A tavalyi sztrászakxofonos Bob_MintzertA tavalyi sztrászakxofonos Bob_Mintzert

Vadonatúj színfolttal bővül idén az amúgy is hatalmas érdeklődést kiváltó szeptemberi ferencvárosi jazz fesztivál. Minden nap déltől jazz disc jockey-k várják a jazz szerelmeseit, hogy kellemes környezetben lazulva készülhessenek az esti koncertekre, amelyekhez csak át kell sétálniuk a Közraktárak túloldalára.

 A tavalyi sztrászakxofonos Bob_MintzertA tavalyi sztrászakxofonos Bob_Mintzert

Vadonatúj színfolttal bővül idén az amúgy is hatalmas érdeklődést kiváltó szeptemberi ferencvárosi jazz fesztivál. Minden nap déltől jazz disc jockey-k várják a jazz szerelmeseit, hogy kellemes környezetben lazulva készülhessenek az esti koncertekre, amelyekhez csak át kell sétálniuk a Közraktárak túloldalára.

A Gőz László nevével fémjelzett, immár hatodik MOL Budapest Jazz Fesztivál közönsége az elmúlt öt évben is zsúfolásig megtöltötte a Művészetek Palotáját, a Közraktár sátrat, a jazz-hajókat, szállodát, iskolát, kávézókat és más helyszíneket, amelyeken kora délutántól, szerdától-vasárnapig léptek fel a jobbnál jobb hazai és külföldi együttesek, amelyeknek tagjai más-más formációkba is összeálltak egy kis jam-elésre.

Nos, az idei, hatodik fesztiválon már nem kell kora délutánig várni a jazz fanatikusainak, hogy elfoglalhassák helyüket a színpadok előtt. Ugyanis már az első napon, szeptember tizenhetedikén délben megnyitja kapuit a MOL Jazz Lounge sátra, a Közraktárak előtt, a buszparkolóban, ahol délutánonként (vasárnap kivételével) négy jazz-lemezlovas mixei forognak, esténként pedig ugyanők éjfélig élőben pörgetik a lemezeket, miközben a nagyérdemű hideg italokat kortyolgatva lazíthat barátaival, míg este átslattyog a Közraktár sátorba,  hogy a lemezek után egy kis élő jazz muzsikát is hallgasson. Annak pedig, aki még nem rajongója ennek a csodálatos műfajnak, még inkább kötelező a megjelenés, hogy megértse, miért is őrizhette meg a jazz évtizedek alatt is azt a népszerűségét, amelyre „feltalálásakor" azonnal szert tett. Érdemes ide látogatni a fiatalabb korosztálynak is, hogy a jazz „könnyedebb" vállfajai megismerésével indulhasson el azon az úton, amelyet olyan nevek tapostak ki előtte, mint Louis Armstrong, Mongo Santamaria vagy Thelonius Monk. Ráadásul a fesztiválra váltott napi- vagy hetijegy (amelyek még mindig ugyanannyiba kerülnek, mint az elmúlt öt évben!!!) birtokában a szervezők egy sörre is vendégül látják a MOL Jazz Lounge látogatóit.

Keyser & Shuriken (szeptember 17, 19.)

Keysert és Shurikent (Mozsik Tibor és Vályi Gábor) a hazai eklektikus dj-zés alapjait lefektető mozgalmárok között jegyzik. 1998 óta dolgoznak együtt, az elmúlt évek során nemzetközi elismertségre tettek szert, mint a legkülönfélébb régi – elsősorban jazz, funk, soul, afrobeat, latin jazz, brazil – és az ezekből táplálkozó új zenék szelektorai.

Felléptek többek között az Egyesült Államokban, Angliában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és szinte az összes kelet-európai országban. Ezeken az eseményeken a nujazz/freestyle szcéna olyan híres dj-ivel játszottak együtt, mint Gilles Peterson, Richard Dorfmeister, Rainer Trüby, Jazzanova, DJ Vadim vagy dZihan & Kamien.

Az Amorf Ördögökből és szólóban Erik Sumoként zenélő Tövisházi Ambrussal közösen alapított Crate Soul Brothers formáció tagjaiként számos remixet készítettek a nemzetközi eklektikus szcéna kiadói számára (a formációt 2005 elejétől Keyser & Shuriken viszi tovább). Keyser & Shuriken a változó aktivitással futó Crate Soul Pressure sorozat szervező motorjai.

2005 nyarán jelent meg első válogatásuk a Cosmic Sounds London kiadónál, amelyen hetvenes évekbeli magyar jazzfelvételek találhatók. A Tilos Rádióban hét éve készítik közös műsorukat, „A barázdán is csomót!" címmel.

Badihali (szeptember 18.)

A Tilos Rádióból (Malter, Diszkóvágás) és az MR2 Petőfi Rádióból (Éjféli mix) is ismerhető DJ-nek több mint tízéves tapasztalata van a bulik területén. Találkozhattunk már vele a kisebb kluboktól kezdve (Rigoletto, Merlin, Kultiplex) a nagyobb fesztiválokig (Sziget, VOLT Fesztivál, Balaton Sound) szinte mindenhol. 

Badihali ezúttal leporolja bakelitgyűjteménye ritka darabjait, hogy idén is megörvendeztesse a fesztivál látogatóit. Lehet, hogy karcos, lehet, hogy recseg, de aki igazi cool jazzre vágyik, amire esetleg táncolni is lehet, az ne mulassza el meghallgatni a „Kings of the Swing" szettet.   

Sanyi (szeptember 20.)

A szokatlan nevű női DJ a múlt évezredben állt be először a lemezjátszók mögé, ahonnan előszeretettel szólaltat meg fekete zenéket különböző korokból, a jazzen, swingen át a funkosabb, diszkósabb vérbeli zenekari felvételekig. A Tilos Rádióban zenés és irodalmi műsort vezet, a budapesti éjszakában pedig több jazz-orientált sorozatban is közreműködött a jazz-zenekarokat bemutató Rigolettós Jazzkedd'vtől (Badihalival) az irodalmat jazzel keverő MokkaCukás Swingling sorozaton át (Haze-zel) a Merlinben ősszel induló Juzztalkig. A  sátor látogatói az este folyamán sok női jazzelőadóra számíthatnak.

MOL Jazz Lounge-sátor

IX., Közraktár u. 9-11., buszparkoló

szeptember 17-20. 12:00 – 00:00h

Információ: www.bmc.hu/jazzfesztival  vagy (1) 216-7894

Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük