2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szoftvertudományi világtalálkozó Budapesten – ETAPS 2008 konferencia

8 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11415"><img class="image thumbnail" src="/files/images/etaps_logo_2008.thumbnail.png" border="0" alt="http://etaps08.mit.bme.hu/" title="http://etaps08.mit.bme.hu/" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://etaps08.mit.bme.hu/">http://etaps08.mit.bme.hu/</a> </strong></span></span><p>2008. március 29.-április 6. között Budapest ad otthont az ETAPS (European Joint Conferences on Theory and Practice of Software) konferenciasorozat rendezvényének, amely az akadémiai és ipari kutatók első számú európai fóruma a szoftvertudomány területén.  Öt, együttesen rendezett fő konferenciára és számos csatolt eseményre, workshopra gyűltek egybe az IT világ vezető szoftverfejlesztői és magyar kollégáik, (sokan a hazai utánpótlást jelentő diákság soraiból is), hogy megvitassák szoftvertervezés elméletének és gyakorlatának legújabb eredményeit és kihívásait. </p><p>

 http://etaps08.mit.bme.hu/http://etaps08.mit.bme.hu/

2008. március 29.-április 6. között Budapest ad otthont az ETAPS (European Joint Conferences on Theory and Practice of Software) konferenciasorozat rendezvényének, amely az akadémiai és ipari kutatók első számú európai fóruma a szoftvertudomány területén.  Öt, együttesen rendezett fő konferenciára és számos csatolt eseményre, workshopra gyűltek egybe az IT világ vezető szoftverfejlesztői és magyar kollégáik, (sokan a hazai utánpótlást jelentő diákság soraiból is), hogy megvitassák szoftvertervezés elméletének és gyakorlatának legújabb eredményeit és kihívásait.

 http://etaps08.mit.bme.hu/http://etaps08.mit.bme.hu/

2008. március 29.-április 6. között Budapest ad otthont az ETAPS (European Joint Conferences on Theory and Practice of Software) konferenciasorozat rendezvényének, amely az akadémiai és ipari kutatók első számú európai fóruma a szoftvertudomány területén.  Öt, együttesen rendezett fő konferenciára és számos csatolt eseményre, workshopra gyűltek egybe az IT világ vezető szoftverfejlesztői és magyar kollégáik, (sokan a hazai utánpótlást jelentő diákság soraiból is), hogy megvitassák szoftvertervezés elméletének és gyakorlatának legújabb eredményeit és kihívásait.

Az ETAPS konferencia sorozat 1998 óta évente kerül megrendezésre, 2008-ban immáron 11. alkalommal, s minden évben több mint 700 kutatót hoz össze.  Kooperatív szellem és csapatmunka jellemezte a rendezvény hazai szervezését is, amely az ETAPS irányítótanácsának 2006-os döntése óta már két évre tekint vissza.  A rangos esemény szervezését az ETAPS szervezőbizottság szakmai műhelyei látják el, tagjai;  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSzT), mint főszervező.

A rendezvényről a szaksajtó számára tájékoztatatást Alföldi István, a NJSzT ügyvezető igazgatója, valamint a résztvevő rekordszámú informatikai tudományos kiválóság egyike, Yuri Gurevich , (Microsoft Research), Vladimiro Sassone, az ETAPS Steering Committee  elnöke és  Varró Dániel,(ELTE) adott.

Alföldi István hangsúlyozta, mára a szoftverfejlesztés olyan komplex tevékenységgé vált, hogy joggal nevezhető tudománynak, ezt támasztják alá a rendezvény eseményei is.

Miben fogalmazható meg a rendezvény különlegessége?

A nemzetközi informatikai kiállítások (mint a CEBIT) standjainál a multinacionális cégek öldöklő versenyt vívnak egymással, hogy bemutassák innovatív termékeiket,  az ETAPS tudományos konferencia viszont általában nagyon barátságos és kooperatív légkörben zajlik,  ahol e multik (mint az IBM, Microsoft, Intel) kutatói érdeklődve hallgatják mind a „konkurencia", mind az egyetemi kutatóműhelyek legújabb eredményeit.  Tudják mindannyian; a ma tudományos eredményéből válik holnapra innovatív ötlet, holnapután pedig az lehet a cég sikerterméke.

Az ETAPS eseményen zajló hagyományos fő konferenciák:

Compiler Construction (CC):

A CC konferencia a fordítóprogramok, általánosabban a tetszőleges bemenetet feldolgozó, analizáló, transzformáló vagy végrehajtó programok elméletével és gyakorlatával foglalkozik.

European Symposium on Programming (ESOP):

Az ESOP konferencia a programozási nyelvek és rendszerek hatékony specifikációját, analízisét és implementációját tárgyalja.

Fundamental Approaches to Software Engineering (FASE):

A FASE konferencia a szoftvertervezés elméletének és gyakorlatának fóruma, amely kiemelten érdeklődik új elméletek, módszerek, nyelvek, tervezőeszközök szisztematikus kutatása és gyakorlati alkalmazása iránt.

Foundations of Software Science and Computation Structures (FOSSACS):

A FOSSACS konferencia a szoftvertudomány precíz matematikai megalapozásához kapcsolódó alapkutatások nemzetközi fóruma. 

Tools and Algorithms for the Construction and Analysis of Systems (TACAS):

A TACAS konferencia fő fókusza olyan formális módszerekre (szoftver verifikáció, statikus analízis stb.) épülő tervezőeszközök és algoritmusok kutatása és fejlesztése, amelyek támogatják a rendszerek matematikailag precíz alapokon nyugvó tervezését különösen a beágyazott és valós idejű rendszerek, a biztonságkritikus rendszerek, s a kommunikációs protokollok területén.

Ezen öt fő konferencián kívül az ETAPS otthont ad több mint 20 workshopnak is, amely a szoftvertudomány elméletének és gyakorlatának egy-egy specifikus területét tárgyalják, mint pl. beágyazott rendszerek fejlesztése, futásidejű ellenőrzés vagy a szoftver rendszerek tanúsítása. Ezen kívül összesen két félnapos, illetve egész napos tutorial is megrendezésre kerül aktuális, modern témákban.

A workshop-okon idén az alábbi témák kerülnek terítékre:

ACCAT – Applied and Computational Category Theory

Bytecode – Bytecode Semantics, Verification, Analysis and Transformation

CMCS – Coalgebraic Methods in Computer Science

COCV – Compiler Optimization Meets Compiler Verification

DCC – Designing Correct Circuits

FESCA – Formal Foundations of Embedded Software and Component-Based Software Architectures.

FIT – Foundations of Interface Technologies

FORMED – Formal Methods in Computer Science Education

GaLoP – Games for Logic and Programming Languages

GT-VMT – 7th International Workshop on Graph Transformation and Visual Modeling Techniques

LDTA – Eighth Workshop on Language Descriptions, Tools and Applications

MBT – Fourth Workshop on Model-Based Testing

MOMPES – 5th International Workshop on Model-based Methodologies for Pervasive and Embedded Software

PDMC – Parallel and Distributed Methods of verifiCation

QAPL – 6th Workshop on Quantitative Aspects of Programming Languages

RV – 8th International Workshop on Runtime Verification

SafeCert – Certification of Safety-Critical Software Controlled Systems

SC – Software Composition

SLA++P – Model-driven High-level Programming of Embedded Systems

WGT – Workshop on Generative Technologies

WRLA – 7th International Workshop on Rewriting Logic and its Applications

A szervezők tájékoztatása szerint, az ETAPS egyértelműen a legnagyobb látogatottságú és az egyik legnagyobb presztízsű európai rendezvény a szoftver alapú rendszerek tudománya és gyakorlata területén. A részvételi adatok alapján több mint 670 résztvevő érkezik több mint 40 országból a konferencia egy hete folyamán, közöttük az egyes tudományterületek vezető kutatói is.

A hagyományoknak megfelelően, minden évben a szakma néhány kiemelkedő szaktekintélye tart meghívott előadást.  Idén az alábbi témák kerülnek terítékre:

-On the Utility of Formal Methods in Building Software:  A Panacea or Academic Poppycock? – Connie Heitmeyer (Naval Research Lab, US).

A nagy-megbízhatóságú, biztonságilag különösen kényes rendszerek (repülőgépek, gépjárművek, atomerőművek) tervezése során elengedhetetlen, hogy matematikai precizitással, formális módszerek segítségével legyen igazolható, az elkészült rendszer helyesen működik.  Ez az előadás a formális módszerek ipari alkalmazásának sikereit és buktatóit mutatja be az elmúlt évtizedben szerzett tapasztalatok alapján.

-Constructive Mathematics and Functional Programming – Thierry Coquand (Göteborg University, Sweden).

Napjainkban szinte minden modern programozási nyelv (Java, C#, stb.) elengedhetetlen részét képezi a típusellenőrzés, amely fordítási időben képes kiszűrni nagyszámú, gyakran előforduló programozási hibát.

A típusellenőrzés módszere a legtöbbször a funkcionális programozási nyelvekben elért eredményeken alapul.

A meghívott előadó a legújabb eredményeket tekinti át ezen a területen.

-Verification of higher-order computation:  a game-semantic approach –  Luke Ong (University of Oxford, UK).

A rekurzív adatstruktúrák és algoritmusok jelentik a programok helyesség-bizonyításával szembeni legnagyobb kihívást.  Az előadó egy játékelméleti megközelítést mutat be ezen programok modell-ellenőrzésen alapuló analíziséhez.

-WYSINWYX:  What You See Is Not What You eXecute – Tom Reps (University of Wisconsin-Madison, US).

A „Nem azt látod, amit végrehajtasz" elv a forráskód és az optimalizált gépi kód közti különbségre utal, ami nagymértékben megnehezíti a ténylegesen végrehajtott programok ellenőrzését. Egy látszólag helyes programról is kiderülhet ugyanis a végrehajtás során, hogy a fordító által végrehajtott optimalizálási lépés miatt bizonyos tulajdonságai sérülnek.  Az előadás ennek kiszűrésére mutat be módszereket.

-Hardware Verification:  Techniques, Methodology and Solutions – Sharad Malik (Princeton, USA).

A hardver-verifikáció a formális analízis talán legsikeresebb, és a mindennapi hardvertervezés során leggyakrabban használt módszere. Ugyanakkor még ezen a területen is kritikus lehet az egyes módszerek skálázhatósága, valamint a tervező által elkövetett specifikációs hibák felderítése. Az előadás e két kutatási terület legújabb vívmányait tárgyalja.

-Finding your way in a forest:  on different types of trees and their properties – Igor Walukiewicz (LaBRI Bordeaux, France).

Az előadás a fa reprezentáción alapuló logikák eldönthetőségi kérdéseit tárgyalja.  E logikák egyik legfőbb alkalmazási területe az XML alapú adatstruktúrák, ahol matematikai precizitással végezhetünk logikai következtetést.

-Design Choices in a Compiler Course – or – How to Make Undergraduates Love Formal Notation

Michael Schwartzbach (University of Aarhus, Denmark).

A fordítóprogramok alapelveinek oktatása az informatika képzés egyik fontos részét képezi, nem mindegy azonban, mennyire sikerül felkelteni a hallgatóság érdeklődését; az előadás bemutatja a dániai Aarhaus-i egyetemen nagy sikerrel bevezetett képzést és a fordítóprogramok ismertetésének lehetséges főbb buktatóit.

A tudományos hét során Budapestre látogat, többek közt Bran Selic (korábban Rational és IBM), Robert Fuhrer (IBM Research), Michael GurevichRustam Leino (Microsoft Research), és Juha Pekka Tolvanen (MetaCase).

http://etaps08.mit.bme.hu/

Harmat Lajos

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.