A színválasztás egyik legfontosabb szabálya, hogy nincsenek rossz színek, csak össze nem illők. A jól megválasztott színek harmóniát alkotnak és erőt adnak minden üzleti dokumentumnak – véli Jill Morton, a márkaépítés és a színek pszichológiájának szakértője.

A színválasztás egyik legfontosabb szabálya, hogy nincsenek rossz színek, csak össze nem illők. A jól megválasztott színek harmóniát alkotnak és erőt adnak minden üzleti dokumentumnak – véli Jill Morton, a márkaépítés és a színek pszichológiájának szakértője.

A színharmónia létrehozása kiemelkedő jelentőségű egy dokumentum arculatának tervezésekor, mert ezzel bevonható az olvasó, kellemes első benyomást tehető rá, és megfelelően előkészíti a mondanivalót is. A színhasználat kapcsán a legnagyobb hiba általában az, ha túl sok színt alkalmaznak, és ezzel vizuális káoszt teremtenek. Jill Morton szerint a legtöbb arculathoz elég két vagy három szín, amikkel következetes megjelenést érhető el, és amelyek kellőképpen visszaadják a mondanivaló lényegét. A „jelfelismerés" tudományos elmélete (Signal Detection theory) szerint az emberi agy bezárkózik és elfordul, amikor túl sok színinformációval bombázzák. A megértéshez logikus szerkezetté kell rendeznünk vizuális élményeinket, ezért agyunk önkéntelenül elutasít mindent, amit nem tud rendszerezni.

Egy üzleti jelentésben például lehet használni sötétzöld betűket a címsorokhoz, és egy közepes kék tónust a pénzügyi adatok feltüntetéséhez. Viszont ha piros, narancs és lila színeket is társítanánk a különböző kategóriákhoz, akkor a tapasztalatok szerint jelentősen csökkenne a dokumentum befogadásának mértéke. A túl sok szín között elvész az üzenet.

Nem szabad megfelejtkezni a színcsaládokról sem a tervezési munka során. A sárga, a sárgás – zöld és a narancssárga színek például a „sárgák" családjába tartoznak. Ezek a színek egymás mellett helyezkednek el a színkeréken, és „hasonló" vagy „analóg" színeknek nevezzük őket. Jellemző rájuk, hogy könnyen egymáshoz illeszthetők, és ízléses arculatokat alkotnak.

Jó példa lehet erre egy gyümölcsléárus itallapja sárga, zöldes-sárga és narancsos-sárga színekben.

 

 

„Érdemes az ellentétekkel is próbálkozni az üzleti színskála kikísérletezése során" – állítja Jill Morton, aki szerint jó irány lehet, ha két olyan színt választ a vállalat, amelyek pontosan szemben vannak egymással! Például a narancs és a kék a színkerék ellentétes két oldalán találhatóak, és erős kontrasztjuk révén harmonikus színkombinációt hoznak létre. Másik módja a színharmónia felépítésének, ha egy meleg színt egy hideg színnel kombinálunk, mivel ezek együtt dinamikus kontrasztot eredményeznek.

 

 

Ahhoz, hogy a dokumentum könnyen olvasható legyen, meg kell teremteni a szöveg és a háttér színe közötti erős kontrasztot. Ha túl kicsi a kontraszt, az fárasztja az olvasó szemét, ahogy ez például a fekete alapra írt sötétkék szöveg esetében érezhető. A tematikához kapcsolódó színválasztás ellenére nem javasoljuk egy mediterrán  turisztikai kiadványban a fehér alapon sárgával írnt szöveget.  Ugyanakkor jó példa, amikor a borlapon piszkosfehér háttéren lilás betűket használnak- a színválasztás elképezi a tartalmat, és a kontraszt is megfelelő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük