2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötven éves a Magyar Nemzeti Galéria — A restaurálás mûvészete

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/950"><img class="image thumbnail" src="/files/images/galeria.thumbnail.jpg" border="0" alt="Budai Vár - Magyar Nemzeti Galéria" title="Budai Vár - Magyar Nemzeti Galéria" width="100" height="72" /></a></span>Az idén ünnepli alapításának, fennállásának 50. évfordulóját a magyar képzõmûvészet legnagyobb és nemzetközileg is legismertebb gyûjteménye. A Magyar Nemzeti Galéria, a rábízott mûalkotások restaurálásáról, felújításáról nyitott tárlatot. </p><p>

budai vár - magyar nemzeti galériaAz idén ünnepli alapításának, fennállásának 50. évfordulóját a magyar képzõmûvészet legnagyobb és nemzetközileg is legismertebb gyûjteménye. A Magyar Nemzeti Galéria, a rábízott mûalkotások restaurálásáról, felújításáról nyitott tárlatot.

budai vár - magyar nemzeti galériaAz idén ünnepli alapításának, fennállásának 50. évfordulóját a magyar képzõmûvészet legnagyobb és nemzetközileg is legismertebb gyûjteménye. A Magyar Nemzeti Galéria, a rábízott mûalkotások restaurálásáról, felújításáról nyitott tárlatot.

Az évforduló kapcsán idén a kiállítások a mûalkotások, a mûértelmezõk és a látogatók közös értékteremtõ szerepét kívánják hangsúlyozni. A restaurálás mûvészete címmel nyíló kiállítás a Galéria ötven év kiemelkedõ restaurálásait mutatja be.

    markó károly restaurált tájképeMarkó Károly restaurált tájképe         

       

A MNG a rábízott mûalkotásokat nemcsak õrzi és bemutatja, hanem állapotukra is folyamatosan gondot visel. A látogatók elõtt rejtve maradó, a színfalak mögött zajló aprólékos restaurátori munka a legfontosabb múzeumi tevékenységek közé tartozik. A közönség a kiállításokon csak a végeredménnyel, vagyis a restaurált mûvekkel szokott szembesülni, pedig a restaurálás folyamata önmagában is izgalmas látványosság. Ennek megtekintésére invitálják a nézõket, bemutatva az elmúlt ötven esztendõ legfontosabb, leglátványosabb eredményeket hozó restaurálásait. A közel száz mûvet felvonultató tárlaton az eredeti mûtárgyak, festmények szobrok kõfaragványok grafikai lapok mellett bemutatják a restaurálás dokumentációját, archív fotókat, a tisztítás és a konzerválás folyamatát rögzítõ fényképeket, videofilmeket is. A látogató elõtt a teljes restaurálási folyamat egyes szakaszai jól követhetõk.

A megnyitón Bereczki Lóránd fõigazgató méltatta a restaurátorok munkáját. Mojzer Miklós – a Szépmûvészeti Múzeum volt fõigazgatója tartott értékelõ beszédet. Megemlékezett a MNG 1957-beni megnyitásáról, amikor a magyar gyûjtemény átkerült a Szépmûvészeti Múzeumból és arról a nagyhorderejû munkáról, amit a restaurátok végeztek, amikor újjáalakították a II. világháború alatt lerombolt házakból elõkerült darabokból a leromlott mûtárgyakat, festményeket, szobrokat Ez maga is mûvészet volt, amit a restaurátorok kedvvel és szívesen végeztek..

Ötvenhét – Ötven hét – címmel  2007 december 21-ig, az év ötven péntekjén a múzeum mûvészettörténészei ingyenesen látogatható elõadássorozatot tartanak a gyûjtemény leghíresebb,  mûalkotásairól a mûvek kiállítási helyszínén.

Simon Éva

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.