2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SmartWay: Környezetbarát logisztikai rendszer a HP-nál

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12342"><img class="image thumbnail" src="/files/images/sm.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.epa.gov/otaq/smartway/" title="http://www.epa.gov/otaq/smartway/" width="100" height="30" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.epa.gov/otaq/smartway/">http://www.epa.gov/otaq/smartway/</a> </strong></span></span><p>A HP 2008. április 23-án bejelentette, hogy az iparágban elsőként jogot szerzett az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Environmental Protection Agency - EPA) <a href="http://www.epa.gov/otaq/smartway/">SmartWay</a> logójának használatára. A cég egyes fogyasztói IT termékein tüntetheti fel a logót, bizonyítva, hogy a termékdisztribúciós rendszere megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak.</p><p>

 http://www.epa.gov/otaq/smartway/http://www.epa.gov/otaq/smartway/

A HP 2008. április 23-án bejelentette, hogy az iparágban elsőként jogot szerzett az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Environmental Protection Agency – EPA) SmartWay logójának használatára. A cég egyes fogyasztói IT termékein tüntetheti fel a logót, bizonyítva, hogy a termékdisztribúciós rendszere megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak.

 http://www.epa.gov/otaq/smartway/http://www.epa.gov/otaq/smartway/

A HP 2008. április 23-án bejelentette, hogy az iparágban elsőként jogot szerzett az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Environmental Protection Agency – EPA) SmartWay logójának használatára. A cég egyes fogyasztói IT termékein tüntetheti fel a logót, bizonyítva, hogy a termékdisztribúciós rendszere megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak.

A SmartWay a logisztikai iparág számára kifejlesztett ajánláscsomag, mely az üzemanyagfogyasztás mérséklését, az üvegház-hatású és egyéb káros gázok kibocsátásának csökkentését célozza.

„A HP nem csak saját működése során törekszik a környezetvédelem elveinek érvényesítésére, hanem üzleti partnereivel, beszállítóival és az iparági szereplőkkel összefogva azon dolgozik, hogy világszinten is kedvezően befolyásolja a káros környezeti hatásokat – mondta el Tony Prophet a HP ellátási láncért felelős alelnöke. – Hiszünk abban, hogy az erőfeszítéseink nem csak a vásárlóink számára fontosak, és nem csak az üzletmenetet segítik, hanem mindannyiunk számára egészségesebb világ megteremtéséhez járulnak hozzá."

A SmartWay program célja, hogy a szállítás során keletkező széndioxid-kibocsátás 2012-ig 33 millió tonnával, a nitrogén-oxidok kibocsátása pedig évente 200 000 tonnával csökkenjen. Az ajánlások betartásával a logisztikai iparág üzemanyag-igénye évente 150 millió hordóval csökkenthet, ami 12 millió (!) autó fogyasztásának felel meg.

Bár az EPA programjához több mint 700 vállalat csatlakozott, a HP az első, amely feltüntetheti a termékei csomagolásán a SmartWay logót. Ennek feltétele, hogy a szállítási lánc minden eleme teljes egészében megfeleljen a SmartWay ajánlásainak.

„A HP kiváló munkát végez a fenntartható fejlődés, ezen belül pedig a környezetbarát szállítási technikák területén – kommentálta az eredményt Margo T. Oge, az EPA igazgatója. – A vállalat kétséget kizáróan elkötelezte magát a tisztább környezet és a felelősebb energiagazdálkodás mellett."

A SmartWay programban részt vevő vállalatok szállítási láncainak környezeti teljesítményét az EPA rendszeresen auditálja, a cégek pedig vállalják, hogy három éven keresztül jelentős beruházásokkal igyekeznek „zöldebbé" átalakítani a működésüket.

A HP emellett a HP Pavilion és a Compaq Presario termékcsalád (asztali számítógépek, monitorok, kellékek) gyártásában és a termékek disztribúciójában részt vevő összes logisztikai partnert átvilágította, és segítséget nyújtott nekik az EPA ajánlások teljesítéséhez. Ma a teljes szállítási lánc megfelel a SmartWay program előírásainak.

A HP célja, hogy minden termékére kiterjessze a programot, várható tehát, hogy a közeljövőben újabb eszközök csomagolásán jelenik meg a SmartWay logó.

A HP az ajánlásokon túl további lépésekkel csökkentette az otthoni felhasználóknak szánt laptopok szállításának környezeti terhelését. A kísérleti program keretében az árut fa helyett műanyag raklapokon szállítják.

A műanyag raklapok – amellett, hogy gyártásuk során nem kell erdőket elpusztítani – erősebbek, könnyebbek és tartósabbak. A HP becslése szerint 2006-ban csupán a fa raklapok elhagyása az európai és dél-amerikai légi szállítási láncban 150 autónak megfelelő széndioxid-kibocsátás csökkenést eredményezett.

A HP az AIRDEX International segítségével gondoskodik a műanyag raklapok begyűjtéséről és újrahasznosításáról is. Az európai programban a raklapok 98 százalékát újrahasznosították.

„A műanyag raklapok használatával csökkenthető a káros anyag kibocsátás, az üzemanyag-fogyasztás, lassítható az erdőpusztítás és ritkábbak a munkahelyi balesetek is – mondta el Vance Seagle, az AIRDEX International alapító vezérigazgatója. – Ritkábban sérül a repülőgépek raktere is, így a műanyag raklapok használata végeredményben sokkal olcsóbb."

A HP jelentősebb amerikai kiskereskedelmi partnerei április 1 óta szintén készen állnak a műanyag raklapok fogadására.

A HP évekkel ezelőtt elindított környezettudatos tervezési programja nem csak az ellátási láncra, hanem az energiatakarékosságra, az anyaghasználatra és az újrafelhasználhatóságra egyaránt koncentrál.

Az iparági szereplők közül a HP rendelkezik a legtöbb arany EPEAT minősítésű termékkel. A független iparági szervezetek által kidolgozott EPEAT (Electronic Products Environmental Assessment Tool) minősítés célja, hogy a vásárlók könnyen összehasonlíthassák az asztali számítógépek, laptopok és monitorok környezetvédelmi tulajdonságait. Az EPEAT minősítésnek három fokozata van (bronz, ezüst, arany).

A HP vállalta, hogy megfelelő alternatív technológia esetén 2009-ig száműzi a gyártásból a brómalapú tűzálló anyagokat, valamint a PVC-t. A kísérleti szakaszban járó alternatív megoldások közös jellemzője, hogy kevésbé károsítják az emberi egészséget és a környezetet, nincsenek azonban kedvezőtlen hatással a teljesítményre és a minőségre.

A HP a közelmúltban azt is bejelentette, hogy környezetbarát tápegységek és chipkészletek használatával 2010-ig 25 százalékkal csökkenti számítógépei energiafogyasztását.

Az elmúlt évtizedek során a HP folyamatosan ügyelt a környezetvédelmi szempontok szem előtt tartására mind a termékfejlesztés, mind a gyártás és a kereskedemi lánc működtetése során. A HP célja, hogy a világ egyik vezető vállalatává váljon a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a hulladék mennyiségnek csökkentése és az újrahasznosítás terén is. A vállalatot erőfeszítéseinek köszönhetően a Fortune Magazine a világ tíz legzöldebb óriásvállalata közé választotta 2007 áprilisában.

www.hp.com/environment

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.