Ion Mihai Pacepa tábornok, a román titkosszolgálat egykori vezetője, aki 1978-ban dezertált és Amerikába emigrált, könyvet írt a KGB programjáról, melynek célja az volt, hogy XII. Piuszt „Hitler pápájaként" ismerje meg a világ és az utókor. A könyvhöz James Woolsey, a CIA volt igazgatója írt előszót.

Ion Mihai Pacepa tábornok, a román titkosszolgálat egykori vezetője, aki 1978-ban dezertált és Amerikába emigrált, könyvet írt a KGB programjáról, melynek célja az volt, hogy XII. Piuszt „Hitler pápájaként" ismerje meg a világ és az utókor. A könyvhöz James Woolsey, a CIA volt igazgatója írt előszót.

Pacepa szerint „számos tényszerű bizonyíték van arra, hogy Moszkvában született az ötlet, hogy XII. Piuszt Hitler pápájaként ábrázolják." Ehhez – tette hozzá – ismerni kell a Kreml titkos történelemhamisító 'tudományát'. „A múlt átrajzolása úgy történt, mint amikor egy mozaikképet raknak össze sok száz, sőt sok ezer apró mozaikkockából. Itt mesterien összeillesztett tévinformációkból állt össze a kép, amelyről csak néhány beavatott tudta, milyen lesz. Valamennyire magam is részt vettem XII. Piusz múltjának átírásában, ám akkor még én sem tudtam, milyen lesz végül a róla kialakított kép – idézi Pacepát a Zenit hírügynökség.

A 84 esztendős egykori titkosügynök példaként Sztálin gátlástalan történelemhamisításaira utalt, majd hozzátette, hogy a hetvenes években a román titkosszolgálat vezetőjeként neki is ezzel a módszerrel sikerült elhitetnie nyugati vezetőkkel és titkosügynökökkel, hogy a román diktátor, Nicolae Ceausescu nagyszerű, nyugatbarát vezető, miközben – jegyezte meg – „valójában egy másodrangú Drakula volt". Az akció olyan jól sikerült, hogy Jimmy Carter amerikai elnök „nagy nemzeti és nemzetközi vezetőnek" nevezte Ceausescut, II. Erzsébet angol királynő pedig 1978-ban hivatalos látogatáson fogadta Angliában. Pacepa nem sokkal később disszidált, majd felfedte a hazugságokat Carter, illetve a királynő előtt. Ceausescut saját népe végezte ki 1989-ben, a Nyugat azonban, mint mondja, sokáig nem értette, hogyan hagyhatta magát ennyire félrevezetni.
      
A Securitate egykori vezetője elmondta, hogy hamarosan megjelenő könyvében cáfolhatatlan bizonyítékokkal dokumentálja, „hogyan tudta a KGB hatalmas múlthamisító gépezete hófehérről szurokfeketére változtatni a XII. Piuszról kialakított képet." Hozzátette: az erősen kommunistaellenes pápa múltjának megváltoztatása 1945-ben kezdődött. A háború után Sztálin nekilátott utolsó ellensége, az ukrán katolikus egyház felszámolásának, s ezzel egyidejűleg kezdte náci kollaborátorként feltüntetni a pápát. Ő állította 1945-ben a moszkvai rádióban, hogy XII. Piusz „Hitler pápája" volt.    

A kampány azonban elhalt, mert XII. Piusz épp előző nap ítélte el „a nácizmus sátáni rémét" a Vatikáni Rádióban, és mert folyamatosan olyan személyiségek méltatták a háború alatt a vallási kisebbségek védelmében kifejtett tevékenységét, mint Roosevelt, Churchill – aki „korunk legnagyobb személyiségének" nevezte – és Einstein. 

„A kortársaknál, akik átélték a történelmi eseményeket, és tudták, ki volt XII. Piusz, kudarcot vallott a Kreml próbálkozása, hogy Hitler pápájának állítsa be. Az 1960-as években újabb kísérletet tettek a következő nemzedékkel, amely nem élte át és nem ismerte azokat az eseményeket. Ezúttal működött a dolog" – mondta Pacepa.

E második múlthamisító kampány egyik fő eleme Rolf Hochhuth 1968-as A helytartó című darabja volt, melyben náci szimpatizánsként tüntette fel XII. Piuszt. Pacepa új könyvében bemutatja, hogy a német szerző valamennyi darabjának egy-egy kommunistaellenes személy befeketítése a célja, és bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy Hochhuth darabjában végig tetten érhető a KGB hatása – írja a Zenit.

Magyar Kurír

(mk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük