2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Shakespeare világpremier Gyulán – VII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál 2011. július 7- 17.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/51677"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/b_2.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>2011. július 7-én a gyulai Várszínház bemutatójával a Troilus és Cressida premierrel indul a Shakespeare Fesztivál. Hetedhét országból hét színházi előadás érkezik és a londoni Globe zenészeinek koncertje lesz a ráadás! A vendégek: Budapest, Sepsiszentgyörgy, Szöul, Tbiliszi, és Vilniusz színházai.

b 2.thumbnail2011. július 7-én a gyulai Várszínház bemutatójával a Troilus és Cressida premierrel indul a Shakespeare Fesztivál. Hetedhét országból hét színházi előadás érkezik és a londoni Globe zenészeinek koncertje lesz a ráadás! A vendégek: Budapest, Sepsiszentgyörgy, Szöul, Tbiliszi, és Vilniusz színházai.

b 2.thumbnail2011. július 7-én a gyulai Várszínház bemutatójával a Troilus és Cressida premierrel indul a Shakespeare Fesztivál. Hetedhét országból hét színházi előadás érkezik és a londoni Globe zenészeinek koncertje lesz a ráadás! A vendégek: Budapest, Sepsiszentgyörgy, Szöul, Tbiliszi, és Vilniusz színházai.

a%20%281%29 8.thumbnailA program különlegessége a magyar és a külföldi produkciók egymást kiegészítő gazdagsága, tíz nap alatt öt színpadi vendégjáték, köztük egy világpremier, filmek, zene és egy konferencia szerepel. Újdonság, hogy idén először bérletet is lehet váltani, akár interneten is. Az elmúlt években azzal vívott ki komoly rangot és elismerő sajtóvisszhangot a fesztivál, hogy a meghívott produkciókat a világ élvonalába tartozó előadások közül választja. Idén is így lesz, sőt van egy világpremier is Gyulán: Miranda – W. Shakespeare: A vihar című műve nyomán. Rendező: a Vilniusból érkező világhírű Oskaras Korsunovas. Az OKT/Vilnius City Theatre (Litvánia) előadása az Erkel Műv. Központban. Másik világhírű vendégünk a grúz rendező, Robert Sturua a Vízkereszt, vagy amit akartok, a grúz Rustaveli Nemzeti Színház előadásában. A magyar Shakespeare előadások között a Troilus és Cressida Horváth Csaba rendezésében és koreográfiájával a Várszínház felkérésére készülő bemutató.

A legtávolabbi előadás a Szentivánéji álom Dél-Koreából, a dél-koreai Yohangza Theatre Company fesztiváldíjas előadása YANG Jung-Ung rendezésében, a legfiatalabb az Iskola Színház:  Rómeó és Júlia a budapesti FRINGE-ről érkezik. A Budapest Fringe Fesztivál 2011 Fringe-díjas interaktív beavató színházi előadása Quintus Konrád rendezésében. Érkezik alternatív (HOPPArt Korijolánusz), klasszikus (Örkény Színház János király) és határon túli (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház  A velencei kalmár) társulat. Zene nélkül nem múlhat el Shakespeare Fesztivál: korabeli kocsmadalok (Musicians Of The Globe) és új, dzsesszesített szonettek (Jazzonet) zárják majd a programot, amelyet gasztronómia és borkóstolás tesz teljessé. Az előadások Európa egyetlen épségben megmaradt síkvidéki várának színpadán, a páratlan szépségű középkori vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek. A kísérő programokban látható lesz minden darab filmváltozata a Kamarateremben, és délutánonként Nagy András drámaíró társaságában megbeszélik az előző nap látottakat.

a%20%282%29 6.thumbnailA filmek között olyan érdekességek szerepelnek, mint a Vízkereszt, vagy amit akartok – Katona József Színház 1989, Coriolanus – Katona József Színház 1985, A velencei kalmár – Budapesti Kamaraszínház 1998, és a Rómeó és Júlia – kaposvári Csiky Gergely Színház 1992.

a%20%283%29 3.thumbnailAz idei újdonság gyerekeknek és felnőtteknek Shakespeare mesék az első három napon a délutáni órákban a Vár mellett, és ugyanott utcaszínház, Lóvátett lovagok – utcaszínházi bemutató, valamint Szentivánéji Borfesztivál, borbemutató, borkóstoló Magyarország borvidékeinek neves boraiból. 10 napon át korabeli konyhai remekek „Shakespeare konyhája" kóstolható mai szakácsoktól a Patriótában és a Corvin Hotel éttermében.

 www.shakespearefesztival.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.