2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szabadalom-nyilvántartás Novell alapokon

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52243"><img class="image image-_original" src="/files/images/mszh.jpeg" border="0" width="160" height="73" /></a></span></p><p><em>A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának alap infrastruktúrája teljes egészében Novell termékekből épül fel, és a biztonság területén is megelégedéssel használják a vállalat által kínált alkalmazásokat.</em></p> <p> 

mszh

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának alap infrastruktúrája teljes egészében Novell termékekből épül fel, és a biztonság területén is megelégedéssel használják a vállalat által kínált alkalmazásokat.

 

mszh

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának alap infrastruktúrája teljes egészében Novell termékekből épül fel, és a biztonság területén is megelégedéssel használják a vállalat által kínált alkalmazásokat.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban: Magyar Szabadalmi Hivatal) különféle szerzői jogvédelmi, illetve iparjogvédelmi tevékenységekkel foglalkozik, amelyek komoly informatikai hátteret és szigorú biztonsági megoldásokat követelnek meg. A szervezet körülbelül 250 informatikai felhasználóval, 300 darab PC-vel működik. Az asztali gépeken Windows XP operációs rendszer fut, de a teljes alap-infrastruktúra Novell termékekből épül fel.

A Hivatal informatikai háttere korábban NetWare alapokon működött, 2005-2006 környékén zajlott az átállás a SUSE Linux alapú Open Enterprise Server-re. „Azóta is a SUSE Linuxot tekintjük a fő csapásiránynak. Ez a stratégiailag megcélzott és preferált operációs rendszerünk, amit az IT stratégiánkban szigorúan le is fektettünk. Ha bármilyen új alkalmazás bevezetés merül fel a szervezeten belül, mindig az az első kérdés, hogy fut-e Linuxon" – szögezte le Juhász Miklós, a Gazdálkodási és Informatikai Főosztály főosztályvezető-helyettese.

„A korábban NetWare szolgáltatást használó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az elsők között lépett tovább a Linux alapú Open Enterprise Server-re. A szervezet visszajelzése szerint a váltás sikeres volt. Ügyfelünk elégedettsége is igazolja a Novell stratégiáját, miszerint a régi, megbízható NetWare szolgáltatásokat Linux alapokon visszük tovább" – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Összetett igények

A Hivatal dolgozói – más állami szervezetek alkalmazottaihoz hasonlóan – rengeteg adminisztrációs feladatot látnak el nap mint nap, az iktatástól kezdve a bizalmas információkat tartalmazó dokumentumok kezeléséig. A biztonság területén is számos előírásnak kell megfelelnie a szervezet tevékenységének. A házon belül meghatározott követelmények mellett a 2010-ben megszerzett, az informatikai biztonságra vonatkozó ISO 27001-es tanúsítvány is rendkívül szigorú követelményeket támaszt. A Hivatal informatikai szakemberei folyamatosan azt tartják szem előtt, hogy a dolgozók korszerű és költséghatékonyan üzemeltethető informatikai háttérrendszer segítségével végezhessék napi munkájukat, amelyhez megfelelő kereteket biztosítanak a Novell technológiái.

A Hivatal infrastruktúrájának alappillérei jelenleg a SUSE Linux termékek, valamint a GroupWise és ZENworks megoldások. Emellett a Novell számos egyéb biztonsági megoldását is alkalmazzák különféle területeken. 

 

Iktatás közvetlenül a levelezőrendszerből

Rugalmasságának köszönhetően a Hivatal szakemberei a GroupWise-t integrálhatták saját iktatórendszerükkel, az ELO-val. A német gyártmányú dobozos alkalmazást azért választotta a szervezet, mert rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal, amely lehetővé teszi, hogy a közigazgatásban iktató- vagy iratkezelő szoftverként használják. Az integrációnak köszönhetően bármely, a levelező rendszerbe beérkezett levelet vagy dokumentumot egyetlen mozdulattal rögzíteni lehet az iktatóban, az esetleges csatolmányokkal együtt. A megoldás fordítva is működik: az iktatórendszerből kimenő elemeket is egyetlen kattintással át lehet mozgatni a levelezőbe. Így nem csupán a papíron vagy faxon érkező leveleket tudják iktatni, hanem az emailben érkezőket is.

 

Naprakész felügyeleti megoldások

A ZENworks termékeket széles körben alkalmazzák a szervezeten belül, például alkalmazások terítésére és felügyeletére, képernyők távoli átvételére, illetve különböző irányelvek kialakítására és betartatására. Ezeket az alkalmazásokat  hamarosan frissítik a legújabb ZENworks Configuration Management megoldásokra. Az új ZENworks verzió már támogatja a Windows 7-et futtató munkaállomásokat, és számos hasznos szolgáltatással segíti az erre való átállást. A Hivatal jelenleg Windows XP környezetben dolgozik, és a tervezett Windows 7 migrációt már a ZENworks Configuration Management 11 megoldás segítségével szeretnék megvalósítani. A Hivatal által használt számos ZENworks komponens közül kiemelten fontos az üzemeltetés szempontjából az alkalmazásfelügyelet. Ennek segítségével tudják távolról, automatikusan telepíteni a 120 kliens oldali alkalmazásukat, illetve az ezekhez tartozó frissítéseket.

 

Biztonság minden téren

A Novell biztonsági megoldásai közül is többet használnak a Hivatal dolgozói. A felhasználóknak számos alkalmazásba kell bejelentkezniük munkájuk során, hiszen napi szinten használják a fentebb említett GroupWise, ELO és SAP szoftvereket sok egyéb más program mellett. A sok különféle jelszót a Novell jelszó-kezelő alkalmazásában, a SecureLogin-ban tárolják a dolgozók. A korábban Single Sign On névre hallgató megoldást 2009 decemberében kezdték el bevezetni a szervezeten belül. Jelenleg körülbelül 8-10 szoftverhez használják, de rugalmasságának köszönhetően bármikor lehet új programokat hozzáadni.

„A SecureLogin alkalmazása nagyobb biztonságot jelent, hiszen a felhasználóknak csupán egyetlen jelszót kell észben tartaniuk. Így nem használnak egyszerű jelszavakat, és a különféle password-öket sem jegyzik fel, ami biztonsági kockázatot eredményezne" – mutatott rá Tátrai László, az Infokommunikációs Szolgáltatási Osztály osztályvezetője.

A Privileged User Management szoftvert a rendszergazdai tevékenységek naplózásánál alkalmazzák sikerrel lassan egy éve. A megoldás fontos szerepet játszott abban, hogy a szervezet megszerezhesse a működéséhez szükséges, szigorú követelményeket támasztó ISO 27001 tanúsítványt. Ráadásul a Novell megoldása megfelel a rendszergazdai tevékenységek naplózását előíró 223/2009. (X. 14.) kormányrendelet követelményeinek is, amely kötelező érvényű a Hivatalra nézve.

 

 http://www.novell.com/hu-hu/success/success_sztnh_suse_linux.html 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.