Bár a drágábban árusító nagy cégek az árverseny vállalása helyett előszeretettel nevezik „szürkeimportnak" az olcsóbb termékeket és garanciális problémák emlegetésével próbálják elriasztani a vevőket, a szakemberek szerint nem létező fogalomra hivatkoznak ennek kapcsán.

 

 

Bár a drágábban árusító nagy cégek az árverseny vállalása helyett előszeretettel nevezik „szürkeimportnak" az olcsóbb termékeket és garanciális problémák emlegetésével próbálják elriasztani a vevőket, a szakemberek szerint nem létező fogalomra hivatkoznak ennek kapcsán.

 

 A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség álláspontja alapján „szürkeimport" mint jogi kategória nem létezik, a garancia pedig minden Magyarországon forgalomba hozott termékre egyformán kötelező érvényű. Így a vevőknek akár a népszerű, importból származó műszaki termékek esetében sem kell hátránnyal számolniuk a piacon.

A „szürkeimport" fogalmára hivatkozva a nagy márkák képviseletei sokszor állítják, hogy a piacon fellelhető sokszor akár harmadával olcsóbb árak mögött garancia nélküli, gyanús termékek állhatnak. Pedig legtöbbször nem csempészárukról vagy hamisítványokról van szó, és a szürkeimport definícióját sem ismeri a törvény. A szakemberek véleménye szerint a jótállásnak a közvetlen importból származó termékekre is érvényesnek kell lennie, így a fogyasztóknak nem kell aggódniuk, ha kedvezőbb áron jutnak az árukhoz.

 „A szürkeimport, mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon." – állította dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, majd hozzátette: „A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási szavatossági szabályok kell hogy érvényesek legyenek, mint bármilyen más termék vonatkozásában.

A szakértők szerint Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozáskor kezdődött ez a probléma, amikor a vámhatárok megszűnésekor élelmes magyar kereskedők saját nyugati beszerzési forrásokból egyes termékeket a nagy hivatalos magyarországi forgalmazók árainál olcsóbban kezdtek kínálni. Egy márkás videotechnikai felszereléseket és eszközöket forgalmazó kisebb kereskedés, az Arizona MPS Kft. is folyamatosan tapasztalja a nagy képviseletek félrevezető tanácsait. 

„Néhány pályázaton azt a rémhírt keltették a márkakereskedők, hogy csak az általuk forgalmazott eszközök származnak hivatalos forrásokból, és csak ezekre vonatkozik a gyári garancia. Ez nem így van, például a mi termékeink is mind legálisan kerülnek Magyarországra, és egyes termékeknél akár az 5-7 éves garancia is érvényes lehet."- fogalmazott Juhász András, az Arizona MPS ügyvezetője.

A közvetlen külföldről hozott termékekre is érvényes tehát a garancia, de a szakértők szerint arra azért érdemes odafigyelni, hogy minden esetben megkapjuk a jótálláshoz szükséges papírokat is.

 

http://www.arizonamps.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük