Tiszató 1 Újabb szakaszához érkezett a Tisza-tó körüli kerékpárút kiépítése, amely a Kisköre-Tiszafüred közötti szakasz után Kisköre és Poroszló között is lehetõvé teszi a tó körbekerekezését. A 2007. augusztus 9-én átadott kerékpárút hossza 23,3 km.

 

Tiszató 1 Újabb szakaszához érkezett a Tisza-tó körüli kerékpárút kiépítése, amely a Kisköre-Tiszafüred közötti szakasz után Kisköre és Poroszló között is lehetõvé teszi a tó körbekerekezését. A 2007. augusztus 9-én átadott kerékpárút hossza 23,3 km.

Tiszató 2. Ugyanazon napon három létesítmény átadására került sor a Tisza-tónál, elõsegítve ezzel a terület idegenforgalmának élénkülését. A kerékpárút, a Fûzfa Pihenõpark és kikötõ, valamint a Tiszavirág ártéri sétaút felavatására a rendezõk számos vendéget hívtak meg. A kerékpárút Európai Uniós támogatásokból és hazai pályázati pénzekbõl épült. A pihenõpark és a kikötõ létesítéséhez a pályázati pénzek mellett már vállalkozó is hozzájárult, míg a sétaút kizárólag magántõke felhasználásával készült.

dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára A fejlesztésekrõl szólva dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: a kormány törekvései között nem véletlenül stratégiai cél a turizmus fejlesztése. Ez a nemzetgazdaság egyik húzóágazata. Bõvítésével a GDP tíz százalékát is adhatja az elkövetkezõ években. Egyre többeknek nyújt biztonságosabb megélhetést, másoknak pedig magasabb szintû szolgáltatásokat kínál. A Tisza-tó különleges helyzetben van. Az ország egyik legfiatalabb turisztikai célterülete rövid idõn belül az öko-, a vízi-, a kerékpáros sportok szerelmeseinek kedvence lehet idehaza és a külföldi vendégek körében is. A kormány az elkövetkezõ években 305 milliárd forintot fordít majd, kifejezetten turisztikai fejlesztésekre. Hogy ez sikeres lesz-e, az kizárólag attól függ: lesz-e összefogás? Összefogás a politika és a gazdaság szereplõi között egyaránt!

Dr. Kovács Miklós, a minisztérium turisztikai szakállamtitkára Dr. Kovács Miklós, a minisztérium turisztikai szakállamtitkára ezt még azzal egészítette ki, hogy az elmúlt tizenöt évben 1640 km kerékpárút épült az országban. Most csak erre a célra 56 milliárd forintot fognak fordítani. A Magyar Turizmus ZRt. tizenkét túra részletes adatait feltüntetõ térképet adott ki a már létezõ kerékpárutakról. Tízezer darabot magyar, másik tízezret német nyelven. A kerékpáros turista szívesen látott vendég. A tapasztalat azt mutatja, hogy többet költ az átlagosnál. Itt, a tó környékén még egy külön szervezet alakult. A 2007-es Zöldturizmus Éve jegyében 33 taggal létrejött Tisza-tavi Túraközpont Hálózatban már legalább két éve mûködõ, magas minõségi szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyek, kikötõk vagy éttermek találhatók. Ajánlataik: kerékpárok, csónakok, kenuk, vagy lovas-szekér bérlés, kísérõnek jogosítvánnyal rendelkezõ túravezetõk és a túraközpont-éttermekben túramenü, sport italok, útravaló túracsomag. Az autóknak õrzött parkoló, a kirándulóknak információ, túraajánlatok, térképek és kiadványok. A Túraközpontok közül 25 kerékpáros, 7 vízi, 4 pedig lovas szolgáltatásokkal várja a vendégeket, 8 központban pedig mindhárom szolgáltatás igénybevételére lehetõség van. A kerékpáros túraközpontokban 20-20 kerékpár áll a vendégek rendelkezésére, melybõl 5-höz gyermekvédõ-sisakokat, gyermeküléseket is adnak. A vízi túraközpontokban 20-25 személyre kenut vagy 5 motorcsónakot tudnak kölcsönözni. A lovas központokban a lovak néhány napos elhelyezésének feltételeit is kialakították. A kirándulások alkalmával a 180 képzett túravezetõ egyike kíséri a látogatókat.

Tiszató 8. A Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Godó Lajos joggal büszke arra, hogy az Unió ökoturisztikai védjegyét egész Európában elsõként nyerték el. Igaz, tesznek is érte. A strandok vizét például az ÁNTSZ kétnaponta ellenõrzi. A tónál jövõre ünneplik a turizmus kezdetének harmincadik és a ?kiemelt üdülõkörzet" cím elnyerésének tizedik évfordulóját. Az árvízvédelmi töltésen épült kerékpárút mentén kihelyezték a turistákat segítõ információs táblákat is. Három nyelven (magyar-angol-német) olvasható az a CD, amely bemutatja a Tisza-tó kerékpárútját érintõ települések kultúráját, a tó élõvilágát és a kiránduló helyeket.

dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, dr. Róna Iván szerint fontos cél a fiatalok ?környezettudatos" nevelése is és ehhez a Tisza-tó minden adottsággal rendelkezik. A ZRt. programjában 2008. a ?vizek éve" lesz és itt a természethez való aktív kapcsolódásra kitûnõ lehetõség kínálkozik. Ennek érdekében állították össze a Tisza-tavi 4×4 programot: 4 évszakban, 4 módon (lóval, vízen, kerékpáron és gyalog), 44 túraútvonalon, 4444 percben! A 4 évszakos természetjárás jegyében különleges hangulatú túrákon vehetnek részt az érdeklõdõk, legyen az egy téli jégtúra, egy tavaszi séta a régió valamelyik településén, egy nyári fotózás vagy egy õszi ornitológiai túra az európai madárvonulás egyik legfontosabb pihenõhelyén. A Tisza-tavi Túraközpontokban 44 féle túraútvonal közül válogathatnak a látogatók. Az útvonalleírások tájékoztatnak a legfontosabb látnivalókról, pihenõhelyekrõl és az ajánlott túramódokról is.

Tiszató 6. A tó körüli kerékpározás során az idelátogatók megismerhetik a településeket, a tájházakat, a múzeumokat, melyek a régi korok hagyományait õrzik. A magyar folklór sokrétû, gazdag emlékanyagából is kitûnik az Alföld és azon belül a Tisza-tó területének népmûvészete. Ha leszállunk a kerékpárról, béreljünk csónakot, és békésen evezzünk a keskeny csatornákon át, ki a nagy vízfelületre. Itt láthatóak Európa legnagyobb súlyom- és tündérfátyol-mezõi, a holtágak tündérrózsa-szõnyegei. Itt él több mint 200 madárfaj.

Tiszató 4. A Fûzfa Pihenõpark a Tisza-tó jobb partján, Poroszlón található. A tó természeti értékeinek, látnivalóinak könnyebb megismerése, a vízi sportok, a sporthorgászat szerelmeseinek jobb kiszolgálása és a panzió szolgáltatásainak bõvítése érdekében egy csónakkikötõt is kialakítottak. Ezáltal a Tisza-tavi Madárrezervátum egyszerûbben megközelíthetõ, illetve a tó környéki túrák változatosságához is hozzájárul. A kikötõ 20900 m2 területû, 65 csónak és 25 kishajó kikötésére alkalmas.

Tiszató 7. A Hortobágyi Nemzeti Park védett természeti területén a Göbe tó és ártéri erdõ eddig bejárhatatlan volt. A Szabics Imre vállalkozó költségébõl megépült és most megnyitott Tiszavirág Ártéri Sétaút 1500 méter hosszú tanösvény, amely a Tisza-tó egyik szigetszerû szárazulatán helyezkedik el.

A Sétaúton 10 állomáson tudhatnak meg a látogatók érdekességeket a tiszavirágok, azaz a kérészek életérõl. A terület élõvilágával három pihenõponton ismerkedhetnek, ahol egyben lehetõség nyílik piknikezésre is. A Sétaút legtávolabbi pontja eléri a sziget belsõ tavát, a Göbét. A Göbe-tónál evezõs csónakok várják az odaérkezõket, amelyek segítségével maguk fedezhetik fel a tó mesebeli világát. A két madármegfigyelõ toronyból a látogató elé tárul a Tisza-tó, a Borzonat és a Göbe változatos élettere. A tornyok a ?Fedezd fel a Tisza-tavat" játék állomásai is egyben. A Sétaút belépõjegy váltásával (500 Ft felnõttnek, 300 Ft diákoknak) egész évben látogatható. Az út a Szabics Kikötõbõl a folyón keresztül csónakkal, nagyobb csoport esetén komppal közelíthetõ meg. Természetkedvelõknek, kirándulóknak, gyermekes családoknak, osztályoknak és pároknak egyaránt különleges kikapcsolódást nyújt. A változatos élõvilág szempontjából (ártéri erdõ, Tó, kaszáló rét stb.) országosan is egyedülálló ökoturisztikai program, amely nagymértékben hozzájárul a régió vendégforgalmának növeléséhez és az itt-tartózkodási idõ meghosszabbításához.

http://www.tisza-to-info.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük