A Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be megalakulását a Munkácsy Alapítvány. A közhasznú szervezet képzeletbeli klubként szeretne működni, melynek bárki tagja lehet.

 

 A Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be megalakulását a Munkácsy Alapítvány. A közhasznú szervezet képzeletbeli klubként szeretne működni, melynek bárki tagja lehet.

 A fontos és ismert személységekből álló kuratórium elnöke Pákh Imre, a New Yorkban élő üzletember és műgyűjtő. Tagjai között van a Nemzeti Színház és az Operaház főigazgatója, legnagyobb múzeumaink jelenlegi és volt igazgatója, az MTA elnöke és vezető egyházi személyiségek is. Pákh Imre 1950-ben született Munkácson – ugyanott, ahol egy évszázaddal korábban Munkácsy Mihály is meglátta a napvilágot. Ma a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak, és figyelemre méltó kollekciójából minden harmadik festmény a magyar művész keze munkáját dicséri.

 A sajtótájékoztató időpontjának kitűzése nem volt véletlen. Pontosan 146 évvel ezelőtt, június 7-én rendezték meg Munkácsy Mihály első kiállítását Budapesten. Egy hazai felmérés szerint a megkérdezettek Munkácsyt választották Magyarország legkedveltebb festőművészének A Magyar Nemzeti Galéria 2005-ben megrendezett, „Munkácsy a nagyvilágban" című tárlatát több mint 360 ezren látták. Az elmúlt években létrejött Munkácsy-emlékkiállítások látogatottsága – összesen több mint 1,1 millió nézővel – minden múzeumi rekordot megdöntött (jelenleg Pécsett, júliustól Veszprémben látható tárlat a művész képeiből). Az érdeklődés óriási, a közönség nyilvánvalóan magáénak érzi Munkácsy örökségét, ám a festő életművét még mindig nem ismerjük a maga teljességében. Több mint 650 alkotásának feléről nem tudjuk, hol, kinek a tulajdonában van, meglévő levelezése is részben feldolgozatlan.

 A Munkácsy Alapítványt a közérdeklődés hívta életre. Az egyik kiállításon egy ismeretlen látogató ezt írta az emlékkönyvbe: „Az életet nem azzal mérjük, hogy mennyi lélegzetet veszünk, hanem azokkal a pillanatokkal, amikor eláll a lélegzetünk. Itt ilyen pillanatokban volt részem." Ez a bejegyzés adta a lökést az alapítvány megszervezéséhez. Kiderült: a kiállításokra betérő rengeteg ember minden, Munkácsy nevével fémjelzett eseményre reagál, a művész követőinek tábora így az egyik legnagyobb aktív közösségnek tekinthető Magyarországon. Az Alapítvány küldetése elsősorban az, hogy a Munkácsy-életmű és -kultusz, mint a magyar nemzeti kultúra elidegeníthetetlen része az őt megillető helyre kerüljön itthon és külföldön egyaránt. Munkácsy Mihály nemcsak a magyar festészet legismertebb képviselője, hanem egyfajta kulturális „hungarikum" is, aki egyik levelében maga is így fogalmazott: „Legnagyobb dicsőségemnek azt tartom, ha hazámnak, mint hű fia, hírét és dicsőségét növelhetem." Ez a gondolat lett az Alapítvány mottója is. A szervezet nyitott minden olyan információra, véleményre és ötletre, amely Munkácsy életművének szélesebb körű megismertetését, rejtőző képeinek felkutatását és megvásárlását, kultuszának életben tartását és ápolását célozza. Kibontakozási lehetőséget és baráti környezetet kíván létrehozni az eltérő vélemények ütközéséhez, a legeredményesebb megoldások hatékonyabb felismeréséhez és alkalmazásához.

 A célkitűzések és elképzelések között szerepel egy digitális Munkácsy-tárlat létrehozása (a nagyközönség által eddig nem ismert művekből is), amely nemcsak az alkotásokat, hanem azok rövid történetét is bemutatja. Munkácsy Mihály életének és munkásságának népszerűsítése, tudományos feldolgozása, továbbá a róla szóló tanulmányok közzététele. Mivel a művész által készített 650 kép mindössze alig felének tudjuk a hollétét, az Alapítvány feladata az eddig ismeretlen helyeken őrzött képek felkutatása, katalogizálása, a nagy nyilvánosságnak történő bemutatása itthon és külföldön, valamint a képek eredetiségének vizsgálata az elérhető legmodernebb csúcstechnológia segítségével.

 Feladat lesz még: Munkácsy Mihály életművének megőrzése, képei állapotának konzerválása. Egy új, a legapróbb részletekre kiterjedő, naprakész, nagymonográfia kiadása. Munkácsy 1000 levelének rendszerezése, kiadása. A festő életét fókuszba állító és népszerűsítő művészeti alkotások: film, opera, musical és/vagy balett előadások színpadra állítása. Magas színvonalú külföldi kiállítások megrendezése Bécsben, Párizsban, Moszkvában, Kijevben, Londonban, Münchenben, New Yorkban. Excelencia Díj alapítása és odaítélése fiatal tehetségeknek, támogatások odaítélése pályázat útján a Munkácsy-életművet népszerűsítő magánembereknek, intézményeknek és társadalmi szervezeteknek. Folyamatos kapcsolattartás a közönséggel, a támogatókkal, a legfrissebb kutatási eredmények, valamint az Alapítvány tevékenységéről és egyéb, általa szervezett eseményekről szóló ismertetők folyamatos közzététele. A Munkácsy Alapítvány tizenöt tagú Kuratóriuma évente legalább egy lakalommal ülésezik. Az ülések nyilvánosak.

 Az Alapítvány hivatalos működéséről szólva dr. Nanovfszky György ügyvezető elnök elmondta: a bejegyzés 2010. április 16-án megtörtént. Irodája Budapesten az Andrássy út 20-ban található. Szeretnének a magyar művészeti élet aktív részesei lenni. Munkájuk fontosabb területei általánosságban is a tudományos és kulturális tevékenység, kutatás, oktatás-nevelés, tehetségkutatás és hagyományőrzés, ismeretterjesztés, események szervezése és lebonyolítása, kulturális örökségünk megóvása, műemlékvédelem, közhasznú szervezetek számára elérhető egyéb szolgáltatások. Támogatni kívánják a kortárs magyar művészeket, díjak, ösztöndíjak formájában. Ébren kívánják tartani Munkácsy szellemiségét, aki egyszerre tudott magyar, európai és nemzetközi lenni. Elősegítik külföldi alkotók meghívását és magyar alkotók külföldi tanulmányútjait.

 Olyan rejtett kincsek közszemlére bocsátásának támogatását is elhatározták, mint például Brunswick Teréz naplójának kiadása. Cél a méltatlanul háttérbe szorul életművek megismertetése, mint Rudnai Gyula vagy Kohán György festőművész. Mindezek elérésére garancia a kuratórium személyi összetétele. Az alapítvány átvette a Pákh-gyűjtemény és néhány más magángyűjtemény menedzselését. Segítik a híres Munkácsy-trilógia veszprémi kiállítását annak pécsi befejeződése után. Felvették a kapcsolatot a kijevi Nemzeti Múzeummal, a moszkvai Puskin Múzeummal és a szentpétervári Ermitázs vezetőivel, egy nagyszabású Munkácsy kiállítás megrendezése céljából. Tervezik két főmű magyarországi bemutatását, melyek jelenleg az Egyesül Államok két múzeumában vannak. Az egyik a Milton, a másik, amit nagyon kevéssé ismerünk idehaza, a Mozart halála. Az alapítvány támogatja Munkácsy kiállítások megrendezését, három balatoni múzeum máris jelentkezett, hogy szeretne ilyet jövő évben. Ezek fontos rendezvények lesznek, hiszen közös cél, hogy Munkácsy Mihály művészetének nem szabad feledésbe merülni.

Az Alapítvány csatlakozott a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, dr. Lomníczi Zoltánnak az „Emberi méltóság védelmében" tett felhívásához, melynek eddig már tizenháromezernél több aláírója van. http://www.emberimeltosag.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük