„Ha 2010, akkor Szlovákia…!" – az idei új jelszó: mert a legközelebbi célpont a magyar síelőknek, mert a legolcsóbb, tekintve a szintén közeli osztrák és az olasz szállások és felvonók árait. 90 hóágyúzott síközponttal és többféle kategóriájú sífelvonóval működnek a téli üdülőhelyeken, ahol a téli sportolás után kellemes wellness hotelekben pihenhetnek a turisták.

 

„Ha 2010, akkor Szlovákia…!" – az idei új jelszó: mert a legközelebbi célpont a magyar síelőknek, mert a legolcsóbb, tekintve a szintén közeli osztrák és az olasz szállások és felvonók árait. 90 hóágyúzott síközponttal és többféle kategóriájú sífelvonóval működnek a téli üdülőhelyeken, ahol a téli sportolás után kellemes wellness hotelekben pihenhetnek a turisták.

   A világválság és a szlovák euró bevezetése (valamint az euró és a forint közötti rossz arány) csökkentette a magyarok szlovákiai tartózkodását. Nemcsak télen, hanem nyáron is kevesebb a szállodafoglalás, pedig a szlovákok már szinte áron alul adják el a hotelszobákat. Ezért új pontrendszerű idegenforgalmi támogatási törvény készül január 1-től.

   Az Európai Unió regisztrációs rendszerébe bevezették a garantált szlovák specialitásokat, mint: a füstölt házi pásztor juhsajt, a szakolcai kürtős kalács (Skalicky trdelnik), a liptói túró (bryndza), az osztyepka és a parenyica sajt. E termékek védett földrajzi minősítést kaptak.

   A határhoz viszonylag közel látogatható Bajmóc vára és a híres Betléri-kastély. Kelet-Szlovákiában különlegesség a sok fatemplom. Ezek építésére svéd tengerészek tanították meg az ott lakókat, hogyan kell szögek nélkül kerek faépületeket emelni.

Középpontban a síelés

   A meteo.sk portál fejlesztésével széles körű információt kaphatunk három napra előre 80 szlovák város környékére, a Magas-Tátra körzetére és a sí-központokra vonatkozóan. Az internetes Google Street View segítségével pedig akár otthon ülve is életszerűen bejárhatók a nagyobb városok: Pozsony, Kassa, Eperjes, Zsolna, Besztercebánya, Nagyszombat.

   Pozsonyban idén nyáron megnyílt a Kempinski Hotel River Park a Duna-parton, közel a történelmi városrészhez. Onnan fenséges kilátás nyílik a Dunára és a várdombra. Öt éven belül befejeződik a mi történelmünket is magában foglaló vár teljes rekonstrukciója. A Szent Márton dómban megnézhetjük Szent István koronájának másolatát. Érdemes meglátogatni a pozsonyi karácsonyi vásárt is december 23-ig, ahol a gyertyákon kívül művészi tárgyakat árulnak, mindezt karácsonyi dallamok kíséretében. Az advent alkalom a jótékonysági koncertekre és színházi előadásokra is. Érdekesség a szilveszteri futás a pozsonyi hidakon át minden korosztály részvételével már 22 éve. Még érdekesebb, hogy 2011-ben indul útjára a „Duna-busz", amely összeköti Somorját, Dunacsúnyt, Pozsonyt és Dévényt Rajkán keresztül, majd elhalad az osztrák Hainburgig.

   A lomnici csúcs 2634 m magasában feledhetetlen ötcsillagos Szilvesztert lehet eltölteni. A  szállás ötfogásos vacsorával, koccintásal és egyéb szórakozásokkal 850 euróba kerül.

   A Magas-Tátra garantálja egész szezonban a havat, megoldotta a parkolási gondokat, hatüléses fűtött lanovkával szállítja a síelőket, méghozzá 2600 utas/óra kapacitással, 1889 m hosszan. Szlovákia máris 13 millió eurót költött a téli modernizálásra, főleg ami a felvonókat és a parkolókat illeti. A síelőket elektromos buszok szállítják a célhoz a környezet védelmében. A kedvezményeket biztosító Slovakia Super Skipas kártya a helyszínen kívül megrendelhető a http://skipas.jasna.sk/ weboldalon. Számtalan új beruházás gondoskodik a turistákról. Kibővült az étteremkínálat, a Bélai-barlang télen is látogatható, síversenyeket rendeznek az 56. Szlovák Nagydíjért 2011. január 7. és 9. között. 2011. április 29. és május 15. között pedig Pozsonyban tartják a 75. Jégkorong Világbajnokságot.

    A napi síelés fáradalmai után esténként termál- és wellness fürdők állnak rendelkezésre. Meg lehet kóstolni a 17 fűszernövényből összeállított nemzeti likőrt, a Demenovkát.

Veszélyes turisták

    A tátrai tavakból egy év alatt 80 kg szemetet halásztak le. „A tiszta vizek" akcióban 17 év alatt a búvárok 1000 merülést végeztek a tengerszemekben, és 4300 kg hulladékot hoztak a felszínre. A legtöbb szemetet a Csorba-tóban lelték: műanyag palackok, poharak, üvegek, sörös dobozok, de találtak fényképezőgépeket, régi katonai iránytűt, közlekedési táblákat, közvilágítási eszközöket is. A legtöbb szemét 2004-ben keletkezett.

   Tále az Alacsony-Tátrában fekvő sí- és sportközpont, jól megközelíthető, felújított szállodákkal, gasztronómiai napokkal. Januárban magyar napok, februárban cseh és lengyel ételbemutatókat, márciusban a vendégek az osztrák konyha specialitásait kóstolgathatják. A tálei sí-táborban már 23 euróért szállhatnak meg a diákok két- és négyágyas, fürdőszobás szobákban. Az ötnapos síbérlet ára 25-36 euróig terjed, hozzá ingyen diszkóval, WiFi használattal és ingyenes busz-szállítással. Magyar nyelvű elérhetőség: Lénárt Krisztina (lenartowa@tale.sk) e-mail címen.

   Liptó üdülési kártyával olcsóbban lehet szállást, síbérletet kapni a http://www.klasterliptow.sk/ honlapon keresztül.

   Kassán szeptember óta graffiti-villamosok közlekednek, amit művészek festettek ki élénk színekkel, hogy a vandalizmus ellen harcoljanak legalább a tömegközlekedésben. A város 2013-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa. Kassától 50 km-re, a Hotel Plejsy december 25-től 50%-os kedvezményt kínál a sí-jegy árából, a wellness szolgáltatásokra és a golf-oktatásra.  

   Szlovákia talán legszebb vidéke a Szepesség

Igló és környékén a gótikus és reneszánsz emlékek az UNESCO világörökség részei, ahol várak és városok, kastélyok és fenséges sziklacsúcsok, zöld szurdokvölgyek várják a látogatókat. 2010 nyarán a magyar látogatók száma az előző évihez képest 20%-kal növekedett. Az interneten a http://www.spisskanovaves.eu/ vagy a http://www.slovenskyraj.sk/ honlapokon utánanézhetünk.

   Külön kiadvány a fiataloknak

Ebben megtaláljuk a szlovák városok téli-nyári szállás-kínálatát a fiatalok számára, természetesen olcsó áron. Aki nem hiszi, nézzen utána a http://www.slovakia.travel/ honlapon! Itt megtaláljuk a többi divatos hely: Donovaly, Zdiar és a Chopok síelési ajánlatait is. A pesti Szlovák Idegenforgalmi Hivatal honlapján bőségesen tallózhatunk a választékban. Donovalyban huskyk vontatta kutyaszánon lehet utazni. Télen is működnek az adrenalin parkok. A síszezon itt 160 napig tart!

Szlovák borok

Szenteljünk egy pillantást a szlovák borokra! A helyi borászat viszonylag fiatal iparág, de dinamikusan fejlődik – láthatjuk a nemzetközi megmérettetéseken. A pincészetek lelkes tulajdonosai hozták el legjobb boraikat és pezsgőiket. A termőhelyek a zempléni, tokaji és soproni borvidékek meghosszabbítása észak felé. Európai Uniós támogatás révén és a határon átnyúló fejlesztés keretében valósul meg a történelmi Tokaj-hegyalján, hogy Mikóháza, Sátoraljaújhely és a szlovákiai Kistorony együtt folytassa a bor- és a pálinka-turizmust. A program keretében fejlesztik Mikóházán az ún. alsó és felső pincesort és a Pálinka Házának bemutatását. Sátoraljaújhelyen megújítják a világörökség részét képező Ungvári-pincesort és környezetét.

   A szlovák borvidékek a Kis-Kárpátok lejtőin találhatók Pozsonytól Nagyszombatig. A borok sajátossága, hogy késői szüretelésűek, ezért testesek. Főleg pezsgők, fehérborok és rozék képezik a kínálatot. A magyar közönség most megismerhette:

   a Hubert féle félszáraz pezsgőket,

   a dévényi Janousek pincészet Karpatske perla nevű borait, köztük a csodálatos jégbort,

   a Vinanza pince a cabernet sauvignonból készült rozé borát kínálta.

    A Trunk borház Pozsonyban a leghíresebb üzletet tartja fenn, ahol árulja a termékeit.

   A Mrva&Stanka borászata igen fiatal. Ifjú tulajdonosa Ausztriában szerzett tapasztalatokat. Mára Szlovákia legprofibb borászatát vezeti. Az első volt, aki 10 eurón felül tudta eladni a minőségi borait. Évi 400 ezer palackot hoz forgalomba, de ennek a hatszorosát is el tudná adni. Addig vitte, hogy nála a borért előre kell fizetni! A franciaországi borversenyen chardonnay-jával elnyerte a fődíjat.

   A magyar közönség elégedetten távozott a kóstolóról. A borok között szlovák sajtspecialitásokból falatozhattunk.  

Kolontári gyerekeket hívott meg Szlovákia

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából 2010. december 7-én a vörös-iszap katasztrófa sújtotta vidékről származó gyerekek egyhetes felejthetetlen vakáción vehetnek részt Donovalyban. Alapos szervezés és gyűjtőmunka során alig két hét alatt sikerült beszerezni a szükséges sífelszereléseket és pótolni az elvesztett téli ruházatot. A Kolontárról indított autóbusz 11:30 és 12 óra között érkezik Budapestre, a Blaha Lujza térre, ahol az adományozók várják őket a ruhákkal és az úti biztosítással. Azután indulnak tovább Park Snow Donovalyba. A magyar gyerekek üdülésének összes költségét a meghívó szlovák fél fedezi a Patty Ski iskolával és más partnerekkel – adta hírül a szervező, Soña Jelínková, a Hivatal vezetője.

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük