2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szuper eredmények születtek a Kieselbach Galéria és a Deák Erika Galéria modern művészeti árverésén a Bátor Tábor javára

6 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/11595"><img class="image thumbnail" src="/files/images/batortabor.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.batortabor.hu/" title="http://www.batortabor.hu/" width="100" height="46" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.batortabor.hu/">http://www.batortabor.hu/</a> </strong></span></span><p>A Bátor Tábor Alapítvány felkérésére a <em>Kieselbach Galéria</em> és a <em>Deák Erika Galéria</em> közös szervezésében immár negyedszer került sor kortárs művek jótékony céllal történő árverezésére. A Bátor Tábor Alapítvány célja komplex terápiás rekreációs programok megvalósítása daganatos, cukorbeteg és más krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik részére.</p><p>

 http://www.batortabor.hu/http://www.batortabor.hu/

A Bátor Tábor Alapítvány felkérésére a Kieselbach Galéria és a Deák Erika Galéria közös szervezésében immár negyedszer került sor kortárs művek jótékony céllal történő árverezésére. A Bátor Tábor Alapítvány célja komplex terápiás rekreációs programok megvalósítása daganatos, cukorbeteg és más krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik részére.

 http://www.batortabor.hu/http://www.batortabor.hu/

A Bátor Tábor Alapítvány felkérésére a Kieselbach Galéria és a Deák Erika Galéria közös szervezésében immár negyedszer került sor kortárs művek jótékony céllal történő árverezésére. A Bátor Tábor Alapítvány célja komplex terápiás rekreációs programok megvalósítása daganatos, cukorbeteg és más krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik részére.

 Az országos szintű program a gyermekek gyógyulását, társadalmi visszailleszkedését segíti, és az önmagukba vetett hitet erősíti intenzív élményterápia alkalmazásával.

Moizer Zsuzsa: Emlkékek Intercisából VIII.Moizer Zsuzsa: Emlkékek Intercisából VIII.Ezen az aukción a kortárs festészet, fotóművészet és szobrászat neves alakjai ajánlották fel műveiket – ezzel a kortárs művészet presztízsét és ismertségét is növelve. Néhány név ízelítőül a művészek névsorából: Bak Imre, Bukta Imre, ef Zámbó István, fe Lugossy László, Fehér László, Révész László László, Roskó Gábor, Szépfalvi Ágnes, Szotyori László, Szurcsik József, Szűcs Attila, Vojnich Erzsébet.

Az aukció eddigi eredménye: több mint 100 MILLIÓ ft: a magyar jótékonysági árverés LEGSIKERESEBB MODELLJE

Gerhes Gábor: MacskanőGerhes Gábor: MacskanőA kortárs művészeti aukciót a Kieselbach Galéria és a Deák Erika Galéria közösen szervezte.  Az árverésre bocsátott művek kikiáltási árának összege 16 585 000 Ft volt, az aukció végeredménye (a csendes aukcióra bocsátott fotómontázzsal és az est során festett képpel együtt) pedig 34 255 000 Ft lett.  Az eddigi 4 kortárs művészeti aukció összesen több mint száz millió forintot jelentettek a gyerekeknek.

Hecker Péter: Asszony SzfinxelHecker Péter: Asszony SzfinxelEz a kiemelkedő eredmény több tényező együttes hatásnak köszönhető. Már 2005-ben, az első alkalommal sikerült egy működőképes modellt létrehozni, amely egy biztos bázison folyamatos bevételi lehetőséget biztosít az alapítványnak. A jótékonysági est résztvevői, a meghívottak a szervezők kapcsolatrendszeréből, baráti köréből kerülnek ki.  Ilyenkor természetes, hogy a jó cél olyan embereket hoz össze, aki tudnak és akarnak segíteni. A Bátor Tábor körül azonban egy olyan, üzletemberekből, művészekből álló baráti kör jött létre, amelyet a hiteles ügy segítésén kívül a hasonló gondolkodásmód, a hasonló ízlés is összeköt. A cél kettős, a különböző érdekek erősítik egymást. Itt kortárs képekért vetélkednek, minden mozdulat, minden sikeres licit valós segítséget nyújt a hatvani táborban vendégeskedő krónikusan beteg gyermekeknek, másrészt azoknak a kortárs művészeknek is, aki felajánlották alkotásukat az aukcióra. Az árverés tehát egyszerre segíti a Bátor Tábor alapítványt és a magyar kortárs képzőművészetet is.  Közvetlenül úgy segíti a művészeket, hogy a művek eladásából származó bevételek 30%-az övék (ami a magas leütési árak miatt gyakran annyi mint a galériás eladási ár), 70%-a az alapítványé. Közvetve pedig azzal járul hozzá a kortárs képzőművészet ügyéhez, hogy a tízfős asztaltársaságok tagjai közül vannak aki már eleve gyűjtenek kortárs műveket, de minden bizonnyal van aki esetleg itt ismeri meg a mai festészet, szobrászat és fotóművészet kiemelkedő képviselőit és kedvet kap a műgyűjtéshez. 
           Magyarosi Éva: Kegyetlen szeretőMagyarosi Éva: Kegyetlen szerető Összegezve: a modell működik. A meghívottak szívesen jönnek és vásárolnak, a művészek szívesen ajánlanak fel egyre jobb alkotásokat, a művészi színvonal és a bevétel pedig növekszik. 2007-ben 67 tételből 30 235 000 forint volt a bevétel, idén 60 tételből majdnem öt millióval nagyobb lett a bevétel.

Fejérvári Zsolt: Desert lightFejérvári Zsolt: Desert lightEhhez a megfelelő légkört a rendkívül professzionális, Magyarországon páratlanul magas színvonalú szervezés biztosítja. A helyszín a Marriott Hotel, ahol sokat adnak hozzá az eseményhez az olyan jól ismert és az ügy iránt elkötelezett személyiségek mint Erős Antónia és Presser Gábor. A licitáláshoz magához Winkler Nóra teremtette meg a hangulatot, immár negyedszer 2005 óta, aki a Kieselbach Galéria aukcióin lépett először a nyilvánosság elé és azóta már széles körben is ismert lett.

A LEGKIEMELKEDŐBB ÁRAK

Fehér László: TérenFehér László: TérenA legmagasabb árak a következő festmények esetében születtek:

Szűcs Attila: Trabant fával: 1 900 000 Ft (kikiáltási ár: 1 000 000 Ft)
Bukta Imre: Öregasszony szánkóval 1 800 000 Ft (kikiáltási ár: 800 000 Ft)
Fehér László: Téren: 1 800 000 Ft (kikiáltási ár: 1 000 000 Ft)

Kerekes Gábor: Aircraft CemeteryKerekes Gábor: Aircraft CemeteryA festmények és szobrok mellett a fotóművészeti alkotások is magas árakat értek el:

Kerekes Gábor: Aircraft Cemetery: 400 000 Ft (kikiáltási ár: 160 000 Ft)
Kudász Gábor Arion: Bérház, Józsefváros: 600 000 Ft (kikiáltási ár: 140 000 Ft)

A BÁTOR TÁBOR ALAPÍTVÁNY JELENE ÉS JÖVŐJE

Szarka Péter: MessagesSzarka Péter: MessagesA Bátor Tábor minden pillanata az élményeké és a vidámságé, nem a betegségről, a korlátokról, a fájdalomról, vagy a tehetetlenségről szól, sokkal inkább az életről, a lehetőségekről, a mosolyról és az összetartozásról.

Karacsonyi László: 5. generációs robotKaracsonyi László: 5. generációs robot2007-ben a 2001-ben alapított alapítvány a régióból elsőként szerzett jogot arra, hogy a Paul Newman által megálmodott, hasonló szervezeteket tömörítő Association Of Hole In The Wall Camps tagjává váljon. Idén nyáron először nemcsak a magyar gyerekek jönnek majd a Bátor Táborba. Az első nemzetközi turnus keretében 7-13 év közötti daganatos beteg gyerekek érkeznek a hatvani táborhelyre Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Olaszországból.

http://www.batortabor.hu/

http://www.kieselbach.hu/

http://www.deakgaleria.t-online.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük