Disznókõ Ötödik alkalommal tartotta meg piacra kerülõ borainak bemutatóját a Tokaj Renaissance, a Tokaji Nagy Borok Egyesülete. A Gundel étteremben rendezett seregszemlén ezúttal a 2003-as évjárattal ismerkedhettek a meghívottak.

Disznókõ Ötödik alkalommal tartotta meg piacra kerülõ borainak bemutatóját a Tokaj Renaissance, a Tokaji Nagy Borok Egyesülete. A Gundel étteremben rendezett seregszemlén ezúttal a 2003-as évjárattal ismerkedhettek a meghívottak.

Tokajis palack A bemutatón megjelent tizennyolc pincészet számos kiváló bort vonultatott fel, a legnagyobb figyelmet mégis egy üres palack vonta magára. Ismert a történet, hogy a Fuggerek varsói pincéjében tárolt, 250 – 300 éves tokaji borok 1945-ben a szovjet hadsereg kezébe kerültek. Zsukov marsall, 1958-ban magas rangú amerikai katonák tiszteletére fogadást adott, ahol ezekbõl a borokból is kóstolhattak. Az egyik amerikai admirális segédtisztje borszakértõ volt. Ámulva jegyezte fel, hogy a bormatuzsálemek tökéletes, kifogástalan állapotban voltak. Az eset joggal keltette fel a borértõ emberek, fõként pedig a tokaji bortermelõk érdeklõdését.

Dusóczky Tamás A kérdés az volt, miként lehetne a bort úgy elzárni a levegõtõl, hogy ez a szigetelés akár évszázadokig kitartson. Úgy tûnik, a megoldást Dusóczky Tamás, a Tokaj Renaissance Borrend nagymestere találta meg. Irányítása alatt egy egész csapat dolgozott, míg végül az Ajka Kristály legyártott egy különleges üveget. A palackot – az ûrhajózásban, a NASA által kidolgozott eljárás szerint – puha fémbetét gyûrûvel ellátott üvegkristály zárja, ami akár ötszáz évig is megakadályozhatja az oxigén behatolását. Mivel a palack már rendelkezésre áll, most a tokaji termelõk kínálnak majd borokat, amiket nemzetközi zsûri értékel. A legjobból 5000 palackot töltenek meg. Négyezer belõlük piacra kerül, ezer viszont a Sárospataki Kollégium pincéjébe zárva várja, hogy tízévenként újra megvizsgálják – kétszáz évig!

Classic Bár a bemutatón résztvevõk egy emberként határozták el, hogy az utolsó vizsgálaton is jelen lesznek, most mégis inkább a poharakba került borokat vették vizsgálat alá. A 2003-as, különleges év volt. A rügyfakadást szokatlanul gyorsan, egy hónap után követte a virágzás. Száraz, szinte aszályos nyár után a korai fajták már augusztusban beérettek. Októberben volt némi esõ, ez beindította az aszúsodást, a hónap végén pedig hó is esett. A párnapos hideg után lilás, szinte kocsonyás, eszményien szép aszúszemeket szüretelhettek. A borokban telt, illatos, mindemellett nagyon friss savak kísérik a gazdag aromavilágot.

Bodvin A bemutatón részvevõ pincészetek – érthetõ módon – igyekeztek különlegességekkel kirukkolni. Mivel a 2003-as mellett más évjáratot is hozhattak, a Bodvin Pincészet olyan – 2005-ös – Tokaji Furmintot kínált, ami elsõ látásra bizony becsapta a szemlélõt. Az ilyen nagyon halványzöld, szinte átlátszó szín általában gyenge bort sejtet – itt errõl szó sincs! A megszokott, régi tokaji ízvilágtól elszakadva, friss, gyümölcsös, lekerekített savakban gazdag bort készítettek – sajátos eljárással. A válogatott, ép, tökéletesen érett fürtöket október végén szüretelték. Nem bogyózták le, az egész fürtösen került a présbe, 17 fokon erjesztve, finom seprõn tartva érlelték.

Gundel tokajik A számos ismert és nagy múltú tokaji pincészet kiválóságai közül is kitûnt a Gundel étterem saját borkínálata, melyben a 2003-as évjáratot 6 puttonyos aszúval is képviselték. Csak az igazán szakértõk tudták a pohárban megkülönböztetni az Oremus 5 és 6 puttonyos aszúját, inkább csak a szín jelenthetett némi segítséget. A látogatók örömmel tapasztalták, jelentkezik már az utánpótlás is a borvidéken. Elõször vett részt a bemutatón a 2005-ben alakult mádi Alana Pincészet, ahol a régi hagyományokhoz nyúlnak vissza. Birtokaik egy része fiatal ültetvény, de vannak régi, karós telepítésû területeik is. Kizárólag a saját termelésû szõlõt dolgozzák fel, fahordóban, vadélesztõvel erjesztve, hogy a termõhely és az évjárat jellemzõi a legjobban érvényesülhessenek.

Sajtbüfé A rengeteg kiváló bor kóstolását sajtbüfé tette élvezetesebbé. T. Nagy Tamás megfogalmazása szerint a sajt: tej, só, oltóanyag – és egy kis poézis! A sajt az ízek kertjében mezei virág. Találkozása a borral az összetartozás egyik legszebb példája. A kettõjük közötti egyensúlyt megtalálni mégis nagy feladat. Amikor módunk van rá, érdemes elszakadni a megszokott hagyományoktól és olyan ízeket is kipróbálni, amire józan logikával nem is gondolnánk. Nos – a bemutató bõséges bor- és sajtválasztéka erre nagyszerû lehetõséget kínált. A leginkább összeillõ párokról a nap végéig hiteles döntés nem született.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük