Pfitzner Palestrinája Peskó Zoltán vezényletével, Kovalik Balázs rendezésében, nemzetközi énekesgárda és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A magyar múzeumok történetében egyedülálló összefogással egészen különleges kiállítás-sorozat jön létre. A Fesztivál hivatalos megnyitója az Országos Széchenyi Könyvtárban lesz március 14-én. A sort a Budapesti Történeti Múzeum folytatja, Mátyás udvari művészeinek bemutatásával, majd a Nemzeti Galériában tekintik át a gótikától a barokkig a reneszánsz művészet történetét Magyarországon. A zenekari koncertek során jelentős bolgár, román, szerb népzenészeket vonultatnak fel, hiszen Mátyás király alakja a Duna-menti népek folklórjában mind a mai napig jelen van.

dr. Kovács Miklós szakállamtitkár A turizmus és a Fesztivál kapcsolatáról szólva dr. Kovács Miklós szakállamtitkár azt emelte ki, hogy sikeres turizmus biztosan nem lehetséges kultúra nélkül. Az élményszerzés az utazás lényeges eleme, ezért a Magyar Turizmus ZRt a korábbiaknál erőteljesebben támogatja a Fesztivált. Jelentős kampányokat folytat, kedvezményes „csomagokat" kínál, amivel idevonzza a látogatókat. Több német nagyvárosban az autóbuszok oldalán hirdetik a budapesti fesztivált. Nagy erénye a rendezvénynek, hogy a programja időben elkészült és a külföldi képviseletek, utazási irodák rendelkezésére áll.

 Demszky Gábor főpolgármester szerint bátor dolog volt összekapcsolni a reneszánsz és az esélyegyenlőség fogalmát, de ezt a feladatot sikerrel oldották meg a fesztivál szervezői. Bizonyára megkülönböztetett érdeklődés kíséri majd azt az eseménysorozatot is, mely a fogyatékkal élő művészek tehetségét állítja reflektorfénybe. A fesztiválközönség ezúttal megtapasztalhatja, hogy a huszonéves vak Érdi Tamás zongoráján Chopin világa milyen szuggesztív erővel tárul fel, s hogy a hetvenes fekete urakból álló, négy Grammy-díjjal is elismert Blind Boys of Alabama gospeljein miként süt át Isten közelsége. Továbbá hogy a tíz éve működő Baltazár Színház sérült fiatalokból alakult társulata, és a Gördülő Tánccsoport – melynek kerekes székben ülő tagjai ép balett-táncosok közreműködésével Bozsik Yvette számukra készített koreográfiáját valósítják meg – hogyan késztetik a másság elfogadására, szeretetteljes kezelésére a nézőt.

Balázs Attila A Fesztiválon kiemelten szereplő vendégvárosok sorába most először hívtak külföldi várost. Kolozsvár bemutatkozását Balázs Attila szervezi. Mátyás király szülővárosából olyan előadók érkeznek, akik valóban igen magas színvonalon képviselik művészetüket. A kolozsvári Állami Magyar Színház a Gianni Schicchi bemutatásával vesz részt a zseniális alkotó születésének 150. évfordulóját ünneplő jubileumi Puccini-ciklusban. Az előadás színház és opera is lesz, együtt, rendhagyó rendezésben. Az erdélyi művész, Bartha C. Ernő szénaszobor kiállítása új irányzatot teremthet a képzőművészetben.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató az idei év nagy eredményének nevezte, hogy a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztivál főtámogatója ezúttal nem egy, hanem két – méghozzá két magyar – multinacionális cég, a MOL és az OTP Bank. A fesztivál támogatása a MOL és az OTP Bank ügyfeleinek is kedvező, hiszen az OTP bankkártya-tulajdonosok és köztük a MULTIPONT kártyatulajdonosok is december elejétől január 15-ig 10%-os kedvezményhez juthatnak, amennyiben jegyeiket a Ticketportal honlapján, jegyirodáiban, vagy a Budapesti Fesztiválközpont Kht. Közönségszolgálatánál (V. ker. Szervita tér 5.) rendelik meg. A másik érdekesség, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál egy-egy előadása a főtámogatók segítségével 6 fesztiválváros programjában is megjelenik. Így Pécsett és Kecskeméten a Limón Táncegyüttes, Szentendrén a nápolyi reneszánsz muzsikátjátszó MICROLOGUS együttes, Debrecenben az ATOS TRIÓ és Zempléni Szabolcs, Egerben a Fringe-győztes FUGATO és ETNOROM zenekar, Győrben pedig az AMADINDA Ütőegyüttes lép fel.

A Fesztivál programja a http://www.btf.hu/ oldalon magyar, német, angol, francia és orosz nyelven is megtalálható. A jegyek iránt máris nagy az érdeklődés, áruk a 0 és a 22 ezer forint között ingadozik. A nulla nem tévedés, ugyanis a Fesztivál utolsó három napján, a Fringe Fesztiválon minden rendezvény ingyenesen látogatható. Újdonság még az online jegyvásárlás lehetősége, ezek a jegyek otthon is kinyomtathatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük