2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egy picit más – egy picit több – I. rész

5 perc olvasás

katal-1.jpg Bemutatta a 2018-ra szóló utazási ajánlatainak katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda. Szinte nincs is már a földnek olyan országa, ami a 140 oldalon felvonultatott kínálatban ne szerepelne, vagy ha mégis van, egészen biztos, hogy az utazó kérésére meg tudnak szervezni oda is egy tartalmas kirándulást.

katal-2.jpg Az utazás nagyon sokak számára nem akkor kezdődik, amikor kimennek a repülőtérre, a vasúti- vagy a buszpályaudvarra. Már sokkal korábban! Abban a pillanatban, amikor kézbe vesznek egy jól összeállított, szép képeket felvonultató katalógust, amiben válogathatnak. Az 1000 Út idei katalógusa pont ezt az élményt nyújtja. A tervezésekor körültekintően gondoltak a hosszú hétvégékre és két oldalon, március 15-től az őszi, októberi iskolai szünetig, 126 ajánlatot sorakoztatnak fel a hét időpontra. Utána pedig hat témakörbe csoportosítva következnek a körutazások világszerte, az északi utak, a hajóutak, a mediterrán és európai körutazások, a bor és gasztronómiai utak, végül pedig a különleges ízek kedvelői számára a „csak” tisztán gasztronómiai utak zárják a sort.

katal-3.jpgA katalógus bemutatását mindjárt egy fejtörővel kezdte az iroda tulajdonosa, Ermilov Oleg. Megkérdezte, mit jelenthet ez a négy szám: 7, 80, 147, 333, majd mindjárt meg is adta rájuk a választ. Az iroda ebben az évben – amennyiben az Antarktisz mintájára hajlandóak vagyunk az Északi sarkot is kontinensnek tekinteni – akkor 7 kontinensen 80 országba, 147 körutazást szervez, összesen 333 időpontra! A tavalyi év igen sikeres volt – mondta – az egzotikus országokba például 50 csoportot tudtak küldeni. A közönség számára fontos szempont, mennyire biztonságos az utazás egy irodával, ezt jól mutatja egy szám, az iroda által letett biztosítási kaució összege. A 2016-os 60 millióról ez az érték az idén már 204 millióra emelkedett és ezzel az 12 %-ot teljesítők között az ötödik helyre jöttek előre!

katal-4.jpg Abban persze nincs semmi meglepő, hogy az iroda fennállása óta a legnagyobb terjedelmű katalógus első tizenhét oldalán oroszországi utak szerepelnek és azok között is az első helyen Szentpétervár áll. Eben az évben már a Wizz Air közvetlen járatával lehet ide eljutni. A menetrend is nagyon kedvező, reggel indulnak Budapestről és délelőtt tíz órára már meg is érkeznek az utasok, így mindjárt az első nap is tartalmas programokkal telik. Indulnak utak olyan időpontokban is, amikor lehetőség van a Magyarországról sosem látható „fehér éjszakák” megismerésére. A jó minőségű, négycsillagos szállodák a város központjában vannak. A két főváros, Szentpétervár és Moszkva, egy utazás során is megtekinthető – ráadásul két módon. Szentpétervárról a Sapsan szuperexpressz a 600 kilométeres távolságot négy óra alatt teszi meg és aznap már kezdődhet is a moszkvai városnézés. A másik megoldás sokkal kényelmesebb: egy hajóút a Néván, az Onyega-tó, a Fehér-tó, és a Ladoga-tó érintésével, a Volgán és a Moszkva folyón haladva érik el a várost. A több napos út során kikötnek számos érdekes helyen, az „Aranygyűrű” városainak néhány szép látványosságát keresik fel.

katal-5_jpg.pngElég egy pillantást vetni a térképre, hogy belássuk, Oroszország ázsiai területei rengeteg felfedezni valót tartogatnak számunkra. A lehetőség is megvan eljutni a vadregényes tájakra, mert ott van a Transzszibériai vasút és az Oreint Expressz. Ez utóbbival még Pekingbe is bekukkant egy napra a vállalkozó kedvű utazó. Egészen más kalandokat kínál az orosz Távol-Kelet. Itt a kamcsatkai vulkánoktól a szibériai tigrisig terjed a látnivalók sora és a programba még belefér egy egész napos kirándulás is a Kuril-tóhoz, ahol a medvék és a szirti sasok lazacot halásznak. Egy másik, tizenöt napos út Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékeire vezet, több Világörökség védelem alatt álló helyszínre. Itt bizony néhány éjszakát jurtában kell eltölteni, de az élményt meleg forrásokban fürdőzés színesíti.

katal-6.jpg Egészen más vidékre, a Kaukázus gyöngyszemeihez Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán szépségeihez is elkalauzolja utasait az 1000 Út iroda. Grúziát nem véletlenül nevezik a Kaukázus szívének, bár a magyar utazók szívét a grúz borok is megdobogtatják – és erre akár egy hosszú hétvégén is lehetőség van! Az azeri fővárost, Bakut, nem minden ok nélkül nevezik a „Kaszpi Dubai”-nak, ám akit a legmodernebb épületek kevésbé hatnak meg, azoknak bizonyára tetszeni fog a fortyogó iszapvulkánok sora. A Selyemúton a „világ tetejére”, Kirgizisztánba, a Tien-san hegylánchoz, egy másik – kilenc napos – útvonalat választva pedig Üzbegisztánban a káprázatos szépségű három város: Taskent, Buhara és Szamarkand 2500 éves, mind a mai napig épségben megmaradt műemlékeinek meglátogatására van lehetőség.

katal-7.jpg Elhagyva az egykor volt Szovjetunió területét, kiválaszthatjuk a katalógusból azt az utat is, ami a mesés Perzsiába, a mai Iránba visz el. Ám legalább ennyire vonzó lehet a tizenhat napos körutazás Pekingtől Makaóig, magában foglalva a főváros, a Kínai Nagy Fal és a harcművészetükről híres shaolin szerzetesek felkeresését. A „puskagolyó expressz” majd Xi’anba röpíti az utasokat, nem marad ki Shanghai és Hongkong sem. Egy rövidebb, nyolcnapos útba „csak” Peking, a Nagy Fal és Shanghai, no meg az expressz fér bele, amelyik igencsak kiérdemli a nevét. A két város közötti 1318 kilométeres távolságot négy óra alatt teszi meg. Már nem ilyen sebességgel, sokkal nyugalmasabban, 14 nap alatt nyílik lehetőség Dél-Kína és Tibet látványosságainak megtekintésére. A régi útleírások kedvelői tudják: Lhassa felkeresése évszázadokon át életveszélyes volt. Ma már nem az, a programban még a Dalai láma palotájának megtekintése is szerepel.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.