Százötvenezer vizsgálat, ellenőrzés és tanácsadás – ezzel a mérleggel zárultak a Miniszterelnöki Hivatal SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program novemberi és decemberi rendezvényei. A hét nagyvárosban megtartott rendezvénysorozatnak köszönhetően hatvanezren tölthetik nyugodtabban a karácsonyt szeretteik körében.

 

Százötvenezer vizsgálat, ellenőrzés és tanácsadás – ezzel a mérleggel zárultak a Miniszterelnöki Hivatal SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program novemberi és decemberi rendezvényei. A hét nagyvárosban megtartott rendezvénysorozatnak köszönhetően hatvanezren tölthetik nyugodtabban a karácsonyt szeretteik körében. Ennyi ember végeztetett el ugyanis legalább egy egészségügyi szűrővizsgálatot a program keretében.

            Az egészséges életmódra, a mozgásra, a megelőzésre és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel figyelmet a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program rendezvényei, amelyek tapasztalatai szerint a részvevőket elsősorban a vércukor- és koleszterinszintmérés, illetve a szemészeti vizsgálat érdekelte.

            A résztvevők 65 százaléka mérette meg vércukor szintjét, 57 százalékuk végeztetett el szemészeti vizsgálatot és minden második látogató kíváncsi volt koleszterinszintjére is. A vizsgálatok során 6 alkalommal fedeztek fel melanomát, 54 látogatónál bőrrákot állapítottak meg és 44 esetben bukkantak gyanús anyajegyekre a vizsgálatokat végző szakemberek.

            Átlagosan minden tizedik vizsgálat járt pozitív eredménnyel: magas vérnyomásra, a normálistól eltérő vércukor- vagy koleszterinszintre, esetleg komolyabb betegségekre – zöldhályogra vagy melanomára – derült fény a vizsgálatok során. A pozitív eredmények ellenőrzése után minden esetben háziorvoshoz vagy szakorvoshoz irányították a látogatókat a szakemberek.

            A rendezvénysorozat keretén belül nemcsak ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt a látogatók, hanem véradásra is lehetőségük volt. A véradók száma meghaladta az ezer főt. A SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program célul tűzte azt is, hogy azokat a korcsoportokat is aktivizálja, akik nem, vagy csak nagyon ritkán járnak szűrésekre. A SZ.É.P szombatok a középkorúak és fiatalok figyelmét is felkeltették: minden harmadik látogató 40 év alatti volt. A program minden állomásán a női látogatók vettek részt nagyobb számban a szűréseken: átlagosan kétszer annyi nő vett részt a SZ.É.P szombatokon, mint ahány férfi.

            A rendezvény látogatói hasznosnak és sikeresnek minősítették a rendezvénysorozatot: a helyszínen végzett 1600 fős kutatásban a megkérdezettek 92 százaléka javasolta, hogy több városban is legyen ilyen rendezvény a jövőben.

            A program sikerére tekintettel a szervező Miniszterelnöki Hivatal azt tervezi: jövőre is folytatja a SZ.É,P.-et és valamilyen formában ismét lehetőséget kínál majd az egészséges életmódot népszerűsítő szervezetek számára, hogy programjaikkal a nyilvánosság előtt megjelenhessenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük