A jelöltek boraiA jelöltek borai

2010. december 3-án a Vörösmarty Irodaház Üvegtermében sajtótájékoztató keretében került sor a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2010", immár 20. alkalommal szervezett ünnepélyes eredményhirdetésére. A 2010. Év Bortermelője díj nyertese: Légli Ottó, a Balatonboglári borvidékről.

 A jelöltek boraiA jelöltek borai

2010. december 3-án a Vörösmarty Irodaház Üvegtermében sajtótájékoztató keretében került sor a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2010", immár 20. alkalommal szervezett ünnepélyes eredményhirdetésére. A 2010. Év Bortermelője díj nyertese: Légli Ottó, a Balatonboglári borvidékről. Áts KárolyÁts KárolyA díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés, egymás között mondva a borászok Kossuth-díjának is tekinthető.

Duzsi TamásDúzsi TamásA díjat a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja. A november 8-án lezárult „Év Bortermelője 2010" szakmai megmérettetés első fordulóján derült fény arra, hogy melyik az az 5 nagyszerű borász, aki a legtöbb jelölést kapta. Nos, ezek ABC sorrendben a következők voltak:

Gálné, Dignisz ÉvaGálné, Dignisz ÉvaÁts Károly tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Édesapjától tanulta a szőlőtermesztést, de elismeréseit elsősorban a Royal-Tokaji Borászat borkülönlegességeinek kimagasló eredményeiért kapta.

Legli OttóLegli OttóDúzsi Tamást méltán hívja a borkedvelő nép évek óta „rosékirálynak". Borai kitűnőek, sokan kérdezik mi a titka. Ő azt vallja: „a titok az, hogy nincs titok". Valamit azért mégis tud, amit sokan nem: világrangú rosét készíteni.

Vida PéterVida PéterGálné Dignisz Éva az első hölgy, akit erre a címre jelöltek már tavaly is. A keze nyomán készült borok egyértelműen magukon viselik a finom, ám határozott női stílusjegyeket. Borai csillogóan tiszták, üdék, kedvesek és beszédesek, mint alkotójuk.

A zsűriA zsűriLégli Ottó az élő bizonyíték arra, hogy igaz a „Nomen est omen – neved a végzeted" mondás, hiszen borai légiesek, könnyedek, felemelők, mégis komplexek. Ő maga sok emberrel ellentétben egy jó balatoni halászléhez Olasz rizlinget fogyaszt, azt is inkább egy kis szódával bolondítva.

Vida Péter különös ember. Érzékszerveink kényeztetése mellett mindig odafigyel arra, hogy szellemünket is megfelelően táplálja. Tudja, hogy a bor az első, de azt is próbálja velünk megértetni, hogy a bor mellett a képzelet és a szellem kalandvágyait is ki kell elégíteni. Aki borait kóstolja, pincéjébe belép, azt különös érzés keríti hatalmába.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoztak be boraikkal. A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntötték el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen a 2010. Év Bortermelője.

A győztes nevének kihirdetése előtt mind az öt esélyes jelölt 5-10 percben bemutatkozási lehetőséget kapott a sajtó képviselői előtt. Valamennyien nagy megtiszteltetésnek érezték a nagy ötösbe való bekerülést. És, hogy ne csak beszéd legyen, mindegyikük bemutatta egy-egy borát, melyeket meg is kóstolhattunk.

„Mottóm a tisztesség és természetesség. Aki hozzánk betér, annak ingerekben gazdag, izgalmas, egyedi élményeket ígérek. Abban bízom, hogy vendégeink számára is nyilvánvaló lesz, hogy milyen elvek, értékek alapján élünk, gondolkodunk, hogyan dolgozunk, gazdálkodunk." – mondta Légli Ottó a gratulációk fogadása után.

Egykor a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, 51 éves balatonboglári borásszal édesapja, édesanyja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. Pályafutását a Balatonboglári Állami Gazdaság Kísérleti Telepének vezetőjeként kezdte, majd a rendszerváltás évében, 1989-ben saját borászatot alapított, amit jelenleg is vezet. Jó helyen volt jó időben, hiszen ezekben az években alakultak az első hazai magánborászatok, akik közül a kitartó, dolgos borászok ma már szép birodalommal rendelkeznek. Ottó jelenleg 31 hektárról szüretel. Az évi 1200 hektoliter borának 90 százalékát magyar borkedvelők fogyasztják el, a többi kikerül Angliába, az Egyesült Államokba, és Szlovéniába. 

Legkedvesebb bora a Banyászó Olasz rizling, mi más lenne, de szíve csücske még a Gesztenyés Rajnai rizling és a János-hegyi Sauvignon blanc is. Egy szem lánya nagy valószínűséggel nyomdokaiba lép, hiszen már megkezdte tanulmányait a Corvinus Egyetemen. És vajon mit kívánna, ha egyszer kifogná az aranyhalat a Balatonból?

„Azt kívánnám, hogy a magyar szőlő- és bortermelés meg tudjon felelni a mai kor kihívásainak, hogy a magyar emberek egyre több és egyre szebb saját értékeinket tükröző magyar bort tudjanak fogyasztani, és hogy az új telepítéseink váltsák be hozzájuk fűzött reményeinket." A balatoni borász mindenki figyelmébe ajánlja a magyar tenger gyönyörű környezetében érlelődött fajtákat: gyerekkori legjobb barátját, az Olasz rizlinget, féltett családi örökségét, a Sauvignon blanc-t, és számára a legkisebb csodagyereket, akire még nagy jövő vár, a Rajnai rizlinget. A borkedvelőknek pedig azt üzeni, hogy kóstoljanak sokat és figyelmesen, legfőképpen pedig bízzanak saját véleményükben. A kiváló, „léglies" fehéreket pedig ne szégyelljék a forró nyári napokon megbolondítani egy kis szódával, legyünk büszkék arra, hogy a fröccs egy igazi, hűsítő magyar találmány!

Kedves Légli Ottó, szívből gratulálunk a díjhoz!

Az idei díjkiosztó és nagy „ötös" kiváló borai ismételten bizonyítják, hogy a magyar szőlő- és bor-ágazat megújulásra képes, folyamatosan tud teljesítményt felmutatni és a fogyasztó megelégedésére cselekedni.

 Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük