2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai kongresszus Budapesten: hízunk!

7 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/967"><img class="image thumbnail" src="/files/images/newsletter.thumbnail.jpg" border="0" alt="A konferencia hivatalos kiadványa" title="A konferencia hivatalos kiadványa" width="72" height="100" /></a></span>A  <em>15. Európai Elhízástudományi Kongresszus</em>   delegátusai Budapesten gyûltek össze háromnapos tanácskozásra 2007. áprilisában.  A 2.500 fõnyi résztvevõ a szakma legnevesebb kutatói és orvosai közül kerül ki. A rendezvény az elhízással, annak kezelési lehetõségeivel, az elhízás közegészségügyi vonatkozásaival és a megelõzés lehetõségeivel foglalkozik. Bemutatják az elhízással és társbetegségeivel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, az elhízás sejtes és a molekuláris folyamatainak hatását.</p><p>

a konferencia hivatalos kiadványa15. Európai Elhízástudományi Kongresszus   delegátusai Budapesten gyûltek össze háromnapos tanácskozásra 2007. áprilisában.  A 2.500 fõnyi résztvevõ a szakma legnevesebb kutatói és orvosai közül kerül ki. A rendezvény az elhízással, annak kezelési lehetõségeivel, az elhízás közegészségügyi vonatkozásaival és a megelõzés lehetõségeivel foglalkozik. Bemutatják az elhízással és társbetegségeivel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, az elhízás sejtes és a molekuláris folyamatainak hatását.

a konferencia hivatalos kiadványa15. Európai Elhízástudományi Kongresszus   delegátusai Budapesten gyûltek össze háromnapos tanácskozásra 2007. áprilisában.  A 2.500 fõnyi résztvevõ a szakma legnevesebb kutatói és orvosai közül kerül ki. A rendezvény az elhízással, annak kezelési lehetõségeivel, az elhízás közegészségügyi vonatkozásaival és a megelõzés lehetõségeivel foglalkozik. Bemutatják az elhízással és társbetegségeivel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, az elhízás sejtes és a molekuláris folyamatainak hatását.

A kongresszus témakörét sajtótájékoztatón ismertette dr. Halmy László professzor, az ECO  (European Association for the Study of Obesity,  Európai Elhízástudományi Társaság) alelnöke,  a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke,  Vojtech Hainer professzor (Cseh Köztársaság), az ECO elnöke  és  Wim Saris professzor (Hollandia), a Nemzetközi Tudományos Bizottság elnöke.  

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, különös tekintettel kísérõ betegségeire és a belõlük adódó halálesetekre.  A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint egyes európai országokban a halálozások több mint 50%-a az elhízáshoz köthetõ.  Az 1980-as évek óta sok európai országban háromszorosra nõtt a felnõttkori elhízás elõfordulása, sajnálatos módon a gyermekek körében is.  A túlsúlyos fiatalok nagy valószínûséggel felnõtt korukban is jelentõs súlyfelesleggel küzdenek, egészségügyi rizikófaktoruk magasabb lesz,

emellett náluk már fiatal korban kialakulhatnak ?felnõttkori betegségek", pl. a 2-es típusú cukorbetegség.

Az egyes régiók túlsúlyos gyermekekre vonatkozó számadatai;

-a mediterrán térségben, Máltán, Szicíliában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban a 7-11 éves gyermekek 30%-a küzd túlsúllyal,

-Angliában, Írországban, Cipruson, Svédországban és Görögországban ez az arány 20%,

-Franciaországban, Svácban, Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Németországban, Dániában, Hollandiában és Bulgáriában  10-20%-nyi.

Az amerikai adatok még riasztóbbak,  Európa ugyan még 10-15 évvel ?le van maradva", de a rés a két kontinens számadatai között egyre szûkül.  Az International Obesity Task Force (IOTF) adatai szerint minden ötödik európai gyermek túlsúlyos. A felnõttkori túlsúly és elhízás átlag-aránya Európában férfiaknál 10-27%-ig, nõknél 38%-ig terjed.  Európa egyes részein még az amerikai 67%-ot is meghaladja,  legrosszabb a helyzet Finnországban, Németországban, Görögországban, Cipruson, Csehországban, Szlovákiában és Máltán.

A kontinensnek tehát súlyos egészségügyi és szociális tehertételekkel kell szembesülnie a közeljövõben, az elhízás mértéke elérte a kritikus pontot!   28 európai ország adatai alapján megállapítható, a kontinensen elégtelenek az elhízás kezelésének feltételei és körülményei.  Elégtelen egészségügyi ellátórendszer, csekély számú szakmailag felkészült orvos áll szemben az elhízással és túlsúllyal küzdõ betegek rohamosan növekvõ tömegével, EASO felmérések szerint. Sok európai országban az elhízással vagy túlsúllyal küzdõ betegek kizárólag háziorvosukhoz, ill. kardiológus, belgyógyász, nõgyógyász szakorvoshoz fordulhatnak. Õk azonban nem rendelkeznek az elhízás kezeléséhez szükséges speciális gyakorlattal, tapasztalatokkal.  Ugyancsak az EASO jelentése mutatta ki, hogy kizárólag Csehországban, Örményországban, Szerbiában  és Izraelben fordulhatnak az elhízottak szakosodott szakorvoshoz. Hasonló a helyzet az elhízott gyermekekkel. Az elhízással foglalkozó hálózat legnagyobb lefedettségben Romániában található, átlagnál több centrum van Finnországban, Portugáliában és Görögországban.  Legrosszabb a helyzet az Egyesült Királyságban.

A súlyos elhízás kezelésében egyre nagyobb szerep jut a sebészeti beavatkozásoknak.  Ezzel kapcsolatosan új európai irányelvet adott ki a Bariatric Scientific Collaborative Group elnevezésû munkacsoport, miután nyilvánvalóvá vált, egyre több az olyan típusú elhízás, melynek kezelése egyszerûbb és gazdaságosabb a minimális invazív beavatkozással. Az adatok arról szólnak, hogy Franciaországban található a legtöbb, az elhízás sebészeti kezelésével foglalkozó centrum, bár európai viszonylatban itt a legkevesebb az elhízott. A kongresszuson most foglalkoznak elõször, de csaknem 100 absztraktban az elhízás sebészeti kezelésének kérdéseivel.

A 15. Európai Elhízástudományi Kongresszus (ECO 2007) célja, hogy összesítse a témakörrel kapcsolatos eddig felhalmozott tudást és konzultációs lehetõséget biztosítson a megjelent szakembereknek a legfrissebb kutatási eredményekrõl és módszerekrõl. A tájékoztató elõadói hangsúlyozták, az elhízás kezelése a XXI. században már nem lehet esztétikai vagy kozmetikai kérdés, társadalmi elvárásként kell kezelni.  Az Európai Elhízástudományi Társaság a téma új megközelítését és az elhízott emberek diszkriminációjának megszüntetését sürgeti.   Hainer professzor megfogalmazása szerint;  az elhízást ugyanúgy az egészségügyi ellátórendszer keretei között kellene kezelni, mint bármely más komplex betegséget, empátiával és elõítéletek nélkül.

Halmy professzor kiemelte, Magyarországon sok az elhízott, különösen aggasztó az elhízott gyermekek magas száma!   Az országok rangsorában az elsõ harmadban elfoglalt helyünkön változtatni kell.

Hazánkban óránként 7 ember hal meg elhízással összefüggõ kórképekben, a kapcsolódó társadalmi többletkiadások mértéke meghaladja az évi 30 milliárd forintot. 

Az elhízás kérdésköre társadalmi problémát jelent, ezért társadalmi megoldást kell találni, amely nem egyetlen szakminisztérium ügye.  A korai felvilágosítás kérdése megoldatlan, az iskolákban mindenképpen foglalkozni kellene a problémával, legalább egy osztályfõnöki óra erejéig.  A kommunikáció Janusz-arcú, fogyasztásra bíztat, a másik oldalon pedig ott van a kóros fogyókúra, az anorexia nervosa problémaköre is.  Elengedhetetlen a fizikai aktivitásra, a gyümölcsfogyasztásra való bíztatás! Az Euroastra kérdésére válaszolva a professzor elmondta, a mentális eredetû elhízás kérdéskörében további kapcsolatfelvételre kerül sor a Magyar Pszichiátriai Társasággal.

Az április 22-25 között zajló kongresszus napjai alatt 6 plenáris ülésen, 4 workshopon és 700 poszteren megismerhetõ témák;

-az élelmiszer-reklámok hatására a gyermekek valóban többet esznek,

-a gyermekelhízás európai kutatási eredményei,

-oxigén-szegény szobában végzett futás segít a súlycsökkentésben,

-a képzettség és az etnikai háttér kapcsolata a hízás-hajlammal,

-a csecsemõk korai elválasztása és a gyermekkori elhízás kapcsolata,

-az internet segíti az orvost az elhízás elleni harcban.

Az orvosok számára online tanfolyamok állnak rendelkezésre a SCOPE,  Specialist Certification for Obesity Professionals in Education  projekt keretében.Az Europai Bizottság egymillió eurós finanszírozással új online projektet indít 2007 nyarán  HOPE (Health-promotion through Obesity Prevention across Europe)  címmel, várják a jelentkezõket!  A projektet az IASO támogatása mellett az Erasmus University Medical Centre in Rotterdam koordinálja.

http://www.eco2007.org/

http://www.obesitynetwork.ca/

http://www.obesitereseau.ca/

www.scope-online.org/membership.htm

http://www.gehealthcare.com/

http://www.iaso.org/

www.tandf.no/ijpo

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/platform/platform/platform_en.htm

www.blackwellpublishing.com/obr

http://www.easoobesity.org/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.