Öt alapítvány kapott pro bono segítséget. Az önkéntes munkának sok éves hagyományai vannak az E.ON-nál. A vállalatcsoport azonban idén nyáron úgy döntött, hogy egy magasabb szintre lép: a hagyományos önkéntes munka mellett most szakértői tudását, tapasztalatát is felajánlotta a magyarországi nonprofit szervezetek számára.

Öt alapítvány kapott pro bono segítséget. Az önkéntes munkának sok éves hagyományai vannak az E.ON-nál. A vállalatcsoport azonban idén nyáron úgy döntött, hogy egy magasabb szintre lép: a hagyományos önkéntes munka mellett most szakértői tudását, tapasztalatát is felajánlotta a magyarországi nonprofit szervezetek számára.

 

Az „E.ON Erőforrás" pályázaton (lásd: http://euroastra.hu/node/103685) kiválasztott öt szervezet részvételével e héten került sor az első pro bono maratonra: az alapítványok képviselői és az E.ON szakemberei egy teljes napon keresztül együtt dolgoztak egy-egy olyan projekten, problémakörön, melyhez a nonprofit szervezeteknél nem állnak rendelkezésre a szükséges erőforrások.

 

„A civil szféra ma még sok esetben azért nem tudja a tevékenységeit professzionálisan működtetni, mert hiányosak azok a szaktudások, melyek igazán hatékonyabbá tehetnék a működésüket. Erre a helyzetre tökéletes válasz az E.ON pro bono programja." – jellemzi a kiinduló helyzetet F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki a maraton előkészítésében és megvalósításában az E.ON szakérő partnere volt.

 

Az E.ON Erőforrás programban a következő öt szervezet közérdekű projektjén dolgoztak együtt a civilek az E.ON szakértői csapatával:

1. Mozgássérültek Viktória Alapítványa – a szervezet fenntartásában lévő

   rehabilitációs központ energetikai szempontú áttekintése és optimalizálása

2. Lehetőség a Családoknak 2005 Alapítvány – az alapítvány által működtetett

   bentlakásos intézmény energiafogyasztásának optimalizációs lehetőségei

3. Csányi Alapítvány a Gyermekekért – az Életút Program sikeres kiterjesztése

   még hatékonyabb működési feltételeinek megteremtése

4. Szélessáv Közhasznú Alapítvány – az elektromos rásegítésű (pedelec) kerékpáro

   hazai megismertetése, illetve ezekkel az eszközökkel alternatíva kialakítása

   a szociálisan rászorulók munkába járásához

5. Drogprevenciós Alapítvány – a szervezet kommunikációs és adományszerzési

   aktivitásának megújítása, prevenciós tevékenységének megismertetése

 

A pro bono, szakértő önkéntességi napot az öt együttműködés eredményeit bemutató egy-egy prezentáció zárta, ahol a csapatok a kiinduló probléma bemutatásától a közösen kidolgozott megoldási javaslatig ismertették az intenzív maratoni nap végeredményét.

 

„A partnerség, az együttműködés ereje mutatkozott meg ebben a programban.

A különböző képzettségi- és tapasztalati háttér, az eltérő nézőpontok és a „friss szemben" rejlő lehetőség, kiegészítve az elemzésben és tervezésben való jártassággal, rendkívül termékeny együtt gondolkodást tett lehetővé. Bár az eredeti célunk az volt, hogy szakértelmünkkel segítsünk a civileknek, valójában ennél több is történt. Saját kollégáink is friss lendülettel, inspirációkkal telve zárták a közös napot."- mondta el a kezdeményezésről Károlyi Zsuzsanna, az E.ON marketing kommunikációs vezetője.

 

„Már a pro bono maraton meghirdetésekor azt láttuk, hogy jóval több kollégánk jelezte segítő szándékát önkéntes szakértő segítőként, mint amit e program keretei kívántak. Így már akkor számítottunk rá, hogy folytatni fogjuk ezt a programot, amikor még csak a kezdeti lépéseknél tartottunk." – tette hozzá dr. Janka Mária az E.ON személyzeti és szervezeti igazgatója. „A mai nap tapasztalatai tovább erősítették ezt a szándékunkat. A szervezetek visszajelzései alapján hiánypótló, a gyakorlati működésbe közvetlenül beépíthető, szakértő segítséget biztosítottak munkatársaink a maraton keretében. Büszkeséggel tölt el, hogy önkéntes szakembereink hatékonyan tudtak részt venni fontos társadalmi ügyek segítésében."

 

https://www.eon-hungaria.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük