2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színharmónia az üzleti dokumentumokban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51572"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Xerox-color-printing-business-behavior-and-effects-infographic_hu_72dpi.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="88" /></a></span>A <a href="http://www.office.xerox.com/small-business/tips/color-wheel/huhu.html">színválasztás</a> egyik legfontosabb szabálya, hogy nincsenek rossz színek, csak össze nem illők. A jól megválasztott színek harmóniát alkotnak és erőt adnak minden üzleti dokumentumnak - véli <a href="http://www.colorcom.com/aboutus.html">Jill Morton</a>, a márkaépítés és a színek pszichológiájának szakértője.

xerox color printing business behavior and effects infographic hu 72dpi.thumbnailA színválasztás egyik legfontosabb szabálya, hogy nincsenek rossz színek, csak össze nem illők. A jól megválasztott színek harmóniát alkotnak és erőt adnak minden üzleti dokumentumnak – véli Jill Morton, a márkaépítés és a színek pszichológiájának szakértője.

xerox color printing business behavior and effects infographic hu 72dpi.thumbnailA színválasztás egyik legfontosabb szabálya, hogy nincsenek rossz színek, csak össze nem illők. A jól megválasztott színek harmóniát alkotnak és erőt adnak minden üzleti dokumentumnak – véli Jill Morton, a márkaépítés és a színek pszichológiájának szakértője.

A színharmónia létrehozása kiemelkedő jelentőségű egy dokumentum arculatának tervezésekor, mert ezzel bevonható az olvasó, kellemes első benyomást tehető rá, és megfelelően előkészíti a mondanivalót is. A színhasználat kapcsán a legnagyobb hiba általában az, ha túl sok színt alkalmaznak, és ezzel vizuális káoszt teremtenek. Jill Morton szerint a legtöbb arculathoz elég két vagy három szín, amikkel következetes megjelenést érhető el, és amelyek kellőképpen visszaadják a mondanivaló lényegét. A „jelfelismerés" tudományos elmélete (Signal Detection theory) szerint az emberi agy bezárkózik és elfordul, amikor túl sok színinformációval bombázzák. A megértéshez logikus szerkezetté kell rendeznünk vizuális élményeinket, ezért agyunk önkéntelenül elutasít mindent, amit nem tud rendszerezni.

Egy üzleti jelentésben például lehet használni sötétzöld betűket a címsorokhoz, és egy közepes kék tónust a pénzügyi adatok feltüntetéséhez. Viszont ha piros, narancs és lila színeket is társítanánk a különböző kategóriákhoz, akkor a tapasztalatok szerint jelentősen csökkenne a dokumentum befogadásának mértéke. A túl sok szín között elvész az üzenet.

Nem szabad megfelejtkezni a színcsaládokról sem a tervezési munka során. A sárga, a sárgás – zöld és a narancssárga színek például a „sárgák" családjába tartoznak. Ezek a színek egymás mellett helyezkednek el a színkeréken, és „hasonló" vagy „analóg" színeknek nevezzük őket. Jellemző rájuk, hogy könnyen egymáshoz illeszthetők, és ízléses arculatokat alkotnak.

Jó példa lehet erre egy gyümölcsléárus itallapja sárga, zöldes-sárga és narancsos-sárga színekben.

 image1 376.thumbnail

 

„Érdemes az ellentétekkel is próbálkozni az üzleti színskála kikísérletezése során" – állítja Jill Morton, aki szerint jó irány lehet, ha két olyan színt választ a vállalat, amelyek pontosan szemben vannak egymással! Például a narancs és a kék a színkerék ellentétes két oldalán találhatóak, és erős kontrasztjuk révén harmonikus színkombinációt hoznak létre. Másik módja a színharmónia felépítésének, ha egy meleg színt egy hideg színnel kombinálunk, mivel ezek együtt dinamikus kontrasztot eredményeznek.

 image2 258.thumbnail

 

Ahhoz, hogy a dokumentum könnyen olvasható legyen, meg kell teremteni a szöveg és a háttér színe közötti erős kontrasztot. Ha túl kicsi a kontraszt, az fárasztja az olvasó szemét, ahogy ez például a fekete alapra írt sötétkék szöveg esetében érezhető. A tematikához kapcsolódó színválasztás ellenére nem javasoljuk egy mediterrán  turisztikai kiadványban a fehér alapon sárgával írnt szöveget.  Ugyanakkor jó példa, amikor a borlapon piszkosfehér háttéren lilás betűket használnak- a színválasztás elképezi a tartalmat, és a kontraszt is megfelelő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.