Ma tartotta a Szalay Dakar Team a belvárosi Sir Lancelot étteremben az első sajtótájékoztatóját a közeledő 2009-es Dakar Rallyról, mely rendhagyó módon, Afrikát elhagyva Argentínában és Chilében kap otthont.

Ma tartotta a Szalay Dakar Team a belvárosi Sir Lancelot étteremben az első sajtótájékoztatóját a közeledő 2009-es Dakar Rallyról, mely rendhagyó módon, Afrikát elhagyva Argentínában és Chilében kap otthont.

A Szalay Dakar Team ismét meglepetéssel rukkolt elő, bemutatta az első magyar női Dakar versenyzőt, méghozzá az abszolút magyar ralibajnok Bahor Bea személyében, akit az autósport kedvelői a WRC-ből ismerhetnek. Bea első ízben a Central Europe Rallyn csatlakozott csapatunkhoz, az MAN versenykamion navigátoraként segített Darázsi Zsoltnak. Bea nagyon örült a felkérésnek, és bár csak sejtései vannak arról, hogy mi vár rá januárban, nagyon várja már a dél-amerikai sivatagi száguldást.

A csapatfőnök Szalay Balázs elmondta, hogy a tizedik Dakarjára készülve nem bánja, hogy egy kicsit elszakadnak Afrikától, mert a nagy gyári csapatok évközben is oda járnak tesztelni és ezáltal jóval nagyobb gyakorlatra tesznek szert, mint a többi pilóta és a helyismeretüknek köszönhetően így már a rajnál több esélyük van a jobb eredmények megszerzésére, mint a félprofi, vagy amatőr versenyzőknek. Azonban Dél-Amerika távol is van, a többnyire európai mezőny számára ismeretlennek számítanak az ottani viszonyok, így akár izgalmasabbá is válhat a verseny, mert mindenki egyenlő eséllyel indulhat a futamon. Szalay például nagyon szeret homokban versenyezni, jobban, mint a köves és rázós utakon, és egyelőre csak hallomásból ismeri az ottani hatalmas dűnéket, reméli, hogy előnyükre válik az elmúlt tíz év homokozása. Arra mindenképp számítanak, hogy elviselhetetlenül meleg lesz az argentín nyár és a hatalmas magassági különbségek is megterhelőek lesznek, amik a verseny útvonalát jelle  mzik. Beszélt pár szóban arról is, hogy a csapat ezen a Dakaron vesz részt először két versenyautóval, ezáltal a szervizeseknek többet kell majd szerelniük, illetve több alkatrészt kellett legyártatni előre. A szervizcsapat azonban a gazdasági helyzet miatt csökkent, így a verseny idején hat főnek kell megküzdenie a feladatokkal, hiszen a kamionokban a szabályok három főt engedélyeznek.

A versenyt nagyon jól összerakták a szervezők, a 9574 km összhosszúságú verseny 5652 km hosszú szelektív szakaszt tartogat a mezőny számára, amely a nevezési listák szerint 235 motoros, 30 quados, 195 autós és 85 kamionos egységből áll majd.

Sajnos a 2009-es Dakarra kevés magyar versenyző adta le a nevezését, Szalayékon elindul még Palik László és Liszi László, valamint a két kamionos egység Szaller Zoltán és Darázsi Zsolt vezetésével, illetve egy magyar motoros Dési János személyében.

A következő Dakarra is készül már Szalay Balázs, tervei szerint három, vagy akár négy autóval állítja rajthoz a csapatát a 2010-es versenyen.

Dakar 2009 letölthetõ nevezési lista és térkép http://dakar.hu/site.php?id=10&lang=hu#3

Dakar 2009 útvonal leírás

http://dakar.hu/site.php?id=10&lang=hu

A magyar Dakar oldal:

http://www.dakar.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük