2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Katona, tudós, szobrászmûvész

3 min read
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/953"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Berek-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Berek Lajos: Zrínyi Ilona" title="Berek Lajos: Zrínyi Ilona" width="75" height="100" /></a></span><strong> </strong>A három foglalkozás, a három hivatás bármelyike önmagában is kitölti egy ember életútját. Amikor pedig mindhárom együtt jelenik meg, biztosak lehetünk abban, hogy különleges személyiséggel van dolgunk. </p><p>

  Berek Lajos: Zrínyi Ilona A három foglalkozás, a három hivatás bármelyike önmagában is kitölti egy ember életútját. Amikor pedig mindhárom együtt jelenik meg, biztosak lehetünk abban, hogy különleges személyiséggel van dolgunk.

  Berek Lajos: Zrínyi Ilona A három foglalkozás, a három hivatás bármelyike önmagában is kitölti egy ember életútját. Amikor pedig mindhárom együtt jelenik meg, biztosak lehetünk abban, hogy különleges személyiséggel van dolgunk.

Berek Lajos Dr. Berek Lajos életrajza röviden, néhány mondatban összefoglalható. Nyíregyházán érettségizett, elvégezte a Zalka Máté Katonai Mûszaki Fõiskolát, több katonai beosztás betöltése után ma ugyanitt, a Bolyai János Katonai Mûszaki Fõiskola dékánja, ezredesi rangban. Számos kitüntetés birtokosa. Ennyi elég is lehetne ahhoz, hogy a kiváló hadtudóst tiszteljük benne, ám õnála ennél sokkal többrõl van szó. Már gyerekkorában is vonzódott a fához, a fafaragáshoz. Kezdetben inkább kopjafákat készített, késõbb már egész szobrokat faragott, míg végül eljutott a bronzig – alkotó mûvészete kiteljesedett.

Berek Lajos: Bocskai István Összesen közel hatvan köztéri alkotása készült már el bronzból és fából, szobrai többségének témáját a magyar történelem adja. Bármelyiket is szemléljük, mindegyikben ott van az ember, sok érzés és tisztelet régi nagyjaink emléke iránt. Mûvészetére leginkább talán ez jellemzõ: emlékezésre bíztat! A régmúltba kísér, de mégis testközelbe hozza ezt a múltat, amire a jelenben alapozni, építkezni kell. A megformált alakokból mindenki választhat magának kedvencet hadtörténelmünk dicsõ személyiségei közül. Más mûveivel a világháborúk magyar hõseinek, áldozatainak, megint másokkal az 1848-49-es forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket.

Berek Lajos: Zrinyi Miklós Elsõ bronz szobrát – mely a kormányzót ábrázolja – Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulóján avatták fel. Ma már több, mint hatvan kiállítás van mögötte, alkotásai Magyarországon kívül Erdélyben, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is láthatók. Idehaza hét városban, illetve községben állított millenniumi emlékmûvet. A köztéri alkotások mellett kisplasztikákat is készít – elsõsorban fából. Mûveit szemlélve elgondolkodtató: ha egy darab fát tûzre dobunk, melegíteni fog, de kívülrõl. Ha Berek Lajos veszi kézbe, alkotás születik, ami belülrõl melegít majd – sokkal tovább! Õ olyan alkotó, aki minél többet ad át mûvészetébõl, az annál nagyobbá teljesebbé válik.

Berek Lajos legújabb kiállítása május 24-ig látogatható, hétfõtõl péntekig, 14 és 17 óra között a Nemzeti Tankönyvkiadó aulájában (1143 Budapest, Szobránc utca 6-8). A belépés díjtalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük