A  Hong Kong Trade Development Council (HKTDC, Hongkongi Kereskedelem-fejlesztési Tanács) és a Department of Foreign Trade and Economic Cooperation of  Guangdong Province (Kanton tartomány Kereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Minisztériuma)  2008. szeptember 15-17. között nagyszabású termék-kiállítást rendez Budapesten a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban Lifestyle Expo 2008 Budapest   címmel.

 

A  Hong Kong Trade Development Council (HKTDC, Hongkongi Kereskedelem-fejlesztési Tanács) és a Department of Foreign Trade and Economic Cooperation of  Guangdong Province (Kanton tartomány Kereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Minisztériuma)  2008. szeptember 15-17. között nagyszabású termék-kiállítást rendez Budapesten a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban Lifestyle Expo 2008 Budapest   címmel.

Az esemény az első közös hongkongi-kantoni termékbemutató lesz.  A kiállításról, ill. a Hongkong és Magyarország közötti üzleti kapcsolatok jövőjéről  augusztus 27-én  Lore Buscher  asszony, a HKTDC Európai Regionális Igazgatója adott tájékoztatást.

A tájékoztató moderátora  Mészáros László,  a HKTDC budapesti kontakt-irodájának vezetője volt, megjelent az eseményen Radetzky Jenő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és  dr. Szedlacskó Zoltán, az AHEAD GLOBAL Kht. Felügyelő Bizottságának elnöke. Lore Buscher igazgató emlékeztetett, Magyarország össz-importja tavaly elérte a 68,8 milliárd eurót, ez a 2006. évi adatokhoz képest 12%-os növekedést mutat.  Érthető, hogy Hongkong számára Magyarország egyik az legfontosabb kereskedelmi partner, s még mindig a legnagyobb exportpiacot jelenti a közép-kelet-európai régióban, olyan kereskedelmi centrumot, amely jó kapcsolatokat ápol a környező országok piacaival. Hongkong és Kanton (Guangdong) most Budapesten újabb üzleti lehetőségeket ajánl a régió további gazdasági növekedése érdekében.

Benjamin Chau, a HKTDC vezérigazgató-helyettese, aki szintén jelen lesz a Lifestyle Expo Budapest megnyitóján, emlékeztetett, az első kiállítás óta a Magyarország és Hongkong közötti kereskedelem jelentős növekedést mutat, a Magyarországra érkező teljes hongkongi export a 2006-os évi 980 millió USD értékről  2007-ben 1,152 millió USD értékre növekedett.  2008 első félévében az exportmutató újabb 19,5%-kal emelkedett, és továbbra is nagy lehetőségek mutatkoznak  a fejlődésre.  Véleménye szerint, Magyarország, mint a régió gazdasági vezetője 10 millió modern és dizájn-orientált vásárlójával ideális színtere ennek az első közös vásárnak.

Magyarországon az első Style Hong Kong kiállítást 2006-ban rendezték.  Magyarországra, központi elhelyezkedése miatt, a Hong Kong Trade Development Council-nál (HKTDC)  mindenképpen egy Nyugat- és Kelet-Európa között átívelő hídként tekintenek.  Ezért választották 2006-ban új kereskedelmi promóciójuk helyszínéül Budapestet. 

Az első „Style Hong Kong" kiállítás két évvel ezelőtt 2.500 vásárlót vonzott Magyarországról, valamint Ausztriából, Csehországból, Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és más országokból is. A sikeres rendezvény minden tekintetben megfelelt  elvárásaiknak. Következő rendezvényükkel a Lifestyle Expo kiállítással folytatni szeretnék a sikerek sorát.  2008. szeptember 15-17. között több ezer hongkongi és kantoni termék kerül bemutatásra Budapesten.

A Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) és a Department of Foreign Trade and Economic Cooperation of Guangdong Province (GD-DOFTEC) közös szervezésében több mint 170 kiállító mutatja be kiváló ár-érték arányú termékeit.

A magyar és a környező országokból érkező látogatók, vásárlók, importőrök, nagykereskedők és re-exportőrök értékes üzleti kapcsolatokat köthetnek a gyártókkal, a kiállítás helyszínén azonnal megrendelhetik a kiválasztott termékeket. 

A budapesti SYMA Sport- és Rendezvényközpontban több mint 170 cég termékeit tekinthetik meg az érdeklődők. A legfőbb újdonság  a HKTDC és a kantoni szervezet partnersége, ennek eredményeként jelennek meg a budapesti rendezvényen  117 hongkongi és 56 guangdongi kiállító több ezer innovatív termékével.

Miből adódik a Guangdong tartománnyal való partnerség időzítése?

Hongkong és a vele szomszédos tartomány sok közös vonással rendelkezik;

mindkét tartomány különleges eredményeket ért el a fogyasztási cikkek gyártása és exportja terén,

mindketten élénk érdeklődést mutatnak a feltörekvő közép- és kelet-európai piacok által nyújtott új lehetőségek iránt, valamint, egymást kiegészítve a termékek teljes skáláját vonultatják fel az érdeklődők számára.

A Lifestyle Expo a Hongkong és Guangdong közötti szoros együttműködés kiváló példája.  A két szomszédos tartományt hatékonyan működő közúti-, vasúti- és légiközlekedési hálózat köti össze. Az együttműködés erősítésére Guangdong és Hongkong a hónap elején különböző megállapodásokat is kötött.

A bemutatott termékek:

-elektronikai cikkek,

-ajándéktárgyak és háztartási termékek,

-divatcikkek, divatkiegészítők,

-cipők

-játékok.

A Lifestyle elektronikai és távközlési cikkeket bemutató részén különleges funkciókkal ellátott MP3 és MP4 lejátszókat, hordozható DVD-lejátszókat, digitális kamerákat és egyéb érdekes termékeket mutatnak be. Néhány szokatlan cikk is látható majd,  például USB-csatlakozón keresztül működő ventilátor .

Az igazgató-asszony hangsúlyozta,  legyen szó ajándéktárgyakról vagy háztartási termékekről, a hongkongi és guangdongi gyártók termékei minden tekintetben megfelelnek a legújabb nemzetközi trendeknek és elvárásoknak.

A divat világában a hongkongi és guangdongi tervezők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egyedi stílusuk, a különböző anyagok használata, a keleti és a nyugati hatások ötletes elegyítése világszerte meglepetést okoz a szakemberek számára. A nyitóünnepség keretében rendezett divatbemutatón népszerű tervezők és márkák, köztük Lu Lu Cheung, Bonita Cheung, Walter Ma, Harrison Wong, fait a main, Moiselle, Silique, Famory és Fangfang legújabb termékeit lehet megtekinteni.

A játékipari kiállítók az animált és webalapú játékok széles skáláját teszik majd közszemlére. Tanulást segítő játékokat is bemutatnak, mint a zeneértést oktató, vamint tudományos kísérletek elvégzését lehetővé tévő játékok. A kiállításról nem maradnak el a hagyományos játékok, pl. játékmackók sem.

A márkanevek fejlődése Hongkongban

A rendezvényre ellátogatóknak egy új trend tűnik majd fel; a hongkongi gyártók termékei egyre több hozzáadott értéket tartalmaznak.

Az elmúlt évtizedek során az alacsony gyártási költségek előnyére építettek, amikor a gyártást a kínai anyaországba telepítették.  Az iparban dúló verseny azonban hatalmas nyomást gyakorolt az árakra. Sok hongkongi cég OEM-alapon, eredeti felszerelés-gyártóként, kis profittal dolgozik.  A versenyképesség javítására sokan közülük az OEM- és az ODM-tevékenység mellett OBM-tevékenységet (Own Brand Manufacturing) is folytatnak, saját tervezés, saját dizájn, saját márkanév bevezetésével. 

A hongkongi cégek folyamatosan javítják márkaépítési és fejlesztési képességeiket. A stratégia még új, azonban már van néhány hongkongi eredetű márkanév, amely nemzetközi sikerekre tör, például a Giordano, az Esprit és a VTech.  Egyre több és több kis- és középvállalkozás jelenik meg ezen a területen is.

A HKTDC-nél támogatják az ötletet, és egy ideje a HKTDC részt vesz a márkanév-promócióban. Ennek egyik jó példáját jelenti a budapesti Lifestyle Expo is.  Az eseményen a magyarországi és a régióból érkező érdeklődők a hongkongi és guangdongi márkákkal testközelben ismerkedhetnek meg.

A rendezvény különlegességei

A híres hongkongi márkaneveket felvonultató divatbemutató Lu Lu Cheung, Walter Ma és Moiselle egyedülálló termékeit és kollekcióit mutatja be. A kiállításra Guangdong díjnyertes tervezői is meghívást kaptak.

A kiállítás második napján megrendezett, 20 kiállító legkiválóbb darabjait felvonultató két mini divatbemutató keretében a kollekció legizgalmasabb darabjai tekinthetőek meg, melyek ötvözik a keleti és nyugati stílust.

Az Expo második napján az Iparág-specifikus Kapcsolatépítő Programok alkalmával az értékesítőknek és a vásárlóknak is alkalma nyílik tapasztalatcserére és gyümölcsöző üzleti kapcsolatok megalapozására.

A sorsolás útján kiválasztott szerencsés nyertesek egy Hongkongba szóló, oda-vissza útra érvényes jegyet, valamint ingyenes belépőt nyernek Hongkong egyik vezető kereskedelmi bemutatójára, ahol elektronikai, háztartási termékeket vagy ajándékcikkeket mutatnak be.

A megnyitó háziasszonya a legutóbb megválasztott Miss Hongkong 2008, (a kissé szokatlan német nevű)  Edelweiss lesz, aki népszerűsíti majd az eseményt a szakmabeliek és a nagyközönség számára. Új szerepében ez lesz az első külföldi megbízatása, ő a hongkongi tervezők tehetségét és kreativitását mutatja be Budapesten.  Júliusi szépségkirálynővé választása óta a budapesti látogatás lesz első nemzetközi megjelenése.

A nyitóünnepség része lesz egy nagyszabású divatbemutató, melyen neves hongkongi és kantoni márkákat, mint a Lu Lu Cheung,  Bonita Cheung,  Walter Ma,  La Zoé,  fait a main,  Moiselle,  Silique,  Famory and Fangfang, viselnek majd a modellek.  Ezek a ruhamárkák a kelet és a nyugat divathatásainak izgalmas és egyedi keverékét, anyagválasztását és színkavalkádját képviselik.  Lu Lu Cheung divattervező kreációiban gondtalan és lendületes női szépséget kíván megidézni, praktikummal vegyítve, a nőiség „lágy, de mégis erős" aspektusának hangsúlyozásával.

A divatbemutatókat szeptember 16-án délelőtt 11 órakor és délután 2 órakor újra megtekinthetik az érdeklődők.

A 2008. szeptember 15-i, Iparművészeti Múzeumban tartandó fogadás alkalmával a kiállítóknak és a meghívott vásárlátogatóknak további lehetősége nyílik üzleti kapcsolataik elmélyítésére.  A rendezvényen a 350 meghívott között hazai kormányzati képviselők és a rendezvény támogatói is részt vesznek.

Szeptember 16-án a kiállítás területén a látogatók két alkalommal is részt vehetnek az un. Iparág-specifikus Kapcsolatépítő Programban, ahol termékkörönként tárgyalhatnak a gyártókkal.

Látogatói kedvezmények:

A regionális KKV-k támogatása érdekében egy sor utazási és egyéb kedvezményeket ajánlanak.

Többek között szállástámogatási csomagokkal, parkolási lehetőséggel, üzemanyag-kuponokkal, Business Matching szolgáltatással, tolmácsolással és frissítőkre beváltható kuponokkal kedveskednek a látogatóknak.

A kiállítás utolsó napján, szeptember 17-én, a nagyközönség számára is megnyílik a kiállítás. Délelőtt 10 órától délután 3-ig a magyar vásárlók is megtekinthetik a hongkongi és kantoni gyártók széles termékpalettáját.

A Lifestyle Expo támogatói:

Helyi és nemzetközi szervezetek:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége,

ITD Hungary Zrt.,

Joint Venture Szövetség,

Magyar – Hongkongi Innovatív Üzleti Tanács,

Magyar – Hongkongi Üzleti Szövetség,

Román Kereskedelmi és Iparkamara,

a Lengyel Játékszövetség

és a Macedón Kereskedelmi Kamara.

Hongkong jelenlegi gazdasági helyzetéről

Az elmúlt évek során a város erős és széles körű gazdasági fejlődésen ment keresztül.  A GDP 2006-ban 7,0%-os növekedést produkált,  2007-ben ez az értékkel 6,4% zárt,  a növekedés 2008 első negyedévében folytatódott, értéke 7,1% volt.  A világgazdasági trendeknek megfelelően a második negyedévben Hongkong gazdasági fejlődése is lassulni fog.

A hazai kereslet ismét fellendült, a külső szektor teljesítménye is jónak ítélhető. Az export összértéke 2007-ben erős növekedéssel elérte a 9,2%-ot,  2008 első felében, az előző év hasonló időszakához képest pedig a 9,1%-ot.

A munkanélküliségi ráta 2007-ben 4,0%-ra mérséklődött, és a 2008 júniusában végződő 3 hónapos időszakban pedig 3,3%-ra csökkent.

A 2007-es évben a Hongkongba látogatók száma elérte a 28,2 milliót,  ez a helyi népesség számának négyszerese. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest ez 11,6%-os növekedést mutat.  2008 első öt hónapjában az érkező látogatók száma elérte a 12 milliót, az előző év hasonló időszakához képest 9,5%-kal több látogatót regisztráltak. Várható, hogy az év végére a látogatók száma rekordmagasságokba emelkedik.

A kereskedelmi tevékenység alakulása Hongkong és Magyarország között

Magyarország Hongkong egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Közép- és Kelet-Európában.

A két ország közötti kereskedelmi tevékenység élénkülést mutat. A 2007-es év 17,5%-os növekedését követően Hongkong magyarországi exportja 2008 első felében 19,5%-kal nőtt. A Magyarországról végzett importtevékenység még ennél is magasabb intenzitást mutat:  2007-ben 67%, 2008 januárja és júniusa között 37,9% növekedés jellemezte. A teljes kereskedelmi tevékenység értéke 2007-ben elérte az 1,26 milliárd amerikai dollárt.

A Hongkongból Magyarországra exportált cikkek közül a legfontosabbak: 

távközlési berendezések és alkatrészek, elektronikai berendezések elektromos áramkörökhöz, félvezetők, elektromos szelepek és csövek, irodai berendezések alkatrészei és kiegészítői, elektromos berendezések és alkatrészeik.

A Magyarországról Hongkongba importált cikkek között

távközlési  berendezések és alkatrészek, irodai berendezések/számítógépek alkatrészei és kiegészítői, félvezetők, elektromos szelepek és csövek szerepelnek.

Radetzky Jenő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Magyarország nyitott gazdasága számára nagyon fontos a távol-keleti, ezen belül a hongkongi gazdasággal való együttműködés. Az ország logisztikai adottsága jó lehetőséget biztosít az Európai Unión belüli elosztórendszer kiépítésére. Ugyanakkor a magyar gazdaság is keresi azokat a termékeket, amivel a hongkongi piacon megjelenhet.

Dr. Szedlacskó Zoltán, az AHEAD Global Kht. elnöke hangsúlyozta;   a Hongkong és Kína közötti áruforgalom bővülése javítja európai versenyképességünket és a magyar termékek számára óriási piacot nyit Ázsiában. 

A  Lifestyle Expo Budapest  remek alkalmat biztosít tartós üzleti kapcsolatok kialakítására, új beszerzési források felfedezésére.

A Lifestyle Expo kiállítást 2008. szeptember 15-én Dr. Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, valamint a Miniszterelnöki Hivatal külgazdaságért felelős kormánybiztosa, Jack So, a HKTDC elnöke és Huang Liren, a GD-DOFTEC igazgatóhelyettese nyitja meg ünnepélyesen.

A Lifestyle Expo Budapestről további információ:  

www.hktdc.com/lifestyleexpobudapest 

Ingyenes belépőjegyek regisztrálhatók:

www.hktdc.com/lifestyleexpobudapest/reg.htm

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük