2013. április 13-án a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar a Fesztivál színházban folytatja Szereti Ön Mendelssohnt? koncert sorozatát Próféták üzenetei címmel. A Concerto Budapest Zenekart Alpaslan Ertüngealp vezényli, közreműködik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus Erdei Péter vezetésével. Az est házigazdája Batta András.

 

2013. április 13-án a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar a Fesztivál színházban folytatja Szereti Ön Mendelssohnt? koncert sorozatát Próféták üzenetei címmel. A Concerto Budapest Zenekart Alpaslan Ertüngealp vezényli, közreműködik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus Erdei Péter vezetésével. Az est házigazdája Batta András.

 

Áprilisban utolsó alkalommal járunk-kelünk Mendelssohn zenéjének tájain, elidőzve az őt megihlető meséknél, utazásoknál, költeményeknél. Batta András, a Zeneakadémia rektora kíséri végig az érdeklődőket ezen az úton, aki érdekes anekdotákat, sztorikat, sőt titkokat is felfed Mendelssohn életéből – miközben talányok, feladványok és játékok teszik szórakoztatóvá a műsort.

 

A koncert program:

Die erste Walpurgisnacht – nyitány, op.60

Mitten wir im Leben sind – motetta, op. 23, Nr. 3

Richte mich – 43. zsoltár, op. 78, Nr. 2

V. „Reformáció"- szimfónia op.107

 

A haza, a vallás és az eszmények Mendelssohn életének különösen meghatározó vezérmotívumai. Próféták vették körül. Mindenekelőtt nagyapja, akit személyesen nem ismert: Moses Mendelssohn, a dessaui gettóból Berlinbe vándorolt, nincstelen zsidó fiúból lett jelentős filozófus, a német felvilágosodás nagy alakja. Mellé szegődött a múltból Luther Márton, akinek vallását a Mendelssohn-család épp Moses szellemében vette fel. Aztán ott volt a zenei próféta: Johann Sebastian Bach, akinek szellemi hagyatéka több generáción át beépült a Mendelssohnok tudatába, s végül Felix lett a német Bach-reneszánsz első igazán jelentős alakja. S nem utolsó sorban megadatott neki, hogy egy élő prófétával is találkozzon, s eme próféta kitüntető barátságát élvezze: a klasszikus német irodalom pátriárkájáét, Goethéét…

 

A Concerto Budapest Zenekart vezénylő, Isztambulban született Alpaslan Ertüngealp a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott zongora szakon, 1993-ban. Két évvel később megkezdett karmesteri tanulmányait 2000-ben fejezte be, Summa Cum Laude eredménnyel. Tanárai Lukács Ervin és Gál Tamás voltak.

 

A Magyar Televízió 9. Nemzetközi Karmesterversenyén 1998-ban harmadik helyezést ért el. Egy évvel később a szentpétervári 3. Nemzetközi Prokofjev Karmesterversenyen szintén III. díjat nyert, 2002 novemberében pedig első díjat kapott az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterversenyen.

2003-ban Artisjus-díjat kapott kortárs magyar zeneművészeti alkotótevékenységéért.

 

A magyarul tökéletesen beszélő művész 2001 és 2004 között a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere, majd 2009 májusáig az együttes zeneigazgatója volt. Karmesterként és zongoristaként rendszeresen fellép Törökországban, Európa-szerte és az USA-ban, olyan neves zenekarok és operaházak partnereként, mint a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra, az Ankarai és az Isztambuli Állami Szimfonikus Zenekar, a Teatro Felice di Genova vagy a Komische Oper Berlin.

 

Koncertmegbízásai mellett Alpaslan Ertüngealp asszisztens karmesterként továbbra is együtt dolgozik Claudio Abbadoval.

 

Szereti Ön Mendelssohnt?

Próféták üzenetei

2013. április 13. szombat 19:00

Művészetek Palotája Fesztivál színház

 

http://hu.concertobudapest.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük