2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szahara után esõerdõ – A második nap a Szigeten

7 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/4152"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Zöld%20sziget.thumbnail.jpg" border="0" alt="Zöld sziget" title="Zöld sziget" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Zöld sziget</strong></span></span>  <p>Tegnap még panaszkodtunk, hogy porfelhõ, szilikózis-veszély és sivatag-feeling. Úgy kell Nekünk, megérkezett az ellenkezõje. A csütörtöki napon már kora délután megjelent egy kisebb zápor, de ami utána következett, az már kicsit sok is volt a jóból. Szerencsére a levegõ nem hûlt le túlságosan, így a szigetlakók büntetlenül élvezhették hagyományos szórakozásukat a tócsában táncolást és fetrengést. Az elõzõ napi portenger helyén helyes kis tavacskák születtek a zivatart követõen.</p><p>

zöld szigetZöld sziget 

Tegnap még panaszkodtunk, hogy porfelhõ, szilikózis-veszély és sivatag-feeling. Úgy kell Nekünk, megérkezett az ellenkezõje. A csütörtöki napon már kora délután megjelent egy kisebb zápor, de ami utána következett, az már kicsit sok is volt a jóból. Szerencsére a levegõ nem hûlt le túlságosan, így a szigetlakók büntetlenül élvezhették hagyományos szórakozásukat a tócsában táncolást és fetrengést. Az elõzõ napi portenger helyén helyes kis tavacskák születtek a zivatart követõen.

zöld szigetZöld sziget 

Tegnap még panaszkodtunk, hogy porfelhõ, szilikózis-veszély és sivatag-feeling. Úgy kell Nekünk, megérkezett az ellenkezõje. A csütörtöki napon már kora délután megjelent egy kisebb zápor, de ami utána következett, az már kicsit sok is volt a jóból. Szerencsére a levegõ nem hûlt le túlságosan, így a szigetlakók büntetlenül élvezhették hagyományos szórakozásukat a tócsában táncolást és fetrengést. Az elõzõ napi portenger helyén helyes kis tavacskák születtek a zivatart követõen.

A Nagyszínpad nyitóprogramja a norvég Kaizers Orchestra volt, szürreális elõadásukat csak kiemelte a gyülekezõ viharfelhõk tintakék színe. Ami koncertjük alatt csak fenyegetõ díszlet volt, az a német reggae sztár, a Gentleman & The Far East Band koncertje alatt valósággá vált. Leszakadt az ég, dörgött, villámlott, ám ez senkit sem zavart túlságosan, se a zenészeket, se a közönséget.

krisna 1Krisna 1.Zárt helyett keresve a Hammerword felé vettük az irányt, ahol a finn Negative glam-rock show-ja zajlott éppen. Nem kétséges, hogy Tampere glam-rockerei kiválóak zeneileg, de a mûfaj feltétlen hívein kívül nincsenek túl vonzó hatással a közönségre. Tekintve, hogy jelen sorok írója egyszer még a nagy Guns'N'Roses koncertjérõl is lelépett, mert csak a szintén neves ?elõzenekar" a Faith No More érdekelte, nem beszélve a mûfajt övezõ utálatáról, három szám után most is inkább az esõt választottuk.

krisna 2.Krisna 2.Aztán az esõ lassan elállt, de a felhõk maradtak valami hihetetlen nyomasztó és szomorú hangulatot borítva mindenre. Ezt az érzést csak tetézte a soron következõ elõadó a The Good, The Bad and The Queen nevû formáció. A 2007. év zenei szenzációjának beharangozott zenekarral szemben joggal támasztott nagy elvárásokat a közönség, ugyanis tagjai között a legnagyobb zenei legendák egykori tagjait láthatjuk.  Úgymint Paul Simonon az egykori punklegenda The Clash basszusgitárosa, Damon Albarn a Blur és a Gorillaz-ból, Simon Tong a The Verve képviseletében és Tony Allen Fela Kuti zenekarából. Teljesen érhetõ, hogy valami különlegesre várt mindenki. Végülis a különlegességgel nem volt baj, de a lassú, hosszú és sokszor nyomasztó dallamok egyedül az idõjárással volt összhangban. Ez a zene kiváló egy filmdráma aláfestésére vagy egy kisebb koncertterembe, de egy monstre fesztivál nagyszínpadáról nem képes megfogni a közönséget. Annak ellenére, hogy zeneileg hibátlan produkció volt, sok nézõt késztetett távozásra. Mi több menekülésre, mielõtt az öngyilkos gondolatok elõkerülnének. Mi sem voltunk kivételek.

krisna 3.Krisna 3.A legrövidebb utat választottuk a menekülésre, hátrafele a Civil Sziget irányába. Pár lépés után rögtön az Orpheus Állatvédõ Egyesület sátrára bukkantunk, ahol a tenyésztett és laboratóriumi állatok körülményei javításának szükségességérõl tájékozódhatunk komoly és játékosabb formában egyaránt. Így történt, hogy a szárnyasok rettenetes tartási anomáliái elleni küzdelmet hirdetõ fotóséma és tyúkfej álarc néhány erõsen illuminált skandináv szigetelõ áldozatául esett. Akik, nyilvánvalóan mit sem sejtve a szomorú mögöttes tartalommal, kiválóan szórakoztak saját állatos díszeik kiegészítésén. Képünkön az elkapott pillanat látható. Így jutottunk el a Magyarországi Krisna-tudatú hívõk közössége sátrához. Woody Allen egykori filmjének ?repülõtereken lepetyusban ugrándozó" hittérítõi, igencsak meglepõ modernizáción mentek keresztül. A rendszeres ételosztás, információk és koncertek mellett még egy kiemelten fontos tevékenységüket fedeztük fel, mégpedig a jókedvre derítést. Mint tette ezt a Gouranga zenekar, akik seattle-i grunge és egyéb súlyos metál zenékkel kísérik éneküket. Teljes értékû rock-koncert erejével zúz a Hare Krisna éneke. A színpad mellett a mantra szövege, hogy a közönség is tudjon csatlakozni, de utóbbi segítségére van a színpadról mutogatott aktuális szövegrészlet is. A hálás fogadtatás pedig nem marad el. A sátort megtöltik a röhögõ-görcs határán pogózó, ugráló emberek. Néha jó lenne hinni, hogy a zenekar tagjai legalább ilyen jól szórakoznak a helyzet abszurditásán. A valóság azonban nagyon távol van ettõl és nincs is ezzel semmi baj. Amit viszont csak ajánlani tudunk, rossz hangulat, másnaposság, szerelmi bánat vagy kimerültség esetén, Kedves Szigetlakók, keressétek fel a Gouranga sátrat sötétedéskor, a koncertek idején,  bármilyen rossz passzban vagytok is. Töltsetek el tíz percet a sátorban vagy a környékén, hallgassátok a zenét, nézzétek a közönséget és meglátjátok, visszatér a jókedvetek.

gbq 01.GBQ 01.A Nagyszínpad körüli fotózási káosz egyelõre tovább gyûrûzik, így kiderült, hogy a nap fõattrakciója a manchesteri The Chemical Brothers managementje úgy döntött, majd õk kiválogatják ki fotózhatja le a két elektronikus-tánczene gurut. Sajnos errõl az élményrõl lemaradnak kedves olvasóink, mert jelen sorok szerzõi meg sem próbálkoztak a regisztrációval. Nem csak azért, mert szerintünk minden médium közönségének joga kellene legyen látni a kedvenceik fotóját, hanem mert minket ez a mûfaj enyhén szólva hidegen hagy. Pláne olyan esetben, amikor a Hammerworld sátrában ugyanabban az idõben a Soulfly lép színpadra.

gbq 02.GBQ 02.Most joggal kérdezhetik, mi is az a Soulfly? Ha viszont a Sepultura név hangzik el, az már mindjárt másképp hangzik? Hol az összefüggés? A Soulfly-t a brazil trash metal legenda a Sepultura alapító-tagja Max Cavalera alapította az elõbbi 1996-os szétválása után. Ahogy az eredeti zenekar mûfaj-megújítással próbált túllépni a szakítás utáni káoszon, az egykori frontember a Sepultura Roots lemezének zenei világán vitte tovább az új együttest. A Soulfly zenéjében így megtalálható a brazil törzsi motívumok, dobszólók, latinos gitárfutamok és a nagy elõdtõl jól ismert súlyos zúzás, trash metal és hardcore elemekkel. Nagy volt az elvárás és mindenen felüli a koncert. Nincs az a szuperprodukció, ami vetekszik a hangulattal és látvánnyal, amikor egy teli sátor a színpadtól a bejáratig egyemberként ugrál a Sepultura Territory és Roots számaira, ordítva a szöveget az elejétõl a végéig. Igazságtalanság lenne nem említeni, hogy a Soulfly saját szerzeményeinek is volt legalább ekkora sikere, legfeljebb a szöveget nem ismerte mindenki. A másfél óra úgy elrepült a tömény zúzás alatt, mintha sose lett volna. Elhallgattuk volna még egy darabig. Így volt ezzel mindenki, hiszen kétszer is visszakövetelte a közönség õket. Az együttes meg mindent beleadott, ha csak a technikai oldalát nézzük bizonyítékként, ott van a betárazott tartalék hangszerek és a dzsungel-harc álcázást formázó mikrofonállványba elõkészített tucatnyi gitárpengetõ. Semmit nem bíztak a véletlenre. Ahogy azt is meg kell jegyezni, hogy ahogy több éve már, az idén is a Hammerworld színpad munkatársai a legközvetlenebbek és segítõkészek a hivatalos szigetelõkkel. Jó hír, hogy idén eltûntek az üzenõfalak a színpad két oldaláról, tehát semmi nem tereli el a figyelmet. Tekintve, hogy a szerzõk egyike egy hideg téli napon még influenzásan is kikelt a betegágyból egy budapesti Sepultura-koncert miatt, nem meglepõ talán, hogy a koncert élményét nem akartuk elrontani más mûfajokkal. Így hazaindultunk, hogy erõt gyûjtsünk a pénteki igen sûrû programokhoz.

 

gbq 03GBQ 03 gbq 04.GBQ 04.
soulfly 01.Soulfly 01. soulfly 02.Soulfly 02.
soulfly 03.Soulfly 03. soulfly 04.Soulfly 04.
soulfly 05.Soulfly 05. soulfly 06.Soulfly 06.
soulfly 07.Soulfly 07.

Napi programok:

www.sziget.hu

Verner Adrienn – Szvitek Péter

Fotók: Szvitek Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.