2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Készülünk a szezonra

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/944"><img class="image thumbnail" src="/files/images/biz-munk.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülése" title="Az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülése" width="100" height="75" /></a></span> </strong>A nyári szezonra való felkészülés jegyében zajlott az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülése. A megbeszélés légkörét a tárgyilagos szakmaiság jellemezte, a vitában pártszempontok helyett a szakkérdéseké volt a fõszerep.</p><p>

 

az országgyûlés sport- és turisztikai bizottságának legutóbbi ülése A nyári szezonra való felkészülés jegyében zajlott az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülése. A megbeszélés légkörét a tárgyilagos szakmaiság jellemezte, a vitában pártszempontok helyett a szakkérdéseké volt a fõszerep.

 

az országgyûlés sport- és turisztikai bizottságának legutóbbi ülése A nyári szezonra való felkészülés jegyében zajlott az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának legutóbbi ülése. A megbeszélés légkörét a tárgyilagos szakmaiság jellemezte, a vitában pártszempontok helyett a szakkérdéseké volt a fõszerep.

magyar turizmus zrt tájékoztatója Az elõzetesen megadott napirendi pontok tárgyalása elõtt a Bizottság egyhangúan elfogadott egy módosítási javaslatot, melynek értelmében ajánlani fogják annak a körnek a szélesítését, ahol a kereskedelmi tevékenység mentesíthetõ az üzletnyitási kötelezettség alól. Ezt követõen a Bizottság tájékoztatót hallgatott meg a turisztikai szezonra történõ felkészülésrõl, különös tekintettel a Balaton régióra és Budapestre. Budapest és régiója szorosan együttmûködik a Magyar Turizmus Zrt-vel, számos akciót együtt hajtanak végre. Az eszközrendszer évek óta változatlan, de a súlypontok változnak. Idén a 17 nyelven elérhetõ Budapest honlap kap kiemelt figyelmet. A nálunk eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt években csökkent, ezért a Budapestre ?csalogatás" válik az egyik legfontosabb feladattá. A fõvárosban hét Tourinform iroda ad tájékoztatást és a Budapest kártya is nagyon népszerû. A Zrt. és a Budapest Airport közös hirdetési kampányának hatását csökkenti a repülõtéri földi kiszolgálási díj, mely miatt nálunk – a régióban egyedülálló módon – csökkent a diszkont légi-utasok száma is. Ennek ellensúlyozására Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában közös internetes kampány kezdõdik a diszkont légitársaságok utasai körében.

Külföldön jobb a helyzet. Nagy sikerrel folyt Németországban a Frankfurti Cukrászati Hónap, Tokióban és Athénban pedig Magyar Hetek lesznek. Figyelemre méltó az érdeklõdés irántunk Norvégiában, Oroszországban és Finnországban, itt közvetlen kapcsolatokat tartunk az utazási irodákkal.

kardos endre Széleskörû tevékenységrõl számolt be a Budapest – Közép-Duna Vidéki RMI igazgatója, Kardos Endre is. A ?Budapest vendégül várja Magyarországot" kampány célja a vidéki lakosság fõvárosba vonzása és itt-tartása, elsõsorban a nyári idõszak viszonylag alacsony forgalmú hétköznapjaira. Csomagajánlatokat dolgoznak ki, melyek különbözõ árkategóriákban (akciós szálláslehetõség 2-4 csillagos szállodákban 5 000 Ft, 7 500 Ft, 10 000 Ft) egyénileg összeállítható tartalommal (éttermek, városnézés féláron, múzeumok, programgazdák, Magyar Turizmus kártya), akár üdülési csekkel fizetve motiválják az utazóközönséget. Sok vendéget hoznak a sportrendezvények. Jövõre öttusa világbajnokság lesz Budapesten, 2010-ben Magyarország rendezi a triatlon VB-t és a közbensõ években is jelentõs sportrendezvények várhatók. A turisták biztonságát szolgálja, hogy a Sütõ utcai Tourinform irodában Police-info mûködik. Itt a turista tapasztalhatja, hogy azonnal foglalkoznak vele, bármi okból került bajba. A 2006. december 1-tõl 2007. március 31-ig tartó Budapest Winter Invasion kampány célja volt Budapest beutazó forgalmának növelése a holtszezonban, Budapest népszerûsítése és a tartózkodási idõ meghosszabbítása. A kampány összesen 70 partner összefogásával és anyagi hozzájárulásával valósult meg. Összegzésképpen elmondható, hogy a budapesti szállodák pozitívan értékelték a kezdeményezést, összesen 22 ezer vendégéjszaka többlet volt a csatlakozott kereskedelmi szálláshelyeken, ami a kedvezõtlen – az õszi zavargások miatt kialakult – helyzetben igen hatékonynak és sikeresnek ítélhetõ. A BWI tapasztalatai alapján hasonló akciót terveznek a budapesti szolgáltatókkal idén is.

 Már 27 négycsillagos szálloda van a Balaton körül – tudta meg a Bizottság a következõ beszámolóból és a tó melletti három megyében összehangolják a rendõrség munkáját. Megfelelõ összeg áll rendelkezésre a szúnyogirtásra és a biológiai irtást még ebben a hónapban megkezdik. Furcsa, hogy a szezon kezdetén mindig megpróbálják rossz hírét kelteni a Balatonnak, ezúttal az a hír röppent fel, hogy mérgezõ algák vannak a tóban. Az állításnak semmi alapja sincs – hangzott el a bizottsági tájékoztatóban.

tóth zoltánné pénzügyminisztériumA Pénzügyminisztérium képviseletében Tóth Zoltánné a turisztikai vállalkozásokat érintõ adózási szabályokról adott áttekintést. Jelenleg a falusi vendégfogadásból származó bevétel 800 ezer forintig adómentes. Ha az e tevékenységbõl származó bevétel meghaladja az évi 800 ezer forintot, akkor a jövedelem megállapításánál az egész bevételt figyelembe kell venni, és ekkor a jövedelem nem falusi vendégfogadás címén adóköteles, hanem ingatlan bérbeadása, illetõleg egyéb szolgáltatás (étkeztetés, szabadidõprogram) címén. A képviselõk kérték, hogy ebben az esetben csak a többlet legyen adóköteles és ennek megvizsgálására ígéretet is kaptak. Az EU-ban ennél a tevékenységnél 5-10 %, nálunk húsz százalék az ÁFA. Megkezdõdtek a vizsgálatok az adórendszer átalakítására. Jelenleg szakértõk vitatják meg az eddig beérkezett javaslatokat.

háber tamás gkm A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fõosztályvezetõje, valamint a Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Háber Tamás közösen számolt be a magyar vendéglátás helyzetérõl a Bizottság elõtt. A Minisztériumhoz 2006 óta tartozik ismét a vendéglátás. ?Üzletre hangolva" programjukban az adminisztráció, a szabályozás csökkentését tûzték ki célul. A KSH adataiból kiderül, hogy a vendéglátás fejlõdése 2004-ben megtorpant. Ennek egyik oka az ÁFA emelése lehet. Az adatok azt is bizonyítják: a vendéglátásnak a gazdaság egészére gyakorolt hatása lényegesen nagyobb, mint amit a kormányzat hajlandó tudomásul venni. A PüM csak az adókról beszél, a költségekrõl nem! A vendéglátás 67 százaléka ételforgalom, ezért az ÁFA növelés itt súlyos helyzetet teremtett, amit nem ellensúlyoz az ital-ÁFA 5 %-os csökkenése. Az elõnytelen helyzet egyenes következménye sok üzlet bezárása is. Népszerû ugyanakkor a Széchenyi Kártya a vállalkozók körében. Ez az egyetlen hitelforrásuk, mert az EU pályázatok a KKV-k számára tõkehiány miatt elérhetetlenek. Rossz a szakképzés helyzete. Nincs pályaalkalmassági vizsgálat. A Munkaügyi Központ továbbképzésre fordított összege itt kidobott pénz, mert a végzettek többsége nem marad a szakmában. Érthetetlen az is, miért nem lehet még mindig beváltani az üdülési csekkeket az éttermekben? A beszámoló felhívta a képviselõk figyelmét néhány jogalkotási furcsaságra is. Ha valaki egy piacon mindenfajta engedély nélkül vendéglátási tevékenységet végez, a bírság százezer forint. Ha mindent szabályosan csinál, de egy hiba becsúszik, félmillió a büntetés! A kisvállalkozások is kötelesek üzemorvost tartani. Ha õ ír fel gyógyszert egy dolgozónak, az 600.-, ha a családorvos teszi, akkor az 300.- forintba kerül. Akkor minek az üzemorvos? Meghallgatva a beszámolókat, a képviselõk egyetértettek abban: a parlamenti bizottság mindenképpen azon lesz, hogy elõsegítse az idegenforgalmi vállalkozók versenyhátrányának és túlzott adóztatásának csökkentését!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.