Önmagát csak a fény városának nevezi a Budapesten most megnyílt, legújabb bevásárló központ. Az Arena Plaza épp a hatvanhatodik ilyen helyszín Magyarországon, de az építők már tervezik a következő négyet is.

 

 Önmagát csak a fény városának nevezi a Budapesten most megnyílt, legújabb bevásárló központ. Az Arena Plaza épp a hatvanhatodik ilyen helyszín Magyarországon, de az építők már tervezik a következő négyet is.

 A Kerepesi úton, a régi Ügető helyén felépült Arena Plaza megnyitása majdnem káoszba fulladt. A boltok már a hivatalos ünnepi ceremónia előtt megnyitották kapuikat a vásárlók előtt, de ezzel sem volt minden rendben. A tíz órára hirdetett nyitást a rendőrség kérésére 13 órára kellett halasztani, hogy a reggeli közlekedési dugóban ne okozzanak még nagyobb kavarodást. A hivatalos ünnepségre meghívottakat délután fél háromra várták a városligeti Műjégpályához, ahonnan a tervek szerint huszárok kíséretében, látványos menetben vonulnak át a Kerepesi útra. El is indultak – háromnegyed négykor! Hiába volt rendőri felvezetés, az eddigre már kialakult délutáni csúcsforgalommal nem bírtak, az út majdnem egy órát tartott. Besötétedett, mire a Plázához értek.

 Az érkezőket először Csécsei Béla polgármester köszöntötte – volna, ám a meghívott – és ekkor már fáradt – közönség a színpadról elhangzó többszöri figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó némi figyelmet fordítani az ünnepi beszédekre. Az alkalomhoz azért mégsem illő, udvariatlan zajongásban megnyilvánuló érdektelenség további oka talán az is lehetett, hogy a szónokok egymással sem egyeztettek. Többen is elmondták ugyanazt. Pedig azért lett volna mire odafigyelni. Annak ellenére, hogy hatalmas épület készült el, a kerület negyvenezer(!) négyzetméter zöldterülettel gazdagodott. Húszezer új munkahely jött létre és jövőre már százmilliárd forint adóbevételre számítanak a forgalom után a Józsefvárosban.

 Egyed Géza államtitkár először azokra az időkre emlékezett, amikor ötven dollárral a zsebünkben „bevásárolni" indultunk Ausztriába. Ma a Keleti pályaudvarnál nem kell vonatra szállni. Elég egy trolibuszjegy, hogy a C&A, a Calzedonia, a Lacoste, a Zara eredeti árui között válogathassunk. A tervek között a Keletitől tízpercenként induló saját buszjárat beállítása is szerepel. A százmilliárd forintos beruházás, Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontja, másfél év alatt valósult meg. Az építkezés méreteire jellemző, hogy ha az alapozásnál felhasznált vasbeton cölöpöket egymásra helyeznénk, magasabb lenne, mint a Mount Everest! A látogató számára persze ez már nem annyira fontos. Az viszont már igen, hogy a huszonhárom moziterem között az ország első háromdimenziós mozija is megtalálható.

Néhány további beszédet követően a megnyitó ünnepségnek egy kedves epizódja is volt. Az építő, a Plaza Centers cég képviselői három, egyenként négyszázezer forint értékű adományról szóló jelképes csekket adtak át a kerület egy-egy óvodájának, iskolájának és öregek otthonának. Ez a cég elsőként hozott létre nyugati stílusú bevásárló központot Magyarországon, ez volt a Duna Pláza. Azóta már tizenhét hasonlót épített a fővárosban és vidéken, négy másik építése pedig előkészületben van. Üzletközpontjaik iránt rendkívül nagy a kereskedők érdeklődése. Az Arena esetében is jóval több volt a jelentkező, mit a férőhely, ezért válogathattak a bérlők között. Ennek is köszönhető, hogy most eddig még nálunk kevéssé ismert, de egyébként híres világmárkák is megjelenhettek kínálatukkal Budapesten.

 Már este volt, mire a jelképes megnyitást jelző szalag átvágására sor került. A város egy száznyolcvanezer négyzetméter alapterületű, különleges felépítésű, üveg és márványfelületekben bővelkedő új létesítménnyel lett gazdagabb. Az építészek arra is ügyeltek, hogy minél több természetes fény jusson a belső terekre. A középső részeket három, egyenként húsz méter átmérőjű „üvegkémény" világítja meg. Aki elfáradt a sétálásban, az közel harminc étteremben, kávézóban, cukrászdában frissítheti fel magát. Sushi éttermet éppúgy találnak mint főzelékfalót, jó időben pedig akár a tetőteraszon is ebédelhetnek, vacsorázhatnak majd.

www.arenaplaza.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük